Deze warmtepasta bestaat uit een mix van steen- en bruinkool, water en verschillende zouten. Het exacte recept houdt een van de bedenkers, Ronald Meijer, graag geheim. Hoe een en ander in zijn werk gaat, deelt hij wel met RTL Nieuws. Om te beginnen wordt de zwarte pasta in dikke lijnen op zwarte platen gespoten.
‘De warmtepasta zit dan over lijnen koper, waar we spanning van vijftien volt op zetten. Dat is eigenlijk dezelfde hoeveelheid als een speelgoedtreintje. Als je de platen dan tegen de muur zet of aan het plafond hangt, verwarmen ze de ruimte.’ Meijer ziet dit als een goed hulpmiddel om van het gas af te stappen. Waarschijnlijk volgt dit jaar grootschalige productie.
Wim Westendorp van De Energiebank Kampen, die mensen met een laag inkomen ondersteunt, plaatst op de website van RTL Nieuws wel een kanttekening: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Maar ze moeten zich nog bewijzen, misschien is dit wel een oplossing. Ik twijfel niet over de techniek erachter.’
In 2017 kwam het Rotterdamse bedrijf Karbonik al met een warmtegevende verf voor plaatsen
waar stadsverwarming of warmtepompen onmogelijk zijn.
Het product Heat Paint laat zicht het gemakkelijkst aanbrengen met verfspuit of rol. Of de verf
nadien veel is afgenomen is onbekend.
Zie hierover een bericht in Cobouw 27/2017, Aannemer sept. 2017 en Bouwwereld 10/2017.
Ook SchildersVakkrant schreef er destijds over (zusterblad Aannemer leende dat verhaal). Het systeem van Karbonik werkt met elektrische geleiders en is een compleet systeem waar ook verf aan te pas komt.