Wie als zelfstandige voor een opdrachtgever werkt waarvan achteraf wordt vastgesteld dat dat een feitelijke dienstverband was, hoeft tot 1 januari 2018 niet bang te zijn dat hij of zijn opdrachtgever daarvoor beboet worden. Dat schrijft de overheid in een brief aan alle zzp’ers.
De brief is of wordt momenteel verstuurd naar alle zzp’ers die bij de overheid bekend zijn doordat ze ooit een VAR-verklaring hebben aangevraagd en gekregen. De aanleiding voor de brief is de afschaffing van de VAR verklaring en de daarna mislukte invoering van de Wet-DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Die wet had een desastreuze uitwerking voor veel zzp’ers: de verantwoordelijkheid van inleners voor het waarborgen dat er geen sprake van een dienstbetrekking is was daarin veel duidelijker omschreven dan in de VAR-regeling. Inlenende bedrijven (in de schilderssector, maar evengoed in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg) vreesden dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie met hun zzp’ers als een dienstbetrekking zou zien en hen zou verplichten sociale lasten voor hen af te dragen of zelfs boetes op te leggen.
Door de algehele onrust zette staatssecretaris Wiebes, verantwoordelijk voor de Wet-DBA de regeling in de koelkast, de overheid gaat er over in gesprek met werkgevers en werknemers en zzp-vertegenwoordigers om een betere regeling te bedenken. Dit is politiek zo afgesproken, de brief vat de huidige situatie nu samen, in de hop en verwachting dat er weer ‘met een gerust hart zaken kunnen worden gedaan’.
De overheid zal nog wel ‘Kwaadwilligen’ opsporen en beboeten. Dat zijn, volgens de brief:
Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van
evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had
kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een
oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier
aantast)
Als Wiebes zijn huiswerk beter had gedaan dan waren de ZZP’ers niet met hele ingewikkelde zaken geconfronteerd geweest. Eigenlijk schandalig dat de overheid die door de werkende betaald worden dit soort omslachtige en tijdrovende constructies bedenken die niet werken en dan weer nieuwe regelingen moeten maken.