Ga naar hoofdinhoud

FNV wijst eindbod af, beraadt zich op aktie


De sectorraad van vakbond FNVBouw gaat niet akkoord met het eindbod van de schilderwerkgevers in de cao-onderhandelingen. De raad neemt daarmee het advies van de cao-commissie over en beschouwt de onderhandelingen als beëindigd.

Het eindbod van OnderhoudNL kwam erg onverwacht (op 8 december, terwijl er op 14 januari zou worden doorgesproken) en de gestelde deadline was zeer kort (16 december, vandaag) stelt FNV Bouw. Daardoor was het niet meer mogelijk om een uitgebreide ledenraadpleging te houden. De cao-commissie oordeelde vrijdag al dat het bod van de schilderwerkgevers onder de maat was. De sectorraad, die gisteren vergaderde, sluit zich daar nu bij aan.

De FNV vindt kort en bondig van de voorstellen van OnderhoudNL:

Loonbod: erg mager
• Toekenning periodieken: verslechtering
• Vergoedingen: kleine plus, maar is onzeker
• Leerlingen: verslechteringen
• Reiskosten en –uren: verslechteringen
• Scholing: geen rechten in de cao verankerd
• Arbeidstijden en overwerk: forse verslechteringen
• Duurzame inzetbaarheid: erg mager
• Seniorendagen: afbraak

 

Aangezien het een eindbod van OnderhoudNL betreft en FNVBouw dit bod nu afwijst, zijn de cao-onderhandlingen afgelopen. Wat hiervan de consequenties zijn is onzeker. OnderhoudNL deed haar eindbod met de nadrukkelijke mededeling dat bij niet-acceptatie er per 1 januari 2016 helemaal geen schilder-cao meer zou gelden. FNV Bouw gaat in overleg met de actieve leden en schilders die zich betrokken voelen. Het ligt voor de hand dat dat beraad tot enige vorm van acties zal leiden.

UPDATE: Ook CNV-achterban niet akkoord

Cnv Vakmensen

Ook CNV Vakmensen gaat niet akoord met het eindbod van OnderhoudNL. Onderhandelaar Roel van Dijk: ‘We hebben alle leden een nieuwsbrief over het eindbod gestuurd, met een reactiemogelijkheid. Ook hebben we een intensieve chatsessie gehouden met iedereeen die maar vragen of opmerkingen had op www.achteban.nl, dat deden we overigens voor het eerst op die manier. Een kleine maar duidelijke meerderheid van onze achterban is tegen dit eindbod. De seniorendagen zijn een veel genoemd punt. Veel leden stuit het principe tegen de borst: dat eenmaal verworven rechten je worden afgenomen. Daarnaast is er weerstand tegen de beoordelingssystematiek. Leden zeggen: ‘zo gaat dat helemaal niet bij ons’, dus wil men niet aan een nieuw systeem. En eigenlijk ook alle andere verslechteringen, zoals de reiskosten, het verlaagde aanvangssalaris van de leerlingen worden genoemd.

Van Dijk heeft ook nog geen helder beeld van wat uit de nu onstane patstelling zal voortkomen. ‘OnderhoudNL heeft gesteld dat er wat hen betreft geen cao meer komt. We moeten maar zien waar ze mee komen. In principe kunnen werknemers nu terugvallen op wat er in de wet geregeld is over arbeidsvoorwaarden en is het aan werkgevers en werknemers in de individuele bedrijven om voor hun arbeidsvoorwaarden op te komen. Als CNV staan wij alle werknemers bij en CNV-leden in het bijzonder, dus reken maar dat we ons ze mensen zullen helpen bij die onderhandelingen.’

18 reacties op “FNV wijst eindbod af, beraadt zich op aktie

  • Henny Plat

    Mooi dat ook CNV afwijst en OHNL bot vangt met dit bod!

    CAO heeft nawerking, dus werknemers houden hun overuurtoeslagen, de werktijden, seniorendagen, reisuren en reiskosten en leerlingen worden niet nog verder het verdomhoekje ingetrapt…

    Terecht dat zoveel georganiseerden dit afwijzen, slechte deal voor iedereen behalve voor degenen die ondernemers risico op werknemers af willen wentelen….

    Last but not least, damn proud to be an FNV-er!

  • Daan

    Ben heel benieuwd waar ze straks mee komen. Ik ben in ieder geval van plan om te vechten voor wat mij toekomt.

    Wel treurig dat het op zo’n manier moet gaan.

  • Chris

    Henny, alleen de leden van OnderhoudNL moeten zich na 1 januari a.s. aan de cao houden i.v.m. de zogenaamde ‘nawerking’. Bedrijven die geen lid zijn van OnderhoudNL zijn niet meer gebonden aan de CAO omdat de AVV termijn dan verlopen is. Vergeet niet dat er heel veel bedrijven (misschien wel de meerderheid) géén lid zijn van OnderhoudNL.

  • Henny Plat

    die cao was algemeen verbindend verklaard, voor mensen die al langer in dienst waren blijft de nawerking. Volgens OHNL is het meerendeel van de werkgevers trouwens lid. Voor nieuwe dienstverbanden is het wel een probleem. Werknemers moeten zich aanmelden voor de ledenbijeenkomsten van CNV en FNV

  • Chris

    Henny, het klopt niet wat je schrijft. AVV betekent dat de CAO óók verplicht is voor bedrijven die niet bij de totstandkoming van de CAO betrokken zijn geweest, dus bedrijven die geen lid van OnderhoudNL zijn. Een AVV-besluit heeft noch terugwerkende kracht, noch werkt na. In de Staatscourant staat altijd precies tot wanneer een AVV besluit van kracht is. In dit geval 1 januari 2016. Daarna is het echt over en uit met de verplichting om je aan de CAO te houden. Althans voor niet bij OnderhoudNL aangesloten bedrijven. Vraag e.e.a. maar eens na bij jullie juridische afdeling.

    1. Misschien een beetje mosterd na de maaltijd maar wat Chris zegt klopt, alleen kan een werknemer die een verworven recht heeft op grond van de CAO daar na 1 januari 2016 natuurlijk nog steeds aanspraak op maken, ook indien zijn werkgever niet gebonden is! Dus het is niet helemaal “over en uit”. er gelden wel uitzonderingen en van belang is om dat altijd goed te blijven checken! Een andere uitzondering betreft de “redelijkheid en billijkheid”en is zeer afhankelijk van de feitelijke omstandigheden.

  • Hoeraaaaaaaaa !!! Een pluim voor de FNV en CNV dat ze ook van de CAO af willen.

  • Jan Maurits Schouten

    Alles hangt nu af van de consequenties die OnderhoudNL aan de huidige situatie verbindt. Er zijn openingen genoeg in het eidnbod om aanpassingen te doen en een eindbod kan ook worden teruggetrokken. Stelt OnderhoudNL dat er wat hen betreft geen cao meer is, dan bestaat die volgens mij de facto vanaf dat moment niet meer. Ik acht die kans tamelijk groot. En ook dat OnderhoudNL onder ongeveer de nu voorgestelde arbeidsvoorwaarden een collectief arbeidscotnract gaat opstellen waaraan de leden geacht worden zich te gaan houden. De niet-leden dus niet. Vraag me dan wel af of dat wel mag van de mededingingsautoriteit, omdat het dan eigenlijk om prijsafsprraken gaat, zeker als ook bepalingen over uitzenbureau’s en zzp’ers in zo’n collectieve afspraak worden meegenomen.

  • Tjibbe

    Een CAO is sowieso een prijsafspraak om de eigen branche te beschermen en waar de consument eigenlijk door geschaad wordt. Heb het altijd vreemd gevonden dat dit mag.

  • Jan Maurits Schouten

    Een cao is idd een prijsafspraak. Maar tussen beide belanghebbende partijen. Met verffabrikanten samen afspreken hoe hoog de verfprijs mag zijn mag niet, samen met de afnemers en opdrachtgevers met zijn allen een prijs afspreken zou wel mogen, maar wordt niet gedaan. Dat is het verschil. In een cao zitten kopers en verkopers van het product ‘arbeid’ samen aan tafel. Een deel van het probleem is dat er veel meer verkopers van arbeid bij zijn gekomen (uitzendbureau’s, zzp’ers) en ook meer kopers: opdrachtgevers, aanpalende bedrijven.

  • Tjibbe

    Ja, het betreft hier een verticale prijsafspraak. Daar heeft Jan Maurits wel gelijk in.

  • ad

    van wetten en regels heb ik niet veel verstand ,maar het is zeker zo dat het goed is dat allebei de vakbonden het eindbod afkeuren.
    Het word tijd dat de schilders eens met de vuist op tafel slaan en dan bedoeling ik ook alle schilders ,ook de flexschilders (en die komen er steeds meer helaas) zijn hiervan de dupe ,onderhoudNL is alleen maar bezig om haar leden machtiger te maken , en alles af te breken .Ze zouden zich diep moeten schamen dat ze niet op een fatsoenlijke manier samen met de vakbonden een CAO tot stand kunnen brengen die ook voor de schilders nog enig perspectief biedt . Denk eens niet alleen aan jezelf maar ook aan de schilders op de werkvloer, breek niet alles zo maar eenzijdig af met een ultimatum , stoere jongens die van onderhoud.NL overal worden CAO’s afgesloten met redelijke regelingen en overgangsregelingen maar bij ons kan dat blijkbaar niet.

  • Karel Niemantszoon

    Ik heb het hele verhaal gelezen inmiddels. De OHNL wilde de overurentoeslag slopen, je zonder toeslag 45 tot 50 uur per week kunnen laten werken, nauwelijks kans meer op een trede in de loontabel, de ouwe lullen dagen stelen, reisuren verslechteren. Van de FNV was er iemand bij ons om alles uit te leggen.

    CNV en FNV hadden zich kapot moeten schamen als ze dit goed hadden gevonden!

    Ik werk zowat 30 jaar voor zelfde bedrijf nu, als die mij willen ontslaan zijn ze veel geld kwijt hoorde ik, een of andere vergoeding. Voor nauwelijks wat geld erbij wilden ze van alles van me stelen!

    Last die onderhandelaars maar eens 30 jaar mijn werk doen en dan iemand bij hun komen jatten!

  • Tjibbe

    Karel, als ze van je stelen moet je naar de politie gaan!

  • Frank

    Hartelijk dank FNV en CNV dat jullie dit eindbod van de werkgevers niet willen accepteren. Zijn we eindelijk van die CAO verlost. Tenzij één van de partijen weer slappe knieën krijgt natuurlijk……

    1. ad

      duidelijk dat je geen schilder bent Frank,jammer om zo te reageren iets wat voor vele gewone werkmensen belangrijk is ,als je jezelf al vele jaren inzet voor je werkgever en je word op deze manier behandelt word je niet echt vrolijk ,ik vind dus ook dit soort reacties beneden alle peil !! , je kunt beter niets zeggen als je ook niets fatsoenlijks te melden hebt

      fijne feestdagen en koop een nieuwe bril

  • Jan Trimpe

    Is het eigenlijk wel een tweestrijd tussen werkgever en werknemers organisaties, of speelt de véél te lankmoedige Regering een dubbele agenda rol.
    Veel werkgevers kunnen gewoon niet meer concurreren tegen clusters van ZZP-ers en wettelijke beperkingen dan wel risico’s. Het probleem verhalen op de werknemer is natuurlijk niet fraai, doch begrijpelijk. Iedere werknemer weet of behoort te weten dat zijn loon hoger ligt dan dat van een ZZP-er. Zolang de regering niet ingrijpt in aftrekposten en verplichte deelnamen, KAN een werkgever bijna geen kant op en zal marktconform moeten opereren om de zaak draaiende te houden. Bij aanvaartbare risico’s wil de werkgever best weer polderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >