Ga naar hoofdinhoud

Noordelijk collectief jaagt duurzaam onderhoud aan


Een overzicht van producten en (alternatieve) werkwijzen die onderhoud minder milieubelastend en meer circulair en duurzaam maken. Dat is een van de doelen van een nieuwe database van een nieuw initiatief: Innovatie Collectief Duurzaam Onderhoud (ICDO).

Dit collectief afficheert zich als onafhankelijk kenniscentrum voor onderhoud. De oprichters – Oog Vastgoedadvies, Zwiers Adviesbureau en Olijslager BV – vertellen er deze woensdagmiddag meer over op een symposium in de Jozefkerk in Assen. Zij richten zich in eerste instantie op de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Hoofddoel van ICDO is ‘om met partners uit de gehele keten duurzaam onderhoud te stimuleren door het vergroten, verbreden en delen van kennis’. Want, zo is de stellige overtuiging van Oog, Olijslager en Zwiers: onderhoud in vastgoed moet en kán duurzaam. Daartoe is innovatie wel broodnodig.

Zonder winstoogmerk

De genoemde database registreert mogelijke duurzame onderhoudsmaterialen en verbeteringen in de ‘vergroening’ van het onderhoudsproces. Deelnemers moeten daarom bereid zijn hun kennis en ervaringen te delen zonder (direct) winstoogmerk. Hoe deel te nemen is onduidelijk, maar op de eigen website staat dat het platform toegankelijk is voor vastgoedeigenaren, fabrikanten, leveranciers (van bijvoorbeeld vastgoedsoftware), applicateurs en onderwijs- en kennisinstellingen. Om ‘echt impact’ te maken, moet de gehele keten vertegenwoordigd zijn, benadrukken de bedrijven achter ICDO.

De informatie in de database is voorzien van benodigdheden voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning en vastgoedbegroting. Denk aan zaken als levensduur(cyclus), kostenkengetallen en een beknopte werkomschrijving.

Verder gaat Innovatie Collectief Duurzaam Onderhoud kennissessies, symposia en netwerkbijeenkomsten organiseren. Daarnaast wil ICDO werk maken van samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en kennisinstellingen. En last but nog least: inzicht bieden in het effect van duurzamere scenario’s in onderhoudsplannen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Verf van uitgegraven Brusselse grond

Online special: Vlakglas volop in beweging


Naar archief >