Ga naar hoofdinhoud

Oorlogsherdenking in glas-in-lood


Stichting Friesland 1940-1945 bestaat in 2021 75 jaar. Om dat te vieren, wordt vanmiddag in de Leeuwarder Blokhuispoort (voormalige gevangenis) een kleurrijk glas-in-lood gedenkraam onthuld. In dat raam, dat uit drie stukken bestaat, staat het werk van de stichting centraal.

Het raam is ontworpen door de Leeuwarder kunstenaars Gerard Groenewoud en Tilly Buij.

“Het gaat over de oorlog, de bezetting en de naoorlogse periode”, zegt stichtingvoorzitter Gerk Koopmans tegen Omrop Fryslân.

Hij is uitermate blij met het ontwerp. “Prachtig! We hebben een hele middag met de kunstenaars zitten praten over het werk van de stichting. Een paar weken later kwamen ze met een ontwerpvoorstel en dat was direct goed. Ze hadden in een keer raak geschoten.”

De Friese Commissaris der Koning, Arno Brok, en burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden onthullen vanmiddag samen het gedenkraam. Wegens corona mag er geen publiek bij zijn. Daarom zal de plechtigheid rechtstreeks te volgen zijn op Omrop Fryslân. Het begint om 16:15 uur.

Het glas-in-lood gedenkraam was een bijzondere opdracht voor glazenier Wiebe Jan Plantenga van een glashandel in Leeuwarden. “Het gebeurt niet zo vaak in de carrière van een glazenier dat je zo’n groot ontwerp mag mee-uitvoeren.”

Toen het ontwerp klaar was, moesten de kleuren worden uitgezocht en hier heeft Plantenga de kunstenaars zeer bij geholpen. Er zit een heel verhaal achter het drieluik van de ramen. “In het middelste raam lijkt het alsof er een steen door het raam is gegooid. In het midden zie je in de kleur oranje de steen in de vorm van Fryslân”, legt Groenewoud uit. Door de oorlog ging alles stuk, zo is de gedachte. En na de oorlog is alles weer gemaakt en dat symboliseert het glas-in-lood.

Bekijk hier een filmpje van de plaatsing van het glas-in-lood gedenkraam.

Stichting

Stichting Friesland 1940-1945 werd op 6 mei 1946 opgericht om families van verzetsmensen bij te staan, als ze zelf niet meer rond konden komen. Die hoofdtaak is nu veranderd in het steunen van aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, al blijft de familiesteun wel bestaan. “We hebben nog maar een handjevol families waar we aandacht aan besteden”, zegt Gerk Koopmans, voorzitter van de stichting. “Dat is heel wat minder dan de 1.100 dossiers die we hebben gehad. Daar hadden we destijds een heel kantoor voor.”

Het 75-jarig bestaan markeert volgens Koopmans een omslag in het werk van de stichting. “We gaan van nazorg van nabestaanden naar zorg voor dingen die nu in de wereld spelen”, vertelt hij.

Bron: Omrop Fryslân

Eén reactie op “Oorlogsherdenking in glas-in-lood

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik

’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd

Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Nieuwe bestemming gezocht voor oude glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen van studenten in stiltecentrum


Naar archief >