Dit is een jaarlijkse prijs voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen en een initiatief van Regieorgaan SIA (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).
Er zijn dit jaar zes projecten genomineerd. Het HvA-project richtte zich op het ontwikkelen van circulaire strategieën om verouderd isolatieglas te hergebruiken in nieuw HR++-glas. Het resultaat, circulair glas, biedt een veelbelovende oplossing voor de verduurzaming van de bouwsector.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijkse SIA-congres op 28 november a.s. Er is ook een publieksprijs, waarvan de winnaar 5.000 euro ontvangt om het onderzoek verder te ontwikkelen en de impact te vergroten.
HvA-projectleider Jolanda Tetteroo vindt de nominatie voor de award een mooie erkenning voor het werk dat binnen dit project is verricht. “Met de mogelijke prijs willen we ons richten op een ander groot probleem in de bouwsector. Het gaat hierbij om het vinden van duurzamere en veilige manieren om glas en kozijnen te recyclen die zijn afgewerkt met asbesthoudende kit. “
“We roepen daarom iedereen in de sector op om te stemmen op het onderzoek en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”
Het project
Verouderd isolatieglas eindigt vaak in relatief laagwaardige toepassingen als glaswol of verpakkingsmateriaal. Zonde, als je bedenkt hoeveel energie het kost om glas te maken, stelt Tetteroo. In het project Hergebruikt isolatieglas ontwikkelen onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met bedrijven strategieën voor hergebruik van oud isolatieglas.
Met de inzichten die zij opdoen kan de bouwwereld nieuwe stappen zetten op weg naar circulariteit. Lees hier meer over het project.