Eén bedrijf dat tot vijftien jaar al het onderhoud voor een vastgoedcomplex gaat doen. Dat is de essentie van de nieuwe, geïntegreerde instandhoudingscontracten.
Het betekent dat het RVB alle diensten van de verschillende vakgebieden in één contract samenbrengt bij één marktpartij. Van schilderen tot onderhoud aan elektriciteitsleidingen, luchtbehandelingskasten en hangaardeuren.
“Natuurlijk heeft niet ieder bedrijf verstand van alles. Dus we kijken in dit contract heel nadrukkelijk naar een samenwerking tussen een hoofdaannemer en onderaannemers’, stelt het RVB. ‘En een vastgoedcomplex moet wel van enige omvang zijn om het voor de markt interessant te maken. Dus wij denken dat het alleen relevant is vanaf 10.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak.”
MKB
Volgens de Aanbestedingswet is het RVB verplicht 35 procent van de werken uit te besteden aan het mkb. Op dit moment gunt het RVB al 62 procent van het (onderhouds)werk aan deze bedrijven. En volgens Marc Unger, Hoofd Inkoop en Contractmanagement bij het RVB. is de wens dat percentage op peil te houden.
“Wij maken het waar dat we het mkb net zo belangrijk vinden als de grote spelers in de markt”, zegt hij. “Mkb-bedrijven zijn in het algemeen klantgericht. Ze luisteren goed naar de vraag die wij stellen. Ze houden korte lijnen, ze werken pragmatisch en zijn goed bereikbaar, hebben lokale kennis en stimuleren regionale werkgelegenheid.”
“Vergeet niet: wij zijn als Rijksvastgoedbedrijf dan wel Haags georiënteerd als het over beleid gaat, in de praktijk beheren we veel locaties buiten de Randstad en in buitengebieden. Dan is kennis van de locatie, regionale gebruiken en actualiteiten net als het kunnen vertrouwen op een lokaal netwerk heel belangrijk voor het slagen van een klus.”
Aan het stuur
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de komende jaren veel werk te verzetten. “‘We hebben een groot programma om Defensievastgoed toekomstbestendig te maken. En onze portefeuille met justitiële inrichtingen die aan renovatie toe zijn, is ook flink”, stelt Unger.
“Zoals elke organisatie kampen wij met krapte op de arbeidsmarkt. We hebben de innovatiekracht van grote spelers en mkb-bedrijven in de bouw nodig om het werk slim en efficiënt gedaan te krijgen”, zegt hij. “Om meer werk te verzetten met dezelfde mensen, zal bij deze langlopende contracten de regie van de klus voor een belangrijk deel bij de marktpartij komen te liggen. ‘Doe je mee, dan zit je als mkb’er dus zelf aan het stuur bij deze opdrachten. Dat vraagt om een andere manier van samenwerken.”
Langere doorlooptijd
Voor het Rijksvastgoedbedrijf betekent dit duidelijk zijn over de doelen en randvoorwaarden. “En we moeten de condities scheppen om het onderhoudswerk goed gedaan te krijgen. De marktpartijen zelf krijgen meer ruimte om zélf met slimme oplossingen te komen.”
“En als de afgesproken resultaten bereikt worden en de samenwerking goed gaat, willen we de contracten een lange doorlooptijd geven. Dit biedt partijen een goede basis om te investeren in innovaties die ervoor zorgen dat de gestelde doelen, voor bijvoorbeeld duurzaamheid, sneller bereiken”, licht Unger toe.
“Een lange doorlooptijd biedt ook ruimte om efficiënter te werken, doordat er tijd is om werkprocessen te versimpelen, teams op elkaar in te laten spelen en te investeren in technologie om het werk eenvoudiger en meer planbaar te maken.”
Het RVB organiseert in november drie mkb-marktmiddagen om óók het mkb goed te betrekken bij de totstandkoming van deze langlopende opdrachten en wat deze ondernemers nodig hebben om mee te kunnen doen? ‘Mkb’ers, praat mee!’ is de oproep.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/10/image-3.png)
Foto: Defensie