Kunstenaars en organisaties die baanbrekend zijn op het gebied van kleur in het licht zetten. Dat is wat de tweejaarlijkse Sikkens Prize beoogt. Als blijk van erkenning en waardering voor uitzonderlijke prestaties waarin kleur centraal staat en die een transformerend effect hebben op de samenleving. Architect en ontwerper Gerrit Rietveld kreeg ‘m de eerste keer, in 1959. De laatste keer (2022) viel tuinarchitect Piet Oudolf te beurt. En nu dus de eer aan de Zwitserse kunstenaar Pipilotti Rist.
Rist in het kort
Voor wie het even kwijt is: sinds haar afstudeerproject – de video I’m Not the Girl Who Misses Much – verwierf ze internationale bekendheid met meeslepende, surrealistische, hallucinerende en dromerige video-installaties. Haar kunstenaarsnaam verwijst naar Pippi Langkous. Net zoals de heldin uit de verhalen van Astrid Lindgren ziet Rist zichzelf als een vrouw die op speelse, kleurrijke wijze de wereld onderzoekt en verbeeldt. Over het kleurgebruik in haar werk zegt ze zelf: ‘Colour is the fundamental element of my artworks. From the vibrant hues to the subtle and ‘broken of dirty’ washes, colour creates mood and atmosphere.’
In 2021 maakt Rist voor de entree van het Depot Boijmans van Beuningen het kunstwerk ‘Het leven verspillen aan jou’, een mix van video- en omgevingskunst. Verder is of was werk van haar te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht. Voor de zomer van 2025 staat een grote overzichtstentoonstelling gepland in Beijing.
Kleur geven
Het bestuur van de Sikkens Foundation prijst Pipilotti Rist als een kunstenaar die het leven letterlijk kleur geeft. Haar installaties, videokunst en verzamelingen zijn uitgesproken hartstochtelijk, en worden tegelijkertijd met grote precisie en doordachtheid uitgevoerd. De kracht schuilt evenzeer in het vertrekpunt van al haar werk: verwondering en levenskracht.
Prijzengeld
Rist ontvangt de Sikkens Prize 2024 met een geldbedrag van 75.000 euro op maandag 7 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Boijmans van Beuningen en Kunsthal Rotterdam. Een deel van haar prijzengeld wordt besteed aan Safety Curtain van museum in progress. Deze Oostenrijkse kunstorganisatie vraagt ieder jaar een gerenommeerde kunstenaar om de voorhang van de Weense Staatsopera te transformeren in een kunstwerk. Voor editie 2024 is Rist de gelukkige.