Ga naar hoofdinhoud

Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekmann


In de laatste aflevering van de serie ‘De schilder kon alles’ gaat Erik Winkler in op een aantal stukken die in het Schildersmuseum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen hangen. Als de schilder één ding veel deed, vroeger, was het letterschilderen. En als er daar één vreselijk goed in was, dan was het de Utrechtse schilder en docent Beekmann.

In de laatste aflevering van de serie ‘De schilder kon alles’ gaat Erik Winkler in op een aantal stukken die in het Schildersmuseum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen hangen. Als de schilder één ding veel deed, vroeger, was het letterschilderen. En als er daar één vreselijk goed in was, dan was het de Utrechtse schilder en docent Beekmann.

Het is een bord met een grappige tekst over de taak van de toenmalige ‘Schildersbond’. Hij hangt op een niet erg opvallende plaats in het Schildersmuseum en is al best oud en een beetje verschoten en versleten. Ook de vakman zal er al snel aan voorbij lopen. Maar niet Erik Winkler, ambassadeur van decoratieve schilderstechnieken. In deze laatste van zeven afleveringen over het schildersvak legt hij uit welke technieken en materialen er allemaal zijn losgelaten op dit éne bord, dat een staalkaart is van wat een goede meesterschilder in vervlogen tijden allemaal kon.

De maker van dit bord is bekend. Het is J.S. Beekmann, schilder te Utrecht en tevens docent aan de Nederlandse Schildersschool (tegenwoordig: Nimeto). Winkler legt uit wat er zo bijzonder is aan het werk van deze meesterschilder.
In de serie van 7 afleveringen ‘De Schilder kon Alles’, allemaal te zien op SchildersVAKTV laat Erik Winkler zien dat decoratieschilderen niet (alleen) iets is dat in prachtige kerken en paleizen gedaan werd, maar tot het gewone ambacht van de schilder hoorde, net als glasetsen en tal van andere vaardigheden, waar de meeste schilders tegenwoordig niet meer aan doen.

3 reacties op “Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekmann

  • Klaas de Wit

    Ik was ook de mening toegedaan dat de naam Beekman met één n geschreven wordt.
    De juiste naam schijnt echter met twee n’s geschreven te worden.
    De kleindochter van de decoratieschilder Donja Beekmann – vierde generatie – behaalde in 1999 haar meesterdiploma aan een der schilderscholen.

  • Jan Maurits Schouten

    Ah, vandaar dat we weinig over hem konden vinden. Winkler schrijft het overigens op zijn eigen site wel correct. De archieven van het bedrijf van Johan Samuel Beekmann en zijn vader Johan Wilhelm blijken in het archief van het Allard Pierson Museum te liggen. https://archives.uba.uva.nl/resources/ubainv620, We passen de spellingsfout hier boven aan.

  • M.I. Creemers-Hazebroek

    J.S. Beekmann komt NIET uit Utrecht maar uit Amsterdam! Mijn grootvader heeft eerst aan de Bloemgracht gewoond waar zijn oudste dochter, mijn moeder, is geboren en is later (nog voor de W.O. II) naar Prinsengracht 499 verhuisd.
    Hij is overleden op 2 mei 1986 in Amstelveen.
    Naast professioneel waperschilder en peenseelschrijver schilderde hij voor zijn plezier ook vaak en best veel schilderijen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Nico van Asten en Wilfred Witteveen in bestuur Schildersmuseum

Vergulde ‘koninklijke’ windvaan te zien in zomerexpositie

Zomercursussen in schildertechnieken bij Linova

Schildersmuseum zoekt nieuwe voorzitter

Linova biedt eendaagse cursus ‘Glas vergulden’


Naar archief >