Ga naar hoofdinhoud

‘Stapsgewijs verduurzamen is wel voor iedereen haalbaar’


Anita van den Berg, programmamanager Klimaat en Energietransitie bij OnderhoudNL, is voorstander van stapsgewijze verduurzaming in combinatie met periodiek onderhoud, renovatie en verbouwing. “Dan ligt verduurzaming wel binnen ieders bereik en kunnen we op termijn de klimaatdoelen realiseren.”

Van den Berg heeft een lange staat van dienst als manager bij brancheorganisaties in de bouw, vastgoed en techniek. Tot 2017 bekleedde ze diverse communicatiefuncties en daarna werkte ze als programmanager of kwartiermaker, vaak met de focus op duurzaamheid. Per 1 juni is ze in dienst bij Koninklijke OnderhoudNL als programmamanager Klimaat en Energietransitie. Een mond vol; het is dan ook een breed en complex aandachtsveld. Zo breed dat OnderhoudNL van mening is dat het bestaande personeel deze portefeuille er niet ‘even’ bij kan doen.

Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL: “Klimaatakkoord, energietransitie, de Bouwagenda, de Renovatieversneller, noem maar op. Zeer actueel. Er komt ontzettend veel op onze sector af. Het heeft allemaal een connectie met de gebouwde omgeving, dus is het relevant voor ons. Wil je dat serieus oppakken, dan moet je er fulltime een professional op zetten.”

Toon gezet

Die professional is Van den Berg geworden. Kort na haar aantreden, kwam het kritische rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit. Kort samengevat: investeringen om koophuizen te verduurzamen zijn zo hoog dat huiseigenaren die nooit kunnen terugverdienen. De toon in het debat was direct weer gezet. “Jammer, want daardoor kunnen mensen de hakken in het zand zetten”, aldus Van den Berg. Het bood haar wel de gelegenheid nog eens duidelijk te maken waar OnderhoudNL voor staat in dit dossier.

Klimaatakkoord

Van den Berg: “Wij staan achter het Klimaatakkoord: de CO2-uitstoot moet omlaag in Nederland. Zowel technisch als sociaal is dat een enorme opgave. Bij particuliere huizenbezitters, maar ook VvE’s en woningcorporaties, moet je daar de tijd voor nemen. Ga voor stapsgewijze verduurzaming. Het is niet reëel dat iedereen in een keer de stap naar een nul-op-de-meter woning maakt. Kijk wat er mogelijk is in combinatie met periodiek onderhoud aan de woning. In die cycli kun je stapsgewijs steeds dichter bij het einddoel komen. Minder CO2-uitstoot begint, wat OnderhoudNL, betreft wel altijd eerst met warmte binnenhouden, dus isoleren. Of het nu gaat om beglazing, vloer, dak of gevel; onze sector kan daarin een belangrijke rol spelen. Pas daarna komt de vraag of je met technische installaties wat aan het binnenklimaat kunt doen. Je moet als woningeigenaar – klein of groot – plannen maken voor de langere termijn. Via tussenstappen naar het einddoel houdt de boel betaalbaar.”

Lees hier het complete interview met Van den Berg in Eisma’s Schildersblad nummer 9-2020

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Henry Handsome moet visie ToekomstGroep tot leven brengen

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Tekort aan vakkrachten onder de loep


Naar archief >