“De samenwerking geldt in eerste instantie voor de vijf opleidingen binnen onze stichting, maar successen willen we landelijk gaan delen”, stelt directeur-bestuurder Erwin Brouwer. “Dit is een mooie eerste stap”, onderkent ook algemeen directeur René Hammen van Faber. De hele schildersbranche moet hier volgens hen de vruchten van gaan plukken.
Vak apart
Naast algemeen directeur Hammen was ook de financieel directeur van Faber, Evert-Jan de Groot, aanwezig bij het ondertekenen van de overeenkomst op het kantoor van Brouwer op de Schildersvakopleiding in Rosmalen. Beide partijen waren al enige tijd met elkaar in gesprek. “Dat kwam doordat wij met BAS zélf een detacheringsbureau hadden”, verduidelijkt Brouwer. “Detacheren is echter een vak apart en wij willen opleiden. BAS was bovendien te groot voor servet, maar te klein voor tafellaken. Daarom is ervoor gekozen om BAS met z’n 45 vakkrachten onder te brengen bij Faber.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/09/Leerling-schilder5-768x512-1.jpg)
Visie en ambitie
De Groot blikt terug op de periode, die nu is afgesloten. “We hebben samen het hele pad bewandeld”, concludeert hij. “Dat begon met het overnemen van de vakmensen van BAS en is nu bekrachtigd met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.”
Brouwer stelt tot zijn tevredenheid vast dat beide partijen de visie en ambitie hebben om te doen, waar ze goed in zijn: “Faber is voor ons een hele belangrijke partner, voor als leerlingen hun schildersopleiding hebben afgerond. Zij openen voor onze vakkrachten echt deuren bij bedrijven.”
Faber-directeur Hammen weet dat zijn bedrijf de markt goed kent. “Wij beseffen dat het moet klikken, qua bedrijfscultuur, qua werkzaamheden. We weten ook dat de ene schildersvakkracht de andere niet is. Het gaat erom wie waar het beste past.”
Pilot gedraaid
Faber zegt de beste werkgever en HR-dienstverlener te willen zijn voor de bouw- en schildersbranche. “Wij willen mensen vinden en behouden voor de branche”, onderstreept Hammen. “Er is werk genoeg, maar de populatie vergrijst en er moet véél gedaan worden. Het is nu een stuk lastiger om vakkrachten te vinden. De vraag is simpelweg groter dan het aanbod. Wij zien het vak van schilder als een mooi ambacht, goed betaald en met veel zekerheid. Onze kracht is gemotiveerde kandidaten te verleiden om te kiezen voor de branche en hen vervolgens gedurende de hele loopbaan te begeleiden. Dat doen we graag samen met een partner, die hier in de markt bekend om staat.”
Er werd in mei een pilot gedraaid op de Schildersvakopleiding in Breda. Daar stroomden zeven zij-instromers in, waarvan er snel zes aan de slag konden in de schildersbranche. Er is bij Faber óók plek voor vakkrachten, die het opleidingstraject niet volledig afronden, wordt benadrukt. Hier worden met de Schildersvakopleiding opleidingsafspraken over gemaakt, zodat de vakkracht behouden blijft voor de bedrijfstak.