Ga naar hoofdinhoud

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd


Dieselmotoren worden nog veel gebruikt in transportmiddelen en materieel. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij. Daarom is ter preventie nu de toolbox ‘Dieselmotoremissie' ontwikkeld op het leerplatform Mijnvakmijnontwikkeling.nl.

Zodra een dieselmotor brandstof verbrandt, ontstaat er vervuiling. Dit noemen we dieselmotoremissie (DME) en het kan negatieve gezondheidseffecten hebben op medewerkers van onder andere schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven. 

Niet iedereen is zich bewust van de gevaren van DME op de gezondheid, stelt OnderhoudNL, terwijl DME kan leiden tot oogirritatie, harten vaataandoeningen, luchtwegklachten, ontstekingsreacties, longfunctieaandoeningen zoals COPD of astma.

Daarnaast is er een verhoogde kans op long- en/of blaaskanker. DME staat in Nederland op de ZZS-lijst (Zeer Zorgwekkende Stoffen). ‘Het is dus belangrijk om uw medewerkers goed voor te lichten en om de blootstelling aan DME uit te sluiten of sterk terug te dringen’, aldus OnderhoudNL.

De digitale toolbox ‘Dieselmotoremissie’ is daarom nu online beschikbaar op het leerplatform mijnvakmijnontwikkeling.nl van OnderhoudNL, onder ‘Veilig werken’ in de categorie ‘Veilig werken met stoffen’.

Op de werklocatie of in de keet is het niet altijd mogelijk om een toolboxmeeting digitaal te houden. Daarom is de toolbox voor leden ook als pdf en Powerpointpresentatie beschikbaar op de site. De pdf is eenvoudig te downloaden, printen en ter plekke aan medewerkers te overhandigen.

Eventuele instructievideo’s zijn via YouTube te bekijken op een centraal scherm of individueel op de smartphone, aldus OnderhoudNL.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Ontheffing zero-emissiezones voor bus met glasresteel

Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Tekort aan vakkrachten onder de loep


Naar archief >