In de finale moest Van Vliet het opnemen tegen het wasrijgrek en de verwarmde kaasschaaf. Voor de jury stond al snel vast dat de vacuüm brush een belangrijker probleem oplost dan shirts die van een droogrek afwaaien en kaas waarvan lastig te schaven valt.
“Zoals jullie weten: als kwasten hard worden, kun je ze niet meer gebruiken”, sprak de Harmelaar publiek en jury toe. “Met mijn systeem kun je altijd direct verder met schilderen, bewaar je verschillende kleuren in een pot en heb je geen chemisch afval.”
Vacuüm trekken
Hoe de vacuüm brush werkt? Het is eigenlijk een bestaand vacuüm systeem in een andere toepassing. De gebruikte kwast(en) hang je in de plastic bus, boven een laag water. Door vervolgens met een vacuümpompje alle lucht eruit te zuigen, heeft de kwast geen zuurstof meer om uit te harden. Heb je de kwast weer nodig – na een dag, een week, een maand; wanneer ook – dan is het een kwestie van ventiel indrukken (= lucht toelaten) en deksel eraf halen. Doordat de kwast hangt, blijft de vorm goed. De haren worden nergens ingedrukt.
Laagje water
De truc gaat overigens alleen op met een laagje water onderin de vacuüm brush. Voor kwasten met verf op waterbasis dus. En er passen alleen ronde kwasten in. Maar de winnaar van 25.000 euro heeft al uitbreidingsplannen. “Voor platte kwasten en verfrollers maak ik de bus gewoon groter.” Wie de kwastenvacuüm wil uitproberen, moet nog even geduld hebben. Een tip: houd de schappen van de Action-winkels in de gaten.
De finale van tv-programma ‘Wat een uitvinding’ terugkijken? Met de vacuüm brush vanaf 27:00 minuten.
Meer over schilderen en coaten lezen? Bekijk onze categoriepagina.