Na een rommelig voortraject was het op 1 januari 2024 dan eindelijk zover: de start van de eerste fase van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor eenvoudige bouwwerken, zoals de nieuwbouw van eengezinswoningen. Met als doelstelling vanaf 1 januari 2025 ook verbouw en renovatie onder de Wkb te brengen. Maar dat gaat niet gebeuren, blijkt uit een brief van demissionair minister Hugo de Jonge. Voor de tiende keer wordt een deel van de wet uitgesteld.
Te weinig geoefend
De Jonge durft het niet aan. Of, zoals hij het zelf zegt: ‘alles overwegende is het verstandig om het besluit om verbouwactiviteiten onder het stelsel van kwaliteitsborging te brengen, uit te stellen.’ Zo is er te weinig zicht op de effecten van verbouwactiviteiten onder kwaliteitsborging. Simpelweg omdat er nog niet volop mee is geoefend.
Knelpunten nieuwbouw
Een andere sta-in-de-weg is een onderzoeksrapport van Arcadis. Daaruit blijkt dat er in de uitvoering van de Wkb voor de nieuwbouw een aantal knelpunten is opgetreden. Zo is onder andere niet duidelijk wat onder de term ‘bouwwerk’ wordt verstaan en wat er precies onder ‘gevolgklasse 1’ valt. Ook zijn er regionale verschillen in de handhaving door gemeenten, zijn er in sommige regio’s te weinig kwaliteitsborgers en is er bij veel kleinere bedrijven te weinig kennis over de wet. Om nog maar te zwijgen over het creatief classificeren van gebouwen.
Lopende proefprojecten
De nieuwe ingangsdatum van de Wkb voor verbouwingen en renovatie staat nu gepland op 1 juli 2025. In december van dit jaar wordt duidelijk of dat realistisch is. In de tussentijd worden circa veertig lopende Wkb-proefprojecten verbouw en renovatie gemonitord.