Vier projecten waren genomineerd uit 22 inzendingen. De winnende inzending van Alverre, omvatte een compleet verbouwde villa in het centrum van Oldenzaal. Maximale transparantie van de glazen buitenpui was de grote wens van de opdrachtgever.
Het engineeren, leveren en monteren van constructieve gebogen geïsoleerde beglazing voor een plat dak met sedum beplanting was een grote uitdaging. De specialistische beglazing moest voldoende sterk zijn en de bouwkundige kelderconstructie en stalen dakconstructie moesten perfect op elkaar worden afgestemd om de krachten via het glas over te brengen.
Het eindresultaat is een volledig glazen buitenpui zonder zichtbare steunpunten of kolommen, wat zorgt voor maximale transparantie en een ongekend ruimtelijk effect. Bovendien is een uitzonderlijk grote XXXL-schuifpui volledig in de bouwkundige constructie geïntegreerd, zodat de opdrachtgever zijn wens voor een open, licht en eigentijds ontwerp in vervulling ziet gaan – geheel verzorgd door Alverre en ontworpen door architect Rene Postel (Building Design Architectuur).
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2025/02/image-3-1024x683.png)
De andere genomineerden waren: de renovatie van de glazen gevel van Channel 4 in Londen door Octatube, het project Parel in de Polder van vandaglas b.v. en de Kapellen aan de westzijde van de Stevenskerk in Nijmegen, gerealiseerd door Van Hoogevest Architecten in samenwerking met Van Dinther Bouwbedrijf en iFS Building Systems.
Alle genomineerde projecten ontvingen de nominatie-award uit handen van Peter van Dijk. Helga van Leur verzorgde de presentatie, terwijl Arno Visser, voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland, de Glas Award uitreikte. Naast de Glas Award werden er nog twee awards toegekend.
Innovatie Award & Aanmoedigingsprijs
Naast de Glas Award reikte Rutger Hooghoed, voorzitter van Vakgroep GLAS, namens de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie Award voor grensverleggende projecten.
De Innovatie Award ging naar SolarBEAT (Solar Building Elements Application Testing) van de TU Delft. Deze testfaciliteit van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onderzoekt en test 24/7 gebouwgeïntegreerde zonne-energieproducten en -systemen voor zowel het opwekken van stroom als warmte, en speelt daarmee een cruciale rol in de ontwikkeling en uitrol van duurzame technologie.
De Aanmoedigingsprijs ging naar Glasdesign voor hun project in het WTC Rotterdam: een glazen wand van Magna Glas, volledig vervaardigd uit 100% gerecycled glas – afkomstig van oude glasplaten die deels worden gesmolten en samengeperst tot een sprankelend nieuw oppervlak.
Zo hergebruikt het WTC letterlijk ‘eigen’ materiaal en tilt het duurzaamheid en circulariteit naar een hoger plan. Dankzij een speciaal vliesgevelsysteem, aluminium vouwdeuren met handbewerkte messing coating én geïntegreerde LED-verlichting ontstaat een opvallend, luxueus kunstwerk in de centrale hal, waarbij de fascinerende textuur van de samengevoegde scherven schitterend tot zijn recht komt. Het is niet voor niets dat dit project de Aanmoedigingsprijs heeft gewonnen, aldus de jury.