Met een actieverklaring willen de werkgeversorganisaties knelpunten op de werkvloer wegnemen, zodat de arbeidsmarkt inclusiever wordt. Zij overhandigden de verklaring op de Paralympische Spelen in Parijs aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie).
De zogenoemde banenafspraak tussen werkgevers, de overheid en maatschappelijke organisaties zou tussen 2013 en 2026 moeten leiden tot 125.000 reguliere banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar de aantallen blijven de laatste jaren achter bij de doelstellingen. Daarom ligt een wetsvoorstel op tafel voor aanpassingen aan de afspraak.
Hoewel ook MKB-voorzitter Jacco Vonhof ruimte ziet voor verbetering, staan de doelen van de banenafspraak wat hem betreft nog. Hij spoort ondernemers dan ook aan goed te kijken of zij meer kunnen doen. Niet in de laatste plaats omdat de arbeidsmarkt momenteel krap is.
Schaap met vijf poten
‘Je kunt je wel verschuilen achter waarom het allemaal misschien niet kan, maar ondernemers zijn mensen die in kansen denken’, stelt Vonhof. ‘Je hebt op de Paralympische Spelen gezien wat mensen kunnen ondanks hun beperking. Dan moeten wij met elkaar ook in staat zijn meer baanopeningen te creëren voor mensen die graag willen werken, maar nu nog niet werken. Ondernemers zoeken misschien nog te vaak naar het schaap met de vijf poten.’
Zo’n zeventig instellingen hebben zich aangesloten bij de actieverklaring. Onder hen NOC*NSF, die bij monde van directeur Marc van den Tweel laat weten: ‘We hebben veel respect voor de prestaties van paralympische topsporters, maar op andere terreinen in de samenleving gaat het vaker over wat mensen níet kunnen.’ Dat moet veranderen, vindt hij. ‘Geef mensen de kans te presteren op basis van hun talenten, ondanks onderlinge verschillen of beperkingen.’
Vorig jaar diende toenmalig minister Carola Schouten nog een wetsvoorstel in om de banenafspraak vlot te trekken.