Ga naar hoofdinhoud

Werknemers in de bouw: te dik, te weinig beweging


Circa 50 procent van iedereen in de Bouw en Infra werkt ervaart gevaarlijke situaties op het werk. Maar maatregelen invoeren om dat tegen te gaan vindt 93 procent niet nodig. Een slechte leefstijl vergroot de kans op uitval en beroepsziekten, schrijft Volandis in haar jaarrapport.

Het rapport over 2021 baseert zich op verschillende onderzoeken, waarvan de PAGO, het Periodieke Arbeids Gezondheids Onderzoek, het belangrijkste is. Werknemers in de Bouw en Infra laten zich om de paar jaar via deze onderzoeken doorlichten.

Weinig veranderingen


Er zijn weinig grote veranderingen te melden: al jaren vallen er ongeveer 17 doden door bedrijfsongevallen in de bouw te betreuren, waarbij vallen van hoogte op nummer één van de risico’s staat. Blijvende gehoorschade door werken in te lawaaierige omgevingen is, zoals al jaren, de belangrijkste beroepsziekte voor mensen in de bouw. Aandoeningen en klachten hebben vooral met het bewegingsapparaat te maken, veroorzaakt door zwaar tillen: met name ruggen en schouders moeten het ontgelden.

Gevaarlijke situaties

Opmerkelijk is dat van de onderzochte medewerkers 50 procent beweert gevaarlijke situatie tegen te komen en dat tegelijk 93 procent vindt dat er geen extra regelgeving of maatregelen hoeven komen. Een verklaring kan zijn dat er weinig geloof in nieuwe regels, of aversie tegen bestaande regels. Het kan ook zijn dat men de bestaande regels goed en voldoende vind maar constateert dat ze niet worden nageleefd.

Leefstijl

Er is veel aandacht voor leefstijl in het jaarverslag. Tweedere van de werknemers in de bouw is te zwaar tot veel te zwaar, 40 procent van de werknemers beweegt te weinig intensief om van een gezond bewegingspatroon te spreken. Verder rookt de bouw- en inframedewerker tot zijn 25ste aanmerkelijk vaker dan leeftijdgenoten in andere branches. Na die leeftijd juist minder.

Gevaarlijke stoffen


Dit kan samenhangen met iets anders dat in dit rapport wordt geconstateerd: veel bouw- en inframedewerkers werken met gevaarlijke stoffen, met name fijnstof en chemicaliën. Wie niet rookt en met die stoffen werkt ervaart meer klachten aan de luchtwegen dan wie rookt en niet met die stoffen werkt. Maar wie wel met die stoffen werkt én rookt blijkt veel heviger en veel vaker luchtwegklachten te hebben. Dat wijst er op dat die twee factoren elkaar versterken. Grote kans dat veel medewerkers rond hun 25ste stoppen met de factor die ze wel kunnen beïnvloeden: het roken.

Het rapport van Volandis is hier te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Minister Keijzer op BouwBeurs: ‘Meer, sneller en beter bouwen’

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

Minister Mona Keijzer opent maandag BouwBeurs Utrecht

Vakbeurs Safety&Health@Work in Ahoy Rotterdam

‘Zelfstandigen in de bouw staan onder druk’


Naar archief >