Ga naar hoofdinhoud

Wetenschappers maken ‘levende’ verf met blauwalg


Verf op basis van blauwalg op onze gebouwen? Dat valt te bezien, maar wetenschappers zijn er wel in geslaagd de algengroep cyanobacteriën toe te voegen aan verf op waterbasis. Resultaat is een bio-coating die CO2 opneemt, genaamd ‘green living paint’, schrijft Change Inc.

Blauwalg (beeld: Shutterstock).

De website, die zichzelf profileert als platform voor ‘toekomstmakers’, baseert zich op onderzoek van de Universiteit van Surrey, net onder Londen.

Fotosynthese

Blauwalgen leggen, net als andere planten, CO2 vast om het via fotosynthese om te zetten in organisch materiaal. Hierin slagen ze ook onder extreme omstandigheden en weerstaan ze hoge zuur- en zoutconcentraties, droogte en straling. Bovendien lenen blauwalgen zich goed voor genetische modificatie.

Doel van de onderzoekers: de CO2-slurpende cyanobacteriën vastzetten in een coating zonder het fotosyntheseproces te belemmeren. Dit is vaker geprobeerd maar nooit gelukt. Daarom werden de cyanobacteriën gemengd in een coating gemaakt van water en polymeerdeeltjes.

Constant zuurstof produceren

Metingen wezen er vervolgens op dat de bio-coating dagelijks actief was en in staat bleek constant zuurstof te produceren en CO2 af te vangen. De wetenschappers berekenden dat een gram bio-coating gedurende een maand dagelijks 0,31 gram CO2 vastlegt. Ter vergelijking: een gemiddelde boom neemt zo’n 10 tot 40 kilo CO2 per jaar op.

Om te voorkomen dat een laag verf steeds dikker wordt, is het zaak dat de CO2-opname van de bio-coating op een bepaald moment stopt. Het is niet precies duidelijk wanneer dit moment optreedt. Omdat het type blauwalg bestand is tegen extreme omstandigheden, zien de betrokken wetenschappers vooral toepassingsmogelijkheden op bijvoorbeeld reactoren en in de ruimtevaarttechnologie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Tekort aan vakkrachten onder de loep

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Kwastenvacuüm in de schappen

Flower Power-muurverf in de praktijk getest


Naar archief >