Was de uitstroom tussen oktober en maart in 2015/2016 nog veertien procent, een jaar terug was dit slechts drie procent, zo zet OnderhoudNL uiteen. De ondernemersvereniging baseert zich op cijfers van pensioenfonds BPF Schilders.
Schilderen is van oudsher een seizoensbaan van pakweg acht maanden. Toen Nederland nog winters kende met strenge vorst en sneeuw, werd meer dan de helft van de medewerkers noodgedwongen ontslagen. Omdat er simpelweg te weinig werk was. In het voorjaar werden zij dan weer in dienst genomen. Vanwege deze onzekerheid keerden steeds meer jonge vaklieden deze bedrijfstak de rug toe.
Werkgevers hebben door de jaren heen van alles geprobeerd schilders in de donkere maanden binnenboord te houden. Dit, plus de verbetering van winterverven, afschermmaterialen én de zachtere winters hebben er volgens OnderhoudNL toe geleid dat de uitstroom in deze periode structureel is verlaagd. De toegenomen economische voorspoed – de huidige inflatie nog even buiten beschouwing gelaten – zal vermoedelijk ook een rol hebben gespeeld. Nagenoeg elk seizoen was er een daling van drie of vier procentpunt, met uitzondering van een lichte stijging tussen ’18/’19 en ’19/’20.
Omdat de werkvoorraad groot is en de arbeidsmarkt krap, zit de branche nog steeds te springen om nieuwe handjes. OnderhoudNL probeert deze zo gewenste instroom te bespoedigen met een heuse imagocampagne.
SchildersVak is verworden tot een OnderhoudNL spreekbuis. Elk webinar of feitje wordt gedeeld. net zoals het nieuws over het tekort aan handen, iets waar ze al jaren geleden voor hadden moeten strijden! !
Het te kort aan handen hebben ze zelf gecreeerd door alle voorzieningen te schrapen . Dank je wel L.B.V.
En ja nu is er werk genoeg , maar als het straks weer slecht gaat , dan worden ze weer massaal in de winter ontslagen .
Zo gaat het al zo lang als er schilders zijn , het is en blijft een seizoen gebonden werk .
Die mensen die al die mooie dingen bedenken , moeten maar eens een winter met ons meewerken dan piepen ze wel anders .
Mee eens Harry p. Straks is weer één of ander crisis en dan deug je in één keer niet meer.
Mee eens, of straks is er weer een crisis,
dan deug je in één keer niet.
Als ik lees de er momenteel 15.000 werknemers zijn volgens het pensioenfonds van de schilders dan is het niet verwonderlijk dat er in de winter zo weinig werknemers werkloos zijn.
De werkgeversorganisatie heeft het hier niet over alle zelfstandige die in de loop der jaren maar vooral vanaf 2008 zzper zijn geworden of via allerlei bemiddelingsconstructies verzeild zijn geraakt en die niet in de ww kunnen maar gewoon dan maar dit gat zelf moeten opvangen.
Over deze groep praat men dan liever niet slecht voor de cijfers.
En over proberen deze groep binnenboord te houden bedoelen ze dan een uitgeklede cao aanbieden aan hun werknemers, of de werknemers ontslaan en als zelfstandige hetzelfde werk laten doen maar zelf geen risico meer lopen voor onderandere de winterww . Ik kan mij de verven van voor 2010 herinneren deze waren veel beter bestand tegen de kou en luchtvochtigheid dan de verven van 2022.
Dus wat ze daar mee bedoelen weet ik ook niet maar het is voor het verhaal wel interessant en het lijkt niet of zij daar ook hun energie hebben ingestoken.
Hadden ze die energie maar bij alle arbo overleggen gedaan dan hadden ze de theoriemensen van de arbodienst kunnen overtuigen hoe ridicuul de nieuwe regels bij een kamersteigers zijn maar omdat de werkgeversorganisaties bestaat uit theoriemensen en alleen grote bedrijven zien ze zelf niet meer wat dit soort regels inhouden.
En ieder jaar zullen er minder schilders in de ww komen maar dat licht niet aan de werkgeversorganisaties maar omdat er steeds minders schilders zijn.
Hoe registreerd het pensioenfonds de de uitzendkrachten die geen pensioen opbouwen pensioenfonds schilders dit zijn de arme van de toekomst maar fijn om te horen dat het goed gaat met de werkgelegenheid in de schilderssector