Ga naar hoofdinhoud

Wkb voor verbouwingen niet eerder dan 2025


Opnieuw wordt (een deel) van de Wkb uitgesteld. Minister Hugo de Jonge stelt de Wkb voor verbouwingen uit tot in elk geval 1 januari 2025. Bovendien wil hij eerst beoordelen aan de hand van een invoeringstoets of invoering per die datum verantwoord is.

De Jonge deed deze toezeggingen tijdens een debat in de Eerste Kamer om de voortdurende zorgen en kritiek over de Wet kwaliteitsborging weg te nemen.

Bij meerdere senatoren blijven zorgen bestaan over onder meer het aantal beschikbare kwaliteitsborgers. Om die reden stelde de minister de Wkb voor verbouwingen al eerder uit naar 1 juli 2024. Van afstel – dat de Wkb helemaal niet voor verbouwingen gaat gelden, zoals senator Kemperman (BBB) opperde tijdens het debat – wil hij niets weten.

Gevolgklasse 1

Het uitstel gaat over het publiekrechtelijk deel van de Wet kwaliteitsborging, waarbij voor bouwwerken in Gevolgklasse 1 een kwaliteitsborger het werk komt toetsen. Het gaat dan over verbouwingen van eenvoudige bouwwerken als eengezinswoningen, woonboten, vakantiehuisjes en bedrijfspanden.

Nieuwbouw blijft 1 januari: ‘niet apenkooien met wetgeving’

Van opschorten van de Wkb in zijn geheel – een motie van senatoren Crone en Kemperman die dit bepleitte haalde deze zomer een meerderheid – kan volgens De Jonge geen sprake zijn: voor nieuwbouw blijft de datum 1 januari 2024. De Wkb en de Omgevingswet, die ook 1 januari 2024 ingaat, zijn daarvoor te veel met elkaar vervlochten, heeft de minister steeds – en nu ook weer – gesteld.

Hij voelt zich daarin gesteund door een recent advies van het Instituut voor Bouwrecht (IBR) en verwijt senatoren die denken linksom of rechtsom van de Wkb af te kunnen te ‘apenkooien met wetgeving’. Immers: de wetten zijn in beide kamers aangenomen. Om het rapport van het IBR te citeren: ‘Een dergelijke aanpak zou feitelijk neerkomen op miskenning van reeds volledig afgeronde democratische besluitvorming met betrekking tot de inhoud en het moment van inwerkingtreding van zowel de Omgevingswet als de Wkb.’

Het privaatrechtelijke deel van de Wkb – vijf artikelen in het Burgerlijk Wetboek waarmee onder meer de aansprakelijkheid voor oplevergebreken wordt vergroot – gaat voor alle bouwwerken in per 1 januari 2024.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Webinar over RGS en kansen die Wkb biedt

Verbouw en renovatie pas medio 2025 onder Wkb

Onderhoud en renovatie vallen vanaf juli 2024 onder Wkb 

Eerste Kamer vraagt om uitstel Wkb

Online cursus Wkb in de praktijk


Naar archief >