Een onderwerp dat voortdurend ons aandacht heeft omdat verfsystemen onze historische gebouwen beschermen, de onderhoudscyclus beïnvloedt en niet onbelangrijk, door kleurgebruik, de beleving van het erfgoed verrijkt.
In de lange geschiedenis van WTA studiedagen is tweemaal eerder rondom het thema Kleur een studiedag georganiseerd. In 1994 onder de naam ‘Kleur bekennen’ en in 2003 onder ‘Kleur, pigment en verf in de restauratie’.
Onderwerpen
Tijdens de studiedag, op 21 oktober 2022 in het Rubenshuis te Antwerpen, komen onderwerpen aan bod die ingaan op de diverse vakgebieden rondom dit thema. Zoals materiaaltechnische aspecten van de diverse verfsystemen in relatie tot de ondergronden. Welke verfsystemen horen bij welk materiaal en hoe kan men dit in de historische context plaatsen? Welke aandachtspunten horen hierbij? Hoe verhouden historische verfsystemen, zoals lijnolieverven, zich tot synthetische verfsystemen?
Tevens wordt inzicht gegeven in de recente ontwikkelingen rondom de gevaren die kleven aan gevaarlijke stoffen in verfsystemen zoals Chroom-6 en lood. Welke handvatten worden vanuit regelgeving geboden om hier zorgvuldig en veilig mee om te gaan?
Casestudies
Ook nut en noodzaak voor het uitvoeren van verf & kleurhistorisch onderzoek aan zowel traditioneel als modern erfgoed staat op het programma. Hoe kan men kleurgebruik door de eeuwen heen interpreteren en hoe is dat te verenigen met de huidige opvattingen rondom kleurgebruik? Met een aantal recente en interessante casestudies in Nederland en Vlaanderen wordt de link tussen praktijk en wetenschap getoond.
Verder wordt stilgestaan bij het 25 jarig jubileum van WTA met oprichter en oud-bestuursvoorzitter Dionys Van Gemert. Een volledig programma en een inschrijfformulier zijn na de zomervakantie te vinden op de website van WTA-Nederland-Vlaanderen.