Zelfhelende verf werkt op basis van microcapsules, kleine bolletjes met een klein beetje bindmiddel en pigment, in de verflaag. Bij een beschadiging van de coating worden ook de bolletjes beschadigd, komt de er in opgeslagen lak vrij en ‘repareert’ het beschadigde gedeelte.
In de ruimte was deze techniek tot nu toe niet goed toepasbaar, omdat het uv-licht, dat er ruimschoots aanwezig is, de in de capsules aanwezige lak te snel droogt.
Een onderzoekgroep van verschillende Chinese universiteiten is er nu in geslaagd om aan de microcapsules een uv-filter toe te voegen dat ze beschermd tegen dit effect. Dat schijven ze in het vakblad Progress in Organic Coatings. Omdat deze nieuwe techniek gecombineerd wordt met een lak die goed hecht op een epoxycoating, die veel in de ruimtevaart wordt toegepast, is de verwachting dat het product vrij snel daadwerkelijk zal worden ingezet.
Zijn het niet allemaal grote verwachting van verffabrikanten en auteurs die met eindeloos veel (meestal) research artikelen komen over coatings die zichzelf kunnen repareren (self-healing).
Behalve bij kleinschalige seriële producties zijn er voor zover mij bekend geen één van de grote automobielmerken die dit op zijn voertuigen grootschalig toepassen.