Glasstec, ’s werelds grootste glasbeurs die tweejaarlijks in Messe Düsseldorf wordt georganiseerd, viert dit jaar haar 25e jubileum. Het event toont de nieuwste ontwikkelingen in de glasbranche en vindt van 23 tot en met 26 oktober plaats. De beursorganisatie verzorgde eind juni alvast een preview in de Turbinenhalle der Stadtwerke te Düsseldorf.
De ontvangst in de fraaie, monumentale, oude turbinehal van Stadtwerke Düsseldorf door Birgit Horn, beursdirecteur van glasstec, is hartelijk. Ze zegt hoge verwachtingen te hebben van de aanstaande 25e beurseditie. “Glasstec 2016 was met meer dan 1.230 exposanten uit ruim 50 landen tot de dusver de grootste ooit, maar het lijkt erop dat we dit aantal dit jaar gaan overtreffen. Glas blijft zich voortdurend ontwikkelen en biedt nieuwe functionaliteiten. Voor al deze innovaties is onze beurs het ideale podium.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2018/07/Turbinenhalle-Dusseldorf-1024x683.jpg)
Horn vertelt dat in 2016 ruim 40.000 bezoekers uit 121 landen glasstec bezochten. Vooral de interesse uit Aziatische landen en China neemt, volgens haar, de laatste jaren toe. “We rekenen dit jaar op ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Voor mij persoonlijk wordt het de vijfde glasstec die ik als directeur organiseer. Het blijft een fantastisch evenement. Ik verbaas me er onder andere over hoe ultradun glas tegenwoordig kan worden geproduceerd, zelfs voor fassades. Die ontwikkeling blijft maar doorgaan. Energie is dit jaar een belangrijk thema op glasstec. Glas produceren kost veel energie en het is zaak om daar als industrie zuiniger mee om te springen. Dat vraagt om innovaties.”
TU Delft
Een belangrijk onderdeel van glasstec is, volgens Horn, dan ook de tentoonstelling ‘Glass Technology Live’ in hal 11. Deze expo wordt door een netwerk van hogescholen georganiseerd, waaronder de TU Delft. Samen met de TU Darmstadt, TU Dresden en TU Dortmund presenteert het hier ‘the hub@glasstec’. Het thematisch spectrum is branche-overschrijdend en toont de producten van de toekomst uit de segmenten technologie, productie en glastoepassing. De oplossingen die de universiteiten laten zien, zijn gericht op de volgende vier segmenten: Interactieve gevels en display glas, Energie en performance, Constructief glas: massief glas en dun glas en Nieuwe technologieën. Meer informatie over Glass Technology Live is te vinden op www.glasstec.de/1530
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2018/07/0-duo-1-1024x683.jpg)
De ‘glasstec conference’ in hal 10 biedt de bezoekers veel lezingen en geeft achtergrondinformatie over de expo ‘glass technology live’. Zo brengt het theorie en praktijk dichter bij elkaar. Voor het eerst vindt op woensdag ook het nieuwe evenement ‘Daylight by EuroWindoor’ plaats. Inhoudelijk gaat het om noviteiten op het gebied van het gebruik van daglicht in gebouwen. Op het Internationale Architectuurcongres presenteren op donderdagochtend sprekers van gerenommeerde architectenbureaus hun projecten en realisaties met glas. Het conferentieprogramma ‘engineered transparency’ staat tot het einde van glasstec geheel in het teken van onderzoek. Internationale wetenschappers discussiëren op donderdag en vrijdag over de ontwikkelingen op het gebied van de constructieve glasbouw. Zie ook www.glasstec.de/konferenz
Handwerk LIVE
Het ‘Zentrum Handwerk’ nodigt de bezoekers uit om zelf in actie te komen en nieuwe glastechnieken uit te testen. De stand van de Duitse vakvereniging voor het glasambacht in hal 9 vormt daarvoor het centrale aanlooppunt. Eveneens in deze hal presenteert de speciale tentoonstelling Handwerk LIVE het thema ‘bewerken van glas: van opslag tot eindproduct’. Hier worden de glasverwerkende ambachten uitgenodigd om zelf met het gereedschap en het materiaal aan de slag te gaan.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2018/07/0-halle-1024x683.jpg)
Beursnoviteiten
Enkele bedrijven toonden in de Turbinenhalle der Stadtwerke te Düsseldorf alvast de noviteiten die ze in oktober op glasstec in de spotlights zetten. We lichten er twee uit:
- Om de energieprestaties van en het leefcomfort in gebouwen met moderne glazen gevels verder te verbeteren, lanceert Dow Europe op Glasstec een siliconenafdichtmiddel met lage thermische geleidbaarheid, geschikt voor dubbele en driedubbele beglazing: Dowsil 3364 Sealant. Volgens marketing manager Markus Platteau dragen randafdichtingsmiddelen van isolatieglas flink bij aan warmteverliezen. “Onze noviteit zorgt, in vergelijking tot de standaard isolatieglassiliconen, voor 30 procent lagere psi-waarden en daarmee helpt het zo de U-waarde flink te verlagen.” Dow is specialist in op silicium gebaseerde technologie. Op Glasstec presenteert het ook officieel de nieuwe merknaam voor zijn range – op siliconen gebaseerde – bouwproducten: Dowsil.
- Coating on Demand. Zo heet de nieuwe service van AGC die architecten in staat stelt om unieke glasproducten te ontwikkelen die exact op hun ontwerpeisen zijn toegesneden en los van de standaard productenreeks worden vervaardigd. De service wordt mogelijk gemaakt dankzij de – door AGC toegaste – software voor virtual prototyping, waarmee een levensechte weergave van gecoat glas in de toegepaste omgeving en onder diverse klimaatomstandigheden wordt gerealiseerd op basis van alle fysische parameters van de beglazing. “Gebouwen met gevels van glas, gecreëerd met Coating on Demand, zijn net als auto’s die zijn behandeld met een unieke lakkleur die voor niemand anders ter wereld beschikbaar is. Onze service is gericht op ambitieuze projecten van ‘s werelds toonaangevende architectenbureau’s, op maat gemaakt door AGC”, zegt Marc Emerling van AGC Interpane.
Beurstoegang
Entreekaarten voor glasstec in Messe Düsseldorf kunnen op www.glasstec.de met voorverkoopkorting worden aangeschaft. Een eTicket kost 38 euro voor een dagkaart (aan de kassa 53 euro), 58 euro voor een tweedagenkaart (aan de kassa 76 euro) en 90 euro voor een doorlopende kaart (aan de kassa 110 euro). De eTickets geven tevens recht op gratis openbaar vervoer in de regio Rhein-Ruhr (VRR). Zie ook www.glasstec-online.com