3D-printing bestaat al ruim 30 jaar, maar staat de laatste tijd meer in de belangstelling omdat het steeds toegankelijker wordt. Wat kan 3D-printing voor de schildersbranche betekenen? Trijntje Teerhuis, eigenaar van het bedrijf Tryn 3D-printing, geeft een voorzet.
Schilder kan oude ambacht combineren met moderne techniek
Tryn 3D-printing is een printstudio in Harlingen. Op uitnodiging van de Vakgroep Schilders Fryslân exposeerde het bedrijf onlangs op het event Painterman Music & Art in Leeuwarden om schilders nader kennis te laten maken met de mogelijkheden die 3D-printing biedt. Dankzij deze moderne printmethode kunnen objecten, na het maken van een scan, compleet worden gereproduceerd. En digitale bouwtekeningen kunnen worden omgezet in driedimensionale schaalmodellen.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/02/0-Teerhuis-683x1024.jpg)
Trijntje Teerhuis, eigenaar van Tryn 3D-printing, ziet 3D-printing als een mooie aanvulling op het bestaande dienstenpakket van de schilder. “Hij kan zijn oude ambacht combineren met moderne techniek. Een schilder kan een klant bijvoorbeeld aanbieden om diens nog te schilderen stucplafond te voorzien van 3D geprinte rozetten of andere ornamenten. Deze zijn niet van echt te onderscheiden. Zo kan hij/zij als vakman nog iets meer aan een project verdienen. Men kan deze objecten in mijn zaak 3D laten printen. Of hier zelf een 3D-printer kopen. Vanaf 3.000 euro heb je er al eentje. Ik verkoop er steeds meer.”
Toegankelijker
Teerhuis, zelf een dochter van een schilder, geeft een ander voorbeeld uit de schilderpraktijk: “Er moet een oude trap worden geschilderd, maar helaas ontbreekt een van de trapknoppen. De klant kan uiteraard eenvoudig een nieuwe laten frezen bij de timmerman, maar hij/zij kan de knop ook laten reproduceren via de 3D-printer van de schilder. Dat is goedkoper. Het is maar net waar de klant voor kiest”, stelt Teerhuis. “Ook als een schilder een oude buitengevel moet schilderen en hij stuit op een gevelsteen die moet worden vervangen, maar deze is niet meer op de markt te verkrijgen, dan is de 3D-printer een oplossing. Of denk aan een ontbrekend stuk plint. Alles is mogelijk.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/02/0-knop-1-150x225.jpg)
3D-printen bestaat al ruim drie decennia, maar wint, volgens Teerhuis, de laatste jaren steeds meer aan populariteit doordat het prijstechnisch toegankelijker wordt voor meer mensen. “De techniek is voordeliger geworden en de kwaliteit van de machines verbeterd. Ook zijn er ondertussen software en diensten ontwikkeld die 3D-printen binnen het bereik van de (kleine) ondernemer en de consument hebben gebracht. Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om digitale bestanden te maken. Door de komst van de ‘thuis-printer’ is 3D-printen niet langer alleen maar in handen van professionele ontwerpers en fabrikanten.”
Bouwsector
Teerhuis, die eerder in de grafische sector werkte, zag marktkansen en 6,5 jaar geleden ging haar bedrijf Tryn 3D-printing van start in Harlingen. Aanvankelijk werkte Teerhuis vanuit de eigen woning. Haar allereerste opdracht was het printen van een maquette van 500 huisjes voor een groot nieuwbouwproject van een vastgoedbedrijf. Door toenemende klandizie en ruimtegebrek verhuisde Teerhuis haar bedrijf na verloop van tijd naar een bedrijfspand in het centrum van de Friese havenstad. Daar heeft ze momenteel tien 3D-printers staan.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/02/0-rozetten-300x200.jpg)
De bouw is een goede klant van Tryn 3D-printing. Zo werkt het bedrijf momenteel mee aan een restauratieproject van een historisch pand in Amsterdam. “De firma Albarello, een ambachtelijke tegelmakerij, heeft mij gevraagd of ik een van de historische tegels in het pand wil scannen en hier een mal van wil printen. Zij reproduceren vervolgens, met behulp van deze mal, dit historisch bouwkeramiek.”
Klanten uit de meest uiteenlopende sectoren, maar ook particulieren, kloppen bij Teerhuis aan voor orders. “Dat maakt mijn vak extra leuk. Ik vind het heel inspirerend, om al die mensen over de vloer te krijgen. Er zitten soms heel speciale opdrachten tussen. Zo heb ik onder andere voor een klant een opzetstukje van een stofzuiger, dat niet meer verkrijgbaar was, geprint. Voor een Harlinger rederij printte ik 50 kunststof haken waar de reddingvesten aan boord aan moeten hangen. Voorheen kreeg de reder deze uit Australië aangeleverd, maar dat duurde dan weken.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/02/0-scan-300x200.jpg)
Ideeën
Volgens Teerhuis hebben mensen hebben vaak briljante nieuwe ideeën voor producten. “Veel van die ideeën kan ik voor hen als prototypes concretiseren via de 3D-printer. Dus kom maar op met die innovaties uit de schilderbranche”, glimlacht ze. Zo sluit ze niet uit dat bij houtrotsanering straks de 3D-printer wordt ingezet. “Met behulp van een handscanner breng je eerst het te vervangen deel in beeld. Op basis daarvan kan een nieuw kozijndeel worden geprint en aangebracht in het kozijn. En mogelijk print de schilder straks zelf behang.”
Tryn 3D-printing is aangesloten bij de winkelketen Makerpoint, ’s lands eerste 3D Concept Store voor consumenten en professionals. Onder deze keten vallen momenteel vijf bedrijven, waarvan die van Teerhuis de meest noordelijke is. Onder het motto ‘Everyone is a Maker’ kan iedereen bij MakerPoint-vestigingen ‘maker’-producten zoals 3D-printers, 3D-scanners, 3D-materialen en 3D-software zien, gebruiken of kopen.
Voeding
3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een tastbaar object. Dit object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. Er bestaan meerdere 3D-printtechnieken die allemaal net een andere manier hebben van een object laagje voor laagje opbouwen. Ook verschilt per techniek wat voor materiaal de printer als voeding kan gebruiken; een vloeibaar materiaal, een poedermateriaal of juist hard kunststof dat tijdens het proces wordt gesmolten.
Teerhuis print veel met Polylactic Acid (PLA), een plastic gemaakt uit natuurlijke stoffen zoals suikerriet en maïs. Het is hierdoor een biologisch afbreekbaar product. Zeer geschikt voor fijn detail en decoratieve prints. Daarnaast print ze regelmatig met het op aardoliebasis gemaakte ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Dit is sterker en harder dan PLA plastic. Daarnaast gebruikt Teerhuis voor printopdrachten keramisch (gips)poeder en Resin (vloeibaar materiaal).