Ga naar hoofdinhoud

Aandacht voor thermisch verzinkt staal


Deze ventilatieroosters staan vol in het weer. Daar waar de laagdikte van de oorspronkelijke coating dunner was, waar schaduwkanten zijn, waar mechanische schade het gemakkelijkst op kan treden, zal de verf- en zinklaag ook hier verdwijnen en corrosie ontstaan.

Schilders komen regelmatig metalen ondergronden tegen, weet metaalcoatingspecialist Serviel Smolders (Smolders SSO). Een ‘gewoon’ verfsysteem is dan lang niet altijd de beste oplossing. Smolders legt uit hoe het wél moet.

Thermische verzinkte gebouwdelen

‘Als inspecteur/adviseur van conserveringswerken kom ik regelmatig bij kleine zelfstandigen en bij middelgrote schildersbedrijven. Of het nu gaat om schilderwerk voor woningbouwverenigingen of om een particulier woonhuis, het is meestal niet alleen hout dat behandeld moet worden. Een klein percentage van het werk is vaak een andere ondergrond dan hout en vreemd genoeg geeft dat soort ondergronden vaak de grootste problemen. Neem nou een tuinhekje of een garagedeur. Beide (meestal) thermisch verzinkt en soms al voorzien van enkele (oude, loslatende) verflagen. De schilder zal, afhankelijk van de expertise en ervaringen die hij heeft, zelf een verfsysteem adviseren en aanbrengen. Hierbij worden vaak producten gebruikt die de schilder goed kent en veelvuldig gebruikt. Maar is dit wel de juiste manier? Kun je door andere producten toe te passen jezelf en/of het bedrijf naar een hoger plan tillen en echt corrosiebescherming bieden? Een ondergrond die vaak problemen geeft zijn thermische verzinkte gebouwdelen. Het probleem kan ofwel zijn de hechting op het thermisch verzinkte werk ofwel corrosie van het staal ondanks dat het object thermisch verzinkt is, of tenminste was.

Beschadiging door corrosie

Als eerste de corrosie (in de volksmond roest). Deze corrosie kan als gevolg van verschillende oorzaken ontstaan zijn, maar meestal is het door mechanische schade, en soms ook doordat de zinklaag al deels is opgeofferd. Dit zijn kleine plekjes van corrosie die extra aandacht verdienen om een zolang mogelijke levensduur te creëren met zo weinig mogelijk onderhoud. Voor deze corrosie is een goed behandelplan belangrijk. Als eerste moet er gereinigd worden. Daarbij moet niet alleen de normale vervuiling, zoals dat van zand, mos aangroei en oude ondeugdelijke verflagen worden verwijderd, maar ook de zinkzouten. Deze zinkzouten moeten volledig verwijderd worden voordat de ondergrond vrij gemaakt kan worden van corrosie. Het gemakkelijkst is om dit handmatig of machinaal te doen door middel van schuren of borstelen tot een geheel rein en schoon oppervlak ontstaan is (ST3). Als eerste laag wordt vervolgens plaatselijk een laagje zinkrijke epoxyprimer aangebracht met een zinkgehalte het liefst zo hoog mogelijk (90%). Een gesloten, niet te dikke laag geeft veelal de beste bescherming. Bovengenoemde producten dienen meestal afgeseald te worden met een sealer voor een optimale werking. Een sealer kan ook vaak in combinatie zijn met een hechtprimer voor thermisch verzinkt werk. Let er wel op dat het juiste product (géén alkydhars) wordt gekozen om verzeping te voorkomen.

Een ‘mooi’ voorbeeld van het verkeerde verfsysteem op een verzinkte ondergrond, met afbladderen tot gevolg Zand op een metalen ondergrond. Zand wordt bij herhaling vochtig en zal de corrosie sterk bevorderen als het niet regelmatig wordt verwijderd. Door een geringere kantendekking heeft de zinklaag zich geheel opgeofferd. Hier is plaatselijk een zinkrijke epoxyprimer nodig, bij voorkeur met een percentage van 90% zink. Deze ventilatieroosters staan vol in het weer. Daar waar de laagdikte van de oorspronkelijke coating dunner was, waar schaduwkanten zijn, waar mechanische schade het gemakkelijkst op kan treden, zal de verf- en zinklaag ook hier verdwijnen en corrosie ontstaan.

Onbeschadigde delen

Met deze kennis in huis is ook direct een oplossing voor het niet-beschadigde deel van de thermisch verzinkte objecten gevonden. Ook hier is het belangrijk dat de ondergrond goed gereinigd wordt zodat alle onvolkomenheden van de ondergrond af zijn. Met name de zinkzouten zijn ook hier weer belangrijk. Dan weer een hechtprimer aanbrengen die met name voor thermisch verzinkt werk geschikt is Mogelijk is deze ook geschikt als sealer voor de bijgewerkte gecorrodeerde delen. Vaak zit in deze hechtprimers een klein deel zink om wat extra bescherming te bieden. Als laatste het geheel licht schuren, één of twee lagen grondverf aanbrengen en al naar gelang de gewenste kleur en glans één of twee keer aflakken. Als deze methode gevolgd wordt zorgt een al met al kleine verandering in het verfsysteem ten opzichte van een ‘gewone’ systeemopbouw voor een vele male grotere bescherming en levensduur.

Duurzaam?

Is dit systeem dan ook het hoogst haalbare in termen van duurzaamheid? Als je naar de omvang van de meeste projecten kijkt waar het hier om gaat; een garagedeur, een hekwerk, een paar metalen kozijnen, en dat afzet tegen de kosten en het afval van twee-componenten producten, zeer zeker. Mocht het toch een iets groter project betreffen, dan is de overweging voor een twee-componenten product misschien toch de moeite waard. Ook daarmee kan een schilder zich onderscheiden.’

Meer over schilderen en coaten lezen? Bekijk onze categoriepagina.

Eén reactie op “Aandacht voor thermisch verzinkt staal

  • Klaas de Wit

    Op een St3 gereinigde ondergrond – in zoverre deze reinheidsgraad in de praktijk is te halen – is een zinkhoudende epoxy met 90% metallisch zink niet aan te bevelen. Hiervoor wordt op zijn minst een reinheidsgraad van Sa21/2aanbevolen.
    Een service tolerante epoxycoating met ijzerglimmer is in dit geval een beter alternatief.
    Waar het artikel niet volledig is over de soorten zinkzouten en de verwijdering hiervan het volgende:
    Zinkzouten zoals zinkoxide, zinkhydroxide, zinkfosfaat en basisch zinkcarbonaat (witte roest) ookwel zinkpatina genoemd zorgt voor de bescherming van het zink. De laatste twee zouttypen dienen met droog borstelen (nylon spons, Scotch-Brite) verwijderd te worden.
    Door lucht verontreinigingen kunnen zich oplosbare zinkzouten afzetten, bijv. zinksulfaat en zinkchloride (kuststreken), deze verweringsproducten zijn doorgaans oplosbaar in water en hechting bovendien slecht aan de ondergrond.
    St3 en Sa21/2 zijn reinheidsgraden die worden weergegeven in de norm ISO 8501-1.

Reacties zijn uitgeschakeld.


Hoge kosten baren bouwers zorgen

Iconisch hekwerk krijgt grondige schilderbeurt


Naar archief >