De schildersbranche kan aan de slag met het sectorplan. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steekt 8 miljoen euro in het plan, de helft van een impuls van in totaal 16 miljoen euro. Het geld gaat voornamelijk naar (om)scholing van medewerkers en de begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk.
Door de crisis is er minder werk in de schildersbranche. De sector heeft last van vergrijzing en een forse daling van de instroom van jongeren in de opleidingen van deze sector. Men verwacht over ongeveer vier jaar een groeiend tekort aan werknemers.
In het sectorplan Schilderen & Onderhoud en Afbouw is afgesproken:
- 1.335 extra leerwerkplekken voor jongeren tot 27 jaar
- Training van 800 werknemers om jongeren te begeleiden
- 700 werknemers worden begeleid naar nieuw werk, waarvan 400 met scholings- en of coachingstrajecten
- 6.500 werknemers worden preventief onderzocht om uitval te voorkomen
- Scholing van 1.000 werknemers om kennis en vaardigheden op peil te houden
Eerder zijn de bouw, de uitzendbranche en de kinderopvang aan de slag gegaan met hun sectorplannen. Minister Asscher heeft 600 miljoen euro uitgetrokken om de diverse sectorplannen mede te financieren. In totaal zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld en krijgen binnenkort duidelijkheid. Vanaf april 2014 kunnen weer nieuwe plannen worden ingediend.
“700 werknemers worden begeleid naar nieuw werk, waarvan 400 met scholings- en of coachingstrajecten”
Waar kan ik mij aanmelden? Misschien is het ook een goed plan de sector gelijk te emancipiëren, en meer partime functies te creëren, teneinde de beschikbaarheid van werknemers te bevorderen en vroegtijdige uitval te voorkomen.
Dit kabinet blinkt uit in het sluiten van convenanten, plannen en akkoorden. Resultaat tot nu toe: bijna 700.000 werkelozen. Weer 8 miljoen gemeenschapsgeld door het putje.