De eerste reorganisatie bij Sikkens mocht hij nog begeleiden maar bij de tweede was hij zelf aan de beurt. Dat ook hij ontslagen werd, daar keek hij niet van op. De manier waarop had wat chiquer gekund, maar nu zijn werkzame leven weer op de rails staat kijkt hij bepaald niet met wrok naar zijn vorige werkgever. Zijn huidige, eigen bedrijf, zo zegt Elco Fritzsche in dit gesprek, is wel beschouwd aldaar ontstaan.
Op een zonovergoten zaterdagochtend eind september zwaait de voordeur van zijn nieuwe huis in Noordwijk al open als ik net wil aanbellen. ‘Ik zag je al aankomen’, zegt de breed lachende Elco Fritzsche in de deuropening. Wij lopen meteen de trap op naar zijn kantoor op de eerste verdieping. De smaakvol ingerichte, ietwat smalle ruimte verraadt onmiddellijk dat over elk detail wordt nagedacht. De twee ingelijste certificaten van het opleidingsinstituut IEP (Instituut voor Eclectische Psychologie) hangen subtiel naast de deur. Blikvanger bij binnenkomst is de rijk gedecoreerde lage kast met oriëntaalse versieringen. Gemaakt in Mongolië en een kado-tip van zijn vrouw. De twee schuin naast elkaar opgestelde comfortabele stoelen tegen de rode wand met een rond wit raam roepen een sfeer op van zakelijke intimiteit. Je voelt het meteen; hier worden geen deals gesloten maar besproken. En dan vooral de manier waarop je dat doet.
Fritzsche’s carrière begint in de jaren tachtig bij een architectenbureau maar als een grote opdrachtgever in zwaar weer terechtkomt maakt hij de overstap naar de Rijksgebouwendienst. Hier leert hij de taal en de mores van de overheidsdiensten op bouwkundig gebied, wat hem na zijn volgende overstap naar fabrikant Sikkens weer heel goed van pas komt. Als specialist op betonrenovatie wordt hij aangenomen maar weet hij zijn functie al snel uit te breiden met het begeleiden van applicateurs en het binnenhalen van nieuw werk. Werkzaam in de marketing-, sales- en businessdevelopment en diverse managementfuncties ontwikkelt hij bedrijfsmodellen die ook voor verf van toepassing zijn. Na verloop van tijd gaf hij leiding aan een team van 40 man. Sikkens zag op een bepaald moment meer mogelijkheden in eigen servicecentra dan met vrije grossiers en Elco Fritzsche heeft die omschakeling verder uitgewerkt.
Als ‘techneut-met-oog-voor-de-menselijke-kant’ zat hij, als het even kon, niet op kantoor. Het smeden van een team, mensen de vrijheid maar ook verantwoordelijkheid geven was en is nog steeds zijn werkwijze. ‘Management by walking around’, zo noemt hij het zelf. Geïnteresseerd naar de theorie van het coachen raakte hij in contact met het Instituut voor Eclectische Psychologie in Nijmegen. Dit Nederlands centrum voor training en coaching is gespecialiseerd in neuro-linguïstisch programmeren en provocatief coachen. Het IEP heeft voornamelijk leidinggevenden in een bedrijfsorganisatie als klant.
Dat was ook de insteek van Fritzsche en nog steeds in dienst van Sikkens behaalt hij na 50 cursusdagen, verspreid over een jaar zijn zogenoemde ‘practitioner certificaat’. Ondertussen reorganiseert zijn werkgever een tweede reorganisatieronde en nu blijkt hij zelf buiten de organisatie te vallen. Ook in leidinggevende functies wordt gesaneerd en ineens sta je op straat. De klap dreunt drie maanden na, maar met de coachingcursussen en zijn jarenlange ervaring met bedrijfsorganisaties ontluikt het plan voor een eigen bedrijf. Een startersdag bij de Kamer van Koophandel leert hem dat je bijvoorbeeld geen kasten moet verkopen maar oplossingen voor de beschikbare ruimte. Een andere manier van denken dus.
Na het practitioner certificaat gaat de coachingopleiding verder naar het mastercertificaat. Ook deze mijlpaal wordt in één jaar behaald en kan hij aan de slag als mastercoach. Met de coachee wordt een coachtraject afgesproken van acht sessies van 2 uur en dat blijkt meestal voldoende. De gesprekken vinden in dit kantoor plaats maar op cruciale momenten worden ook strandwandelingen gemaakt. Noordwijk ligt aan de zee, nietwaar. Eerst lopen hij en de coachee tegen de wind in samen de problemen te benoemen om vervolgens rechtsomkeert met de wind mee hem te begeleiden in het zelf bedenken van oplossingen. Een beproefde methode.
Het een-op-een coachen alleen is niet voldoende voor een solide omzet en met zijn jarenlange ervaring bij Sikkens/Akzo Nobel richt hij ook een consultancy onderneming op. Met name voor bedrijven in de verf- en bouwwereld met een enorm assortiment maar daarmee ook een versnipperd rendement. Hiervoor ontwikkelt Frtizsche Consulting concepten om planmatig de bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Het uitgangspunt blijft de klant maar ook hoe je de medewerkers leert daar zo efficiënt mogelijk mee om te gaan. Het rapport van Fritzsche Consulting is een op alle medewerkers gericht handvat voor het veranderen van ingesleten bedrijfsprocessen. En als beginnende ondernemer is hij uiteraard trots dat hij verfproducent DAW Coatings in Duitsland én Nederland al tot zijn clientèle mag rekenen.
De opdracht om het enorme productaanbod te centraliseren rond een kern waarmee toch negentig procent van hun klanten bediend kan worden, is een kolfje naar zijn hand van Fritzsche. Naast de marketing-, sales- en distributiestrategie en het management worden in het advies alle medewerkers betrokken voor het succesvol meebewegen met de markt want niet alleen de klanten ook de medewerkers zijn de spil in succesvol ondernemen.
Foto: Bas Burema (links) naast coach en consultant Elco Fritzsche