Om zelf niet voor deze kosten op te hoeven draaien, is het handig om jezelf en je bedrijf zo goed mogelijk voor te bereiden op eventuele fouten en de claims die hierbij komen kijken. Hoe je dat het best doet, lees je in dit artikel.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor schilders
Stel je voor: tijdens het schilderen valt je werknemer van een ladder. Of je gaat zelf in iemands huis aan de slag en stoot met je schilderstok de televisie omver waardoor het scherm breekt. Beide situaties zijn enorm vervelend voor zowel je werknemer als klant, maar ook voor jou. Vooral omdat je bedrijf in beide gevallen aansprakelijk gesteld kan worden voor de kosten. Dit loopt al snel flink in de papieren.
Als je niet zelf voor de kosten wil opdraaien, kan het verstandig zijn om vooraf een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Deze verzekering vergoedt materiële schade, letselschade en gevolgschade die veroorzaakt is door jou, je werknemer of je product.
Je bent niet wettelijk verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. In dat geval ben je dan wel zelf verantwoordelijk voor onverwachte (hoge) kosten. Daarnaast eisen opdrachtgevers tegenwoordig vaak dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt voordat ze je inhuren.
Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Door het grote aanbod aan particuliere- en bedrijfsverzekeringen zie je soms de bomen door het bos niet meer. Welke verzekeringen heb jij als schilder nodig? We zetten een aantal situaties op een rij.
Ben je zzp’er?
Handig om te weten als je een eenmansbedrijf runt: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die ontstaan uit schade die tijdens werktijd veroorzaakt is, niet. Tijdens werktijd heb je dus een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig om gedekt te zijn tegen schadeclaims van klanten.
Heb je al een rechtsbijstandverzekering?
Bij deze verzekering worden enkel advocaatkosten vergoed. Mocht je dus zelf verantwoordelijk zijn voor de schade, dan zijn de kosten dus wel voor eigen rekening als je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt.
Heb je nog nooit schade gemaakt tijdens werkzaamheden?
Misschien dat je dan denkt dat je hier geen verzekering voor nodig hebt. Bedenk je wel altijd: een ongeluk zit in een klein hoekje. 1 op de 1.000 zzp’ers maakt een schade van maar liefst 1 miljoen euro. In dat geval is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een fijn vangnet.
Stel altijd algemene voorwaarden op
Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk dat je voor werkzaamheden algemene voorwaarden opstelt bij een overeenkomst met je klant. Zo dek je bepaalde risico’s af en kan je hier dus niet aansprakelijk voor gesteld worden.Toch betekent dat niet dat je hiermee alle schadeclaims kan vermijden. Een rechter heeft de mogelijkheid om de voorwaarden te verwerpen en je bedrijf alsnog aansprakelijk te stellen voor gemaakte schade.
Kortom: het kan verstandig zijn om als schilder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Deze verzekering biedt dekking bij mogelijke fouten en schadeclaims, waardoor je met een gerust hart kunt werken.
Dit artikel is partnercontent van Centraal Beheer.