Ga naar hoofdinhoud

Beslaglegging een goede mogelijkheid?


Zo tegen het einde van 2022, merken wij dat het economisch niet meer zo geweldig gaat als in de afgelopen jaren wel eens het geval was. Ook onze verwachting is dus dat er volgend jaar meer betalingsproblemen en faillissementen te verwachten zijn. Wij krijgen als advocatenkantoor in ieder geval nu al meer vragen over problemen die daarmee verband houden, stelt advocaat Gert van Gorcom. Vandaar deze column over beslag leggen.

Want waarop kun je nu eigenlijk beslag leggen? En hoe gaat het dan allemaal? Stel: een opdrachtgever laat facturen onbetaald. U schakelt uw advocaat in en ook dat leidt niet tot betaling. Er moet dus wat gebeuren.

Uw advocaat kan dan aan de rechtbank verlof vragen om beslag te mogen leggen. Daarbij moet wel worden aangegeven waarop u beslag wilt leggen omdat er verschillende soorten zijn. Ik noem de meest gebruikelijke.

Ten eerste, het bankbeslag. Meestal bent u wel bekend met het rekeningnummer van uw debiteuren, zodat beslag kan worden gelegd onder de bank. De bank moet het getroffen saldo dan vervolgens apart houden tot er een regeling of een vonnis is. Maar let wel, als uw debiteur rood staat dan heeft het beslag geen effect. Wanbetalers leven vaak op krediet zodat een bankbeslag dus niet altijd effectief is.

Debiteur
Een andere mogelijkheid is beslag leggen op voorraden, inventaris, bedrijfsauto’s en dergelijke. Dat brengt nogal wat tijd en kosten met zich mee, omdat dit echt op het bedrijf van de debiteur moet gebeuren. Alles wordt dan opgeschreven in een proces-verbaal, maar niet meegenomen. Dit is dus zeker niet de meest voor de hand liggende vorm van beslag leggen.

Wat wij als meest effectief ervaren in de bouwbranche, is beslaglegging onder opdrachtgevers van uw debiteur. U moet dan wel weten waar en voor wie uw debiteur aan de slag is, maar daar is meestal wel achter te komen. De debiteur krijgt dan vervolgens geen betaling meer van zijn opdrachtgevers, zodat hij bijna altijd direct met u(w advocaat) in gesprek wil. En op die manier komt een oplossing c.q. betaling van uw facturen, al snel in zicht.

Conflict
Voor alle beslagen geldt dat deze pas mogen worden afgewikkeld als er een regeling is tussen partijen, of als er een vonnis is. Dat moet worden afgewacht en soms volgt er dus nog een lange procedure. Zo had een collega van u enkele jaren geleden een langlopend conflict met een aannemer/opdrachtgever.

Tijdens de zitting bij een Brabantse rechtbank meende deze aannemer dat hij gelijk had, omdat hij vaak voor keurige opdrachtgevers werkte, zoals ‘ook uw gemeente’. De rechter dacht daar toch anders over en veroordeelde hem uiteindelijk tot betaling van alle facturen en proceskosten. Omdat hij desondanks nog steeds niet betaalde, hebben we beslag gelegd onder die gemeente. U mag driemaal raden hoe snel het toen was opgelost?!

Auteur: Gert van Gorcom (eigenaar van Van Gorcom Bouwrechtadvocaten, Veenendaal)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan