Ga naar hoofdinhoud

Building Holland: Elke aanbieder een verhaal


Op het eerste gezicht waren het twee hallen vol meedenkers en bedenkers van innovatieve concepten. In tweede instantie was het toch heus wel gewoon een beurs met bedrijven die producten te koop hebben. Op Building Holland is de invloed van het transitiedenkers goed te voelen.

 

Nee, de BouwRAI is allang de BouwRAI niet meer, de spullenbeurs waar je naartoe ging voor gratis pennen, een pilsje en een gezellig gesprekje met je (verf) leverancier. Voor zover dat soort beurzen nog bestaat, zijn het ófwel de tweejaarlijkse BouwBeurs, in Utrecht, ófwel een scala aan kleinere vakdagen, bouwinformatiedagen en andere ontmoetingsevenementen tussen industrie en bouwbedrijven.

 

Sinds een paar jaar wordt nu het Building Holland-concept in de RAI in Amsterdam neergezet. Een beurs die hoog in de boom zit, en zich richt op opdrachtgevers, architecten en uitvoerende bouwbedrijven die verder kijken dan de gangbare methodieken en materialen. Dat was ook sterk te merken aan de beursopzet, waar op de twee beursvloeren een aantal ‘belevingspaviljoens’ waren ingericht rond thema’s, zoals het VvE-Paviljoen waaronder andere een stand van OnderhoudNL VvE Garantie te vinden was, maar ook een van de weinige aanwezige verfleveranciers, Drost Coatings.

 

Het was druk in die paviljoens, waaronder ook een over duurzaam bouwen en een over innovaties.  Er was goede koffie te krijgen en een praatje was al snel aangeknoopt. Dat gold ook voor de ‘gewone’ beursvloer, waar opviel dat er maar weinig uitvoerende bouwbedrijven onder de exposanten waren, geen onderhoudsbedrijven en wel veel leveranciers. Die leveranciers tooien zich allemaal met mooie foto-impressies van gelukkige mensen in comfortabele omgevingen en motto’s en slogans waarin innovaties, veranderingen, transities en duurzaamheid een grote rol spelen.

 

Op verschillende plekken direct aansluitend op de beursvloer, waren doorlopende programma’s te zien. Deels waren dat product- en bedrijfspresentaties, deels uitverkiezingen en awards (vooral veel prijzen voor duurzame producten, ontwerpen en projecten). Deels waren er ook ‘transitiesprekers’ uitgenodigd, waaronder Jan Rotmans (transitieprofessor, onlangs nog tot twee keer spreker op een OnderhoudNL-bijeenkomst), Jan Willem van de Groep (bouwinnovator, grondlegger van de Stroomversnelling, in de vorige editie van SchildersVakkrant uitgebreid aan het woord over industrieel renoveren) en sterarchitect Thomas Rau.

 

Als er één ding is dat deze sprekers met elkaar gemeen hebben dan is het dat ze de bouw- en renovatiewereld verwijten in oude patronen te denken en hen oproepen om anders naar bouwen, wonen en werken te kijken. We leven in een tijd van disruptie en transitie waarna alles anders zal zijn. Alle drie werken ze ook aan daadwerkelijke realisatie van die doeleinden.

 

Rau vertelde in zijn lezing bijvoorbeeld over zijn project voor het hoofdkantoor van Energiebedrijf Liander in Duiven. Dat was gevestigd in een verzameling onooglijke en onbehaaglijke zeventigerjaren gebouwen op een bedrijfsterrein. Rau koos er niet voor om die gebouwen te slopen en iets nieuws neer te zetten, maar koos er voor, helemaal volgens zijn visie op gebouwen als ‘catalogi van bouwmaterialen’ om circa 85 procent van de bouwstoffen van de oude gebouwen te hergebruiken in zijn nieuwe gebouw. De oude gebouwen bleven deels staan maar kregen nieuwe indelingen en gevels, geïsoleerd met ingezamelde gedragen kleding van de Liander-medewerkers (in een fabriek in Frankrijk omgewerkt tot isolatiemateriaal)  en overkapt met een indrukwekkende dakoverkapping die hij liet ontwerpen door een fabrikant van achtbanen. ‘Een staalbouwer ontwerpt een dak waar zo veel mogelijk staal in zit, want dat is zijn businessmodel. Een attractiefabrikant denkt in licht materiaal dat makkelijk demonteerbaar. Zoek partners die meedenken naar de horizon waar je naar toe wilt, niet partners die denken vanuit de bedrijfsmodellen waar vanuit ze al werken’, hield Rau zijn toehoorders voor.

 

Naast dat geweld staken veel van de stands dan toch ook wel weer traditioneel af. De verlijmbare baksteenfabrikant biedt nog steeds verlijmbare bakstenen aan, de leverancier van isolerende voorzetgevels levert nog steeds isolerende voorzetgevels. Waarbij we niet mogen vergeten dat dat een paar jaar geleden nog technische noviteiten waren. Want als je op dat niveau kijkt gaan de ontwikkelingen wel degelijk hard: in dakbedekking geïntegreerde zonnepanelen, kant-en klare douchevervangingsconcepten, energieopwekkende liftsystemen, waterbesparende installatiesystemen, warmtepompen met warmteterugwinfaciliteiten, et cetera.

 

Is Building Holland een beurs voor schilders om te bezoeken? SchildersVakkrant denkt van niet. Maar wie zich bezighoudt met energierenovaties en met verduurzaming of in ieder geval de vinger aan de pols wil houden van de steeds sneller gaande ontwikkelingen op het gebied van bouwproducten op dit gebied was Building Holland zeker een aanrader.

Wie het iets minder hoog van de toren wil horen, maar wel geïnteresseerd is in de voortgang van de bouw, met name de renovatiewereld, raden we de komende Renovatie &Transformatiebeurs aan, van 12 tot en met 14 april in Den Bosch. Daar zullen ook aanmerkelijk meer bouw- en onderhoudsbedrijven te vinden zijn.

 

Bij de foto:
Er was ook een kleine versie van de Matria aanwezig: nieuwe bouwmaterialen. Bindmiddelfabrikant DSM laat er zien dat het biobased producten kan maken

 

Foto: JSM

 


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Henry Handsome moet visie ToekomstGroep tot leven brengen

Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Brouwer in directie Lenferink Vastgoedonderhoud

Veeneman treedt toe tot Omdus Groep