Ga naar hoofdinhoud

BUSJE KOMT ZO | De Gooische Verfpot: ‘Het draait om de uitstraling’


Waar de schilder gaat, daar gaat zijn busje. De vakman en zijn vervoermiddel zijn sinds jaar en dag onafscheidelijk. Een klassieke dieselbus, elektrisch aangedreven exemplaar of misschien zelfs een (bak)fiets? In deze serie portretteren we de schilder en z’n trouwe vier-, drie- of tweewieler. In dit nummer Alissa Heuvelink (43), oftewel De Gooische Verfpot.

De bus van De Gooische Verfpot is een reclamezuil op wielen: 'En er past óók nog een steiger in.' (Foto's: Roy Heethaar)

Je mag haar best een “lokale beroemdheid” noemen in Hilversum en omstreken. Eerst maakte Alissa Heuvelink faam als het “meisje van Bart Smit” en nu als De Gooische Verfpot. Niet in de laatste plaats dankzij haar flitsende Fiat, met dito kleuren en bestickering.

Heel even dacht Alissa aan de oerdegelijke bedrijfsnaam A.H. Schilderwerk, toen ze in 2019 het vak binnenstapte, maar de Hilversumse besloot het tóch over een heel andere boeg te gooien. Gelukkig maar, ben je in alle onpartijdigheid geneigd te zeggen. Want wie een blik werpt op haar schildersbus, wordt op slag vrolijk. Een reclamezuil op wielen, die fier staat te pronken bij een klus aan de Rijnstraat in Amsterdam.

Creatieve broers

‘A.H. Schilderwerk, nee, dat kan écht niet’, zegt Alissa lachend, terwijl ze trots naar haar bus kijkt. ‘Gelukkig heb ik nog een broer, die woont in Zweden. Hij kwam in eerste instantie met “De Hilversumse Verfpot” op de proppen. Daar heb ik uiteindelijke De Gooische Verfpot van gemaakt.’ En die opvallende naam zette ze kracht bij met een al even kleurrijke bus, waarbij de gekozen zuurstokkleuren je bijkans een sugar rush bezorgen.

Het visuele ontwerp dankt ze dan weer aan haar ándere broer. ‘Die woont op Bali en is heel handig met design, et cetera.’ Kortom: samen komen ze er wel, die Heuvelinkjes.

Uitstraling

Maar waar veel schilders prat gaan op hun doordachte indeling, draait het bij Alissa vooral om de uitstraling – de buitenkant dus. ‘Ik had wel een paar voorwaarden. De bus moest opvallen, vrouwelijk zijn en er moest een steiger inpassen’, legt ze uit. ‘Ik ben een vrouw hè, dus je moet me niet met een aanhanger laten rijden. Zodoende ben ik bij de Fiat Scudo uitgekomen. Redelijk betaalbaar en het past precies, met die steiger erin.’ Ze is er hartstikke blij mee. ‘Het is echt mijn kindje, zo voelt dat.’

steiger in de bus
Een bus met uitstraling én ruimte.

Haar collega Cor Fielmich (58) is ook bij het amusante gesprek aanwezig. Alissa doet al haar klussen samen met hem en hij leerde haar het vak, nadat ze 23 jaar filiaalmanager was geweest bij de Bart Smit in Hilversum. Zo nu en dan maakt Cor een komische of zelfs schuine opmerking. ‘Ze mag dan wel een vrouw zijn, ze scheurt als Niki Lauda met die bus. Maar alles binnen de perken, hoor’, voegt hij er vlug aan toe.

Opvallen doet De Gooische Verfpot dus in alles. En dat legt haar geen windeieren. ‘We hebben het hartstikke druk! En ik word best vaak aangesproken over mijn bus; altijd positief. Ook door wildvreemden. Soms beginnen ze dan voorzichtig over de naam. “Of ik dan misschien ook op vrouwen val?” Haha ja, dat is natuurlijk het hele idee achter deze naam, die dubbele betekenis. Beetje zelfspot toch, heerlijk!’

Gelikt schilderwerk

Cor haakt in: ‘Eigenlijk had er nog een zinnetje onder gemoeten: ‘De Gooische Verfpot – voor gelikt schilderwerk’, zegt hij lachend. Alissa grijnst smakelijk mee (net als de verslaggever): ‘Tja, mijn vrouw was daar niet zo blij mee’, bekent ze. ‘Maar hé, ik moet toch een keer overstappen op een andere bus. Dan komt dat zinnetje er gewoon bij, hoor.’

Alissa en Cor bij de bus van De Gooische Verfpot
‘Eigenlijk had er nog een zinnetje onder gemoeten: ‘De Gooische Verfpot – voor gelikt schilderwerk’, zegt collega Cor (links).

Een slogan die bovendien ook klopt als een bus, stelt de perfectionistische schilder: ‘Als ik een deur heb geschilderd en het is eigenlijk al een 8,5, dan ben ik in staat om ‘m toch weer helemaal opnieuw te schilderen. Omdat ik vind dat het nóg beter moet.’ Knipogend: ‘Gelikt schilderwerk noemen we dat ook wel.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Ontheffing zero-emissiezones voor bus met glasresteel

Klusbus naar Openluchtmuseum

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024

Kabinet: schone dieselbestelauto’s jaar langer welkom in ZE-zone


Naar archief >