Wat ik op destijds leuk vond(en nog steeds) is pielen, klooien. In goed Nederlands experimenteren. Vooral met gadgets. Al snel ontdekte ik dat er ook lasermeters bestonden. Het beroemde merk Leica kwam langs. Dit is, ook twintig jaar later, nog steeds een van de beste merken op het gebied van inmeten. Ik zag een filmpje waarin een woonkamer in een dag helemaal ingemeten kon worden, zonder dat er een mens aan te pas kwam. En toen wist ik: hebben! Het prijskaartje was alleen zeker 20.000 euro… Daarnaast was een dag voor een woonkamer natuurlijk veel te lang. Er mocht ook niemand door de woonkamer lopen tijdens het inmeten. Maar hoe dat precies zat met die laptop en die afstandsmeter, daar was ik wel benieuwd naar.
Pionier
De afstandsmeter bleek een Leica Disto Plus en werkte met Bluetooth 1.0. Ik kocht hem online, wat destijds ook nog helemaal nieuw was, en een paar dagen later werd de meter thuisbezorgd. In die tijd was een mobiele telefoon nog gewoon een mobiele telefoon: je kon ermee bellen en sms-en. Om die reden had ik bij mijn zakelijke telefoonabonnement een PDA aangeschaft. Een PDA, Personal Digital Assistent, leek wel een beetje op de smartphone van nu. Zelfs het scherm was een touch-screen, alleen moest je wel zo’n pennetje gebruiken. Ook de PDA had bluetooth en met software van Leica kon je zelfs gegevens in Excel zetten.
Dus maakte ik in Excel een soort invulsheet. Als ik nu iets ging opmeten, hoefde ik alleen maar de elementen te kopiëren en dan kon ik de maten meteen erbij krijgen door in te meten met de lasermeter en de resultaten via bluetooth door te sturen naar de Excel-sheet. Nu kon ik dus snel en foutloos inmeten. Inmeten duurde op deze wijze wel langer dan traditioneel inmeten, maar na het inmeten was de calculatie maken een kwestie van kopiëren en plakken. En dan rolden alle meters zo uit de sheet.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/11/Onder_Filmpje_Leica-1024x724.jpg)
Google Maps
Daarna ging ik als calculator aan de slag bij een vastgoedonderhoudsbedrijf. Als eerste moest ik opnieuw leren inmeten. Dat had ik mijzelf geleerd, maar niet op de manier zoals het geleerd wordt op school. En ik maakte kennis met TopCalc, het calculatieprogramma van Bartels Datastore. In die tijd waren er eigenlijk maar drie echte leveranciers van calculatiesoftware, namelijk Gilde, Sofststar en Bartels Datastore. Er bestonden ook al alternatieven, maar meestal was de ondersteuning gestopt voordat het betreffende programma echt groot werd.
Ook bij het vastgoedonderhoudsbedrijf gebruikten we een lasermeter. Om hooggelegen delen in te meten gebruikte ik de functie waarmee je met de stelling van Pythagoras de afmeting van een ontbrekend deel kunt berekenen. En om daklijsten van brede appartementengebouwen te meten, begonnen we de meetfunctie van Google Maps te gebruiken. Heel bijzonder dat in die tijd al de metingen met Google Maps zeer goed waren!
Foutmarge
Daarna ben ik uit het schildersvak zelf gegaan en mij gaan bezighouden met online marketing. Ik zag vanaf de zijkant nieuwe initiatieven komen, zoals O-Prognose. Weer later kwamen de apps waarmee je juist op basis van een paar foto’s weer terugging naar het tellen van de elementen. Tegelijkertijd kwamen de eerste drones op die het inmeten ook gingen leren. Hiermee zet de specialisatie weer een stap verder. Vastgoedonderhoudsbedrijven zullen gebruik gaan maken van deze manieren van inmeten. Dat de metingen nog niet 100% perfect zijn, maar 99,5% of misschien wel 97,5% is geen probleem. Mensen maken net zo goed fouten. Het grootste werk dat ik ooit met een calculatie binnenhaalde, bestond uit meerdere dezelfde flats. We kregen het werk doordat ik een flat te weinig geteld had.
Daarmee heb ik ook meteen de grootste fout genoemd die we maken als we werken met calculatiesoftware. Het lijkt of we, door het heel erg goed en gedetailleerd in te meten, controle krijgen over het werk. Maar uiteindelijk moet het werk uitgevoerd worden. En het weer, files, problemen in de ondergrond, een opdrachtgever die moeilijk doet, het zijn allemaal factoren die we niet of nauwelijks in de calculatie meenemen. Terwijl ze heel veel invloed hebben op het financiële eindresultaat. En een nog grotere invloed op het eindresultaat hebben natuurlijk de mensen die het werk uitvoeren. Een goede calculatie is mooi en belangrijk. Een goed calculatieprogramma dat past bij de werkzaamheden die jouw bedrijf het meeste uitvoert kan dan uitkomst bieden, zeker als de offertes ook nog (deels) geautomatiseerd zijn. Maar ook na twintig jaar ontwikkeling, van rolmaat naar drone, blijven uiteindelijk de mensen de belangrijkste factor.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/11/Onder_Disto_en_PDA-1024x576.png)