Ga naar hoofdinhoud

‘Circulaire economie is de toekomst’


V.l.n.r. Danens en Van Westerhoven (beide van Rigo Verffabriek), Overdevest en Kragt in het voormalige zwembad dat nu plaats biedt aan circulaire bedrijven.

Ooit was Tropicana een populair subtropisch zwemparadijs in Rotterdam. Sinds kort biedt dit complex ruimte aan BlueCity010, een ondernemersnetwerk dat een circulaire economie wil creëren door hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar aan te laten sluiten. De huidige opfrisbeurt van het interieur door Sein Schilderwerken met gerecyclede muurverf past perfect in dat plaatje.

Schilderen met gerecyclede muurverf in BlueCity010 Rotterdam


In het voormalige subtropische zwembad Tropicana, gevestigd in een iconisch complex aan de Rotterdamse Maasboulevard, wordt nu hard gewerkt aan de (ver)bouw van diverse bedrijfsruimten. Het gaat om flexplekken, productieruimten, kantoorunits, laboratoria, vergader- en conferentieruimten. Zo hebben zich onder andere tussen de glijbanen en bubbelbaden (expres intact gelaten vanwege de bijzondere en exotische uitstraling die het de ruimte geeft) al diverse duurzame en circulaire ondernemers gevestigd. Samen vormen zij BlueCity010, een stad in het klein, gebaseerd op de principes van de blauwe economie (zie kader).

Blauwe Economie

De exploitant van het gebouw, de BV BlueCity, heet BlueCity omdat het bedrijf is gestoeld op de zogenoemde blauwe economie. Dit is het is een andere manier van economisch denken. Binnen de blauwe economie wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is en wordt uitgegaan van samenwerking in plaats van concurrentie. In een blauw businessmodel worden er altijd verschillende inkomensstromen gegenereerd, bijvoorbeeld door output (lees: afval) van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces – precies zoals de natuur werkt. Een leidraad voor de Blue City-ondernemers is het boek ‘De Blauwe Economie’ van de Belgische wetenschapper Gunter Pauli. Hij beschrijft onder andere 100 concrete business-cases, waaronder die van het kweken van zwammen op koffiedik, hetgeen de firma RotterZwam al succesvol doet in het voormalige Tropicana.

De ondernemers (een bierbrouwer, imker, zwammen- en algenkweker, meubelmaker, circulair modeatelier, ontwerpbureau van plastic producten e.a.) richten zich allen op de circulaire economie, stadslandbouw en/of lokale maakindustrie. Daaromheen is ook plek voor enkele dienstverleners. Verder biedt men randprogrammering in de vorm van rondleidingen, workshops en kleinschalige congressen over alle onderwerpen die de circulaire economie en soicaal ondernemerschap raken. Ook is er een atelier waar de lokaal geproduceerde producten te koop zijn en kan natuurlijk ook worden geproefd in de aanwezige horecazaak Aloha. Volgens de ondernemers is juist het iconische pand Tropicana bij uitstek geschikt om BlueCity010 te huisvesten. Het 12.000 vierkante meter grote pand, dat zijn oorspronkelijke functie van zwembad verloren heeft, wordt door hen niet als afval gezien, maar hergebruikt.

Strak EVA-spuitwerk van Sein Schilderwerken in BlueCity010. Krab- en schuurwerk aan de buitenschil. V.l.n.r. Danens en Van Westerhoven (beide van Rigo Verffabriek), Overdevest en Kragt in het voormalige zwembad dat nu plaats biedt aan circulaire bedrijven. De eerste kantoortjes zijn inmiddels in gebruik, met fraai uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug. Oude kozijnen worden hergebruikt als kantoorwanden in het BlueCity-complex. Buitenzijde voormalige Tropicaca.

Verf

Voor de herinrichting en opfrisbeurt van het complex huurt de exploitant, stichting BlueCity010, zzp’er Hans Overdevest uit Den Haag (zijn bedrijf heet The Home Mate) in als bouwkundig en installatietechnisch adviseur. Ook het schilderwerk valt onder zijn verantwoordelijkheid. “Mede door de jarenlange leegstand waren zowel de buitenschil als de binnenwanden hoognodig aan een nieuwe laag verf toe. Het geheel zag er nogal troosteloos uit”, vertelt Overdevest. “Geheel in de geest van hun gedachtegoed wilde de stichting dat er een duurzame verf zou worden gebruikt. De keus voor EVA, gerecyclede muurverf van Rigo Verffabriek, leek mij op de binnenwanden, plafonds en kolommen het meest logisch.” De Haagse grossier Claasen Coatings levert alle verf.

EVA

“Voor veel schilders en opdrachtgevers is onze gerecyclede muurverf EVA nog een ver-van-mijn-bed-show, maar ik denk dat het product op den duur toch gaat doorbreken in Nederland. Vooral nu er steeds meer sprake is van maatschappelijke bewustwording en duurzaamheid een hot item is”, zegt directeur Toon van Westerhoven van Rigo Verffabriek. “Wellicht blijft EVA een niche-product voor ons, maar dat is niet erg. Milieubewuste schilders kunnen we hiermee in ieder geval prima bedienen.”

Ex-verslaafden

Voor de uitvoering deed Overdevest een beroep op zzp’er Michael Kragt, die in Den Haag zijn bedrijf Sein Schilderwerken runt. Hij begon in november vorig jaar aan het binnenwerk, dat voornamelijk door middel van spuitapplicatie werd uitgevoerd. “Eerlijk gezegd had ik nog nooit eerder gewerkt met EVA. Ik kan niet anders zeggen dat een prima verwerkbare verf is, met een strak eindresultaat”, zegt de schilder. EVA is een afkorting voor Einde Van Afval. Door EVA worden restanten muurverf afkomstig uit Nederlandse huishoudens gered van de verbrandingsovens en worden kostbare grondstoffen opnieuw ingezet als verfproduct. EVA Re-Used Muurverf bestaat voor 97 procent uit hergebruikt materiaal.
De binnenkozijnen werden in Linolux Aflak gezet, een watergedragen lijnolieverf. Op de buitenschil koos Overdevest, in nauw overleg met verftechnisch adviseur Marc Danens van Rigo Verffabiek, voor Evert Koning Deko Supercoat Exterieur muurverf. Een goed dekkend, schrobvast, mat product.

Op uitdrukkelijk verzoek van BlueCity010 moest het buitenschilderwerk door Kragt worden uitgevoerd met behulp van mensen die een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben, om hen zo werkervaring te bieden. “Ik kreeg een team van zeven mensen tot mijn beschikking, die allemaal een verslavingsverleden hebben. Uiteraard moest ik hen eerst goed instrueren en op weg helpen, maar daarna gingen ze als een raket”, kijkt hij glimlachend terug. “Ik heb ze laten gronden, plamuren en schilderen. Met de nodige begeleiding is dat heel goed gegaan. Ik vind het prettig om mensen uit het slop te halen en hen door werkervaring meer toekomstperspectief te geven.”

Gefaseerd

Voor Sein Schilderwerken is het schilderwerk in het voormalige Tropicana het langst lopende project ooit. “Ik voer de werkzaamheden gefaseerd uit. Tussendoor pak ik andere schilderklussen op. Zodra er weer een ruimte in het complex is afgebouwd door de aannemer, ga ik daarin aan de slag. Voorlopig ben ik daar nog wel enkele maanden mee bezig. Het is een mooie klus om te doen, vanwege het bijzondere complex en vooral ook de bijzondere ondernemers die hier actief zijn.” Overdevest knikt. “Dit wordt de toekomst. In veel andere steden komen inmiddels dezelfde initiatieven als BlueCity op gang. Dit complex vervult daarin een belangrijke voorbeeldfunctie.”

Historie Tropicana

Tropicana was een aantal jaren een populair recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam, in 1988 gebouwd in opdracht van Center Parcs. Het complex herbergde een subtropisch zwembad, sauna, beauty en thermae center, partycentrum en discotheek. In 1993 werd Tropicana verkocht, omdat de bedrijfsformule niet binnen het Center Parcs-concept paste: want verblijfsaccommodatie ontbrak. De Lips Capital Group werd de nieuwe eigenaar. Enkele jaren later werd het faillissement over Tropicana uitgesproken. Diverse projectontwikkelaars hadden daarna interesse om het complex te kopen. Schuldeiser Aegon liet het gebouw in oktober 2015 openbaar veilen. Het werd voor een bedrag van 1,7 miljoen euro toegewezen aan BlueCity010.

 


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan