Aan de rand van Den Burg, op de Emmalaan, staat het markante gemeentehuis van Texel, dat de vorm van een ‘hoefijzer’ heeft en werd ontworpen door het befaamde Amsterdamse architectenbureau Alberts & Van Huut. Het hart van het 4.300 vierkante meter grote gebouw heeft twee etages, de twee vleugels bestaan uit één verdieping.
De architect vertaalde het Waddengebied en de duinen op en rond Texel in het ontwerp: de meanderende vorm van het gemeentehuis is – volgens hem – organisch, sluit aan bij de natuur. Ook de karakteristieke vorm van de Texelse schaapskooi (een steile kopgevel, waarbij de daklijn iets terugloopt) komt terug in het gebouw.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/00-gemeentehuis.jpg)
Voor de buitengevels met onregelmatige raampartijen en schuine daken werden keramische elementen gebruikt als bekleding. De plattegrond van het gemeentehuis is een open cirkel, waarbij de entree zich in het midden van de cirkelboog bevindt. De gemeente Texel vond het na ruim tien jaar intensief gebruik tijd om het interieur van het gemeentehuis een onderhoudsbeurt te geven en liet drie eilander schildersbedrijven inschrijven op deze klus.
Schildersbedrijf Ben uit Den Burg sleepte het project in de wacht. “We kregen de opdracht alle deuren, binnenwanden en -kozijnen opnieuw in de verf zetten. Aan alle systeemplafonds in het gebouw hoefde niets te gebeuren”, vertelt mede-eigenaar Benjamin Eickhoff (zie ook kader) van schildersbedrijf Ben.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/0-fris-1024x683.jpg)
Uitvoering
Medio januari begon het schildersbedrijf aan de binnenklus, waarvoor zes schilders werden ingezet. “De meeste kantoorruimten zijn op de bovenverdiepingen ondergebracht, op de begane grond vind je vooral de openbare ruimten. We hebben het project in vier fasen opgedeeld. Zo konden de ambtenaren van de betreffende afdelingen telkens tijdelijk naar een werkplek elders in het gebouw uitwijken”, legt Eickhoff uit.
“Vanwege de coronapandemie hadden we de mazzel dat veel ambtenaren thuiswerken en er dagelijks relatief weinig mensen in het gemeentehuis aanwezig zijn. Hierdoor konden we flink doorwerken en liepen we al snel voor op schema.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/0-Texel-1024x617.jpg)
De ondergronden waar de schilders in het project mee te maken kregen, waren hout, stucwerk (zowel glad als met structuur) en staal. “In het algemeen zag het bestaande schilderwerk er nog wel redelijk goed uit. Voordat we gingen schilderen, hebben we hier en daar hebben eerst wat kleine wandreparaties uitgevoerd”, zegt Eickhoff.
Alle schilderwerk in het gemeentehuis werd met kwast en roller gedaan. Spuiten was in deze werkomgeving geen optie. Het verftechnisch advies werd gemaakt door grossier Verf van der Feer uit Den Helder, die ook de verf leverde.
Accentwanden
“De meeste meters zaten in de gestucte kantoorwanden, waarop we Unisoft van verffabrikant SPS hebben aangebracht. Dit is een honderd procent acrylaat muurverf met een zijdematte eiglans, schrobvast, klasse 1. We hadden er nog nooit eerder mee gewerkt, maar het bleek een goed verwerkbaar en dekkend product te zijn”, vertelt Eickhoff.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/00-balie-1024x683.jpg)
Op basis van het verftechnisch advies werd voor de kleur crème wit (RAL 9001) gekozen. Op alle houtwerk werd matte Trimetal Silvanol aangebracht. De rode, stalen kolommen in de entree schilderden de vaklieden in Trimetal Steloxine, een zijdeglanzende roestwerende lakverf.
“Op de begane grond waren altijd een aantal wanden te zien waarop enkele kleuren in elkaar overliepen. Het zou voor de gemeente te kostbaar worden om deze nu op dezelfde wijze door ons over te laten schilderen en daarom kregen we de opdracht om hiervoor in de plaats enkele accentwanden aan te brengen”, zegt Eickhoff. |
“Zo hebben we in totaal zeven van deze wanden geschilderd in zachte tinten.” Iedere keer als de schilders weer een geschilderde afdeling in het gebouw opleverden, reinigden zij als ‘finishing touch’ nog de vloerbedekking en lapten ze de ramen van binnen. “Een extra service die we graag boden, zodat de ambtenaren weer in een schone en opgefriste werkomgeving terug kwamen”, legt Eickhoff uit.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/13-1024x683.jpg)
Ondernemer pur sang
Texelaar Benjamin Eickhoff was ooit fysiotherapeut van beroep, maar besloot als snel te kiezen voor een bestaan als schilder, omdat hij dat werk veel afwisselender vond. In 2010 nam hij een bestaand eilander schildersbedrijf in Den Burg over. In 2016 werd Joost de Winter zijn mede-compagnon. Het bedrijf, dat zich toelegt op onderhouds- en nieuwbouwschilderwerk, heeft de wind flink in de zeilen en telt inmiddels twaalf werknemers. “We werken veel voor de gemeente Texel, recreatie-ondernemers, horecazaken, aannemers en particulieren. Verder zijn we succesvol met onderhoudscontracten bij hotels en zorginstellingen”, aldus Eickhoff. Het bedrijf beschikt ook over een spuitcabine, waar veel klussen kunnen worden uitgevoerd.
Naast zijn schildersbedrijf heeft Eickhoff nog een ander bedrijf: Total HVAC Protection. HVAC staat voor heating, ventilation en airconditioning. Door middel van een HVAC-installatie kan het klimaat binnen een gebouw worden geregeld. “Deze hebben na verloop van tijd onderhoud nodig, onder andere door mogelijke corrosievorming. Ik ben specialist in het coaten, onderhouden en reconditioneren van dergelijke installaties, bied ook onderhoudscontracten voor luchtbehandelingskasten aan en heb inmiddels opdrachtgevers door het hele land”, zegt hij.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/04/0-window-1024x683.jpg)
Foto’s: Barbara Fleskens