Henk Visser heeft een bijzondere carrière in de schildersbranche achter de rug. Daarom beschikt hij nu over een grote dosis werkervaring. Vanaf 1989 tot 2002 werkte hij als onderhoudsschilder, meewerkend voorman en als vervangend projectleider bij Ooms schilderwerken (Edam), Logchies Renovatie en Onderhoud (Beverwijk) en Talen Vastgoedonderhoud (Purmerend). Alle facetten van het schildersvak, glas plaatsen en wandafwerking heeft Visser bij deze bedrijven doorlopen.
Visser: “In 2002 koos ik voor het opzetten van een eigen bedrijf: Schilkdersbedrijf Visser. Ik wil graag betrokken zijn bij het hele proces, van aanvraag via uitvoering tot aan nazorg. Om dit te realiseren, heb je de vereiste vakkennis en noodzakelijke werkervaring nodig, want ik ben een ondernemer die staat voor kwaliteit en niet voor de laagste prijs. Mijn visie is het ontzorgen van de klant. Samen met mijn collega-schilders proberen we deze visie gestalte te geven. De mannen horen eigenlijk nooit dat iets sneller moet, wel dat er vakwerk geleverd mag worden.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/00-Henk-Visser-directeur-van-Sluyter-Schilderwerken-Sneek-1024x819.jpg)
Henk Visser, directeur van Sluyter Schilderwerken Sneek: “Hoe succesvol je ook wordt als bedrijf, houd korte lijnen, persoonlijk contact en zorg dat je een betrouwbaar dienstverlenend blijft.”
Hbo-opleiding
Om zijn vakkennis te verhogen, volgde Visser – inmiddels gevestigd in Sneek – vanaf 2006 een vierjarige hbo-opleiding op het gebied van beschermings- en afwerkingstechnieken aan de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) in Zwolle. Deze deeltijdopleiding heeft accenten naar technische kennis en kunde in schildertechnieken, maar gaat ook in op communicatieve vaardigheden richting leidinggeven en presenteren.
De hbo-opleiding mondde uit in een onderwijsbevoegdheid ‘tweedegraads docent beschermings- en afwerkingstechnieken’. Visser: “Deze studie heeft mijn denkwijze geheel veranderd, zowel in vakgerichtheid als in het functioneren binnen de maatschappij en omgangsvormen ten opzichte van de medemens.”
Tijdens de opleiding kwam Visser via een medestudent in contact met Spos-SCN, een schildersvakopleiding in Nieuwegein. Deze opleiding wilde een dependance starten in Lelystad/Almere. Na zijn benoeming gaf Visser vanaf 2008 drie dagen per week praktische lessen bij het genoemde samenwerkingsverband.
Hij deelde het docentschap met het leiding geven aan zijn schildersbedrijf in Sneek. “Het was een prachtige combinatie om vakdocent en tegelijk ondernemer te zijn. Ik genoot van het lesgeven en ervoer dit als een toegevoegde waarde. Mijn interesse en motivatie waren en zijn nog steeds om jongeren een prachtig vak te leren. Leerlingen die beschikken over goede kwaliteiten en op sociaal gebied geschoold zijn, zijn de vakmensen waar onze branche mee verder kan”, aldus Visser.
Paint-Factory
Door de krimpende economie en verslechterde werkgelegenheid in de crisisjaren rond 2011 werden bij de leerbedrijven ondergebrachte leerlingen vaak teruggeplaatst naar het samenwerkingsverband. Schildersbedrijven hadden onvoldoende werk om naast eigen personeel ook nog leerlingen aan te nemen en op te leiden.
Gevolg was dat leerlingen werkloos dreigden te raken en hun opleiding moesten afbreken. In overleg met het samenwerkingsverband werd daarom de Paint-Factory opgericht. De leiding en coördinatie werden in handen van Visser gegeven.
“Het was een zelfstandig leerbedrijf dat projecten aannam en uitvoerde. Veel scholen, kinderdagverblijven, zorginstellingen, kinderboerderijen et cetera hadden te maken met achterstallig onderhoud of opfriswensen die, vanwege het veelal ontbreken aan voldoende financiële middelen, niet konden worden uitgevoerd”, aldus Visser.
“De Paint-Factory keek, in overleg met deze opdrachtgevers, wat eventueel kon worden geschilderd met het beschikbare budget. Hiermee creërden wij prachtige leer-werkplekken. De leerlingen stonden onder leiding en toezicht van de leermeester-instructeur en moesten de werkzaamheden op correcte wijze uitvoeren.”
Visser: “Leerlingen motiveren en inspireren. Beide moet je kunnen. Leerlingen zo aanmoedigen dat ze hun werkzaamheden goed uitvoeren. Dat is het mooie van het vakonderwijs.” In 2015 is de Paint-Factory opgeheven. Visser: “Het lijkt alweer lang geleden, maar het ligt nog maar kort achter ons. Nu zit elk schildersbedrijf verlegen om vakmensen. Wat een schril contrast.”
Terug naar ondernemerschap
Vanaf 2016 is Visser betrokken bij Sluyter Schilderwerken in Sneek (zie kader). Zowel Schildersbedrijf Visser als Sluyter Schilderwerken voerden dezelfde activiteiten uit in de particuliere sector, bij bedrijven, vastgoedbeheermaatschappijen, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en verenigingen van eigenaren.
Visser: “Hierbij is natuurlijk het schilderen het belangrijkste, maar beide bedrijven voeren ook klein onderhoud en renovaties uit zoals houtrotherstel, betonreparaties, het plaatsen van isolatieglas en het aanbrengen van wandbekleding. Eigenlijk groeiden beide ondernemingen naar elkaar toe.”
Door de afnemende gezondheid van zijn vriend Dirk Volkers, destijds eigenaar van Sluyter Schilderwerken, kwam de leiding steeds meer bij Visser te liggen. Na het overlijden van Volkers in 2021 ging het middelgrote schildersbedrijf onder de naam ‘Sluyter Schilderwerken Sneek’ verder met de slogan: ‘Voortgaan in de traditie met het oog op de toekomst’.
Het bedrijf voert voornamelijk werkzaamheden uit in en rondom Sneek en richt zich in toenemende mate op restauratief schilderwerk, met name het onderhoud van oude en beeldbepalende panden van de Stichting Oud Sneek en momenteel de restauratie van de monumentale Martinikerk.
Visser: “Hoe succesvol je ook wordt als bedrijf, houd korte lijnen, persoonlijk contact en zorg dat je een betrouwbaar dienstverlenend blijft. Dat is cruciaal voor het behouden van een sterke klantrelatie. Maak het waar wat je belooft en blijf werken aan een hoog servicelevel.”
Restauratie Martinikerk
De restauratie van de Martinikerk is één van de werken waar Sluyter Schilderwerken momenteel bij betrokken is. Al circa een halfjaar verricht het bedrijf het onderhoud- en restauratieschilderwerk aan de binnenzijde van de Sneker kerk. De kerk wordt gerestaureerd en verbouwd om het historische gebouw toekomstbestendig en multifunctioneel te maken.
Er komen extra vergaderzalen en een centrale ontmoetingsruimte bij. Een team medewerkers, onder leiding van Alex Hernandez, heeft inmiddels de ingrijpende restauraties van het interieur van de kerk met de galerijen nagenoeg voltooid en teruggebracht in de schoonheid en aanzien van het verleden.
De omvang en definitieve uitvoering van het restauratieschilderwerk is een heel proces geweest. Zo zijn de muren voorzien van Keim Biosil, een spanningsarme muurverf voor binnen. In de Martinikerk is in het verleden veel hout- en marmerimitatie toegepast.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-De-restauratie-van-de-Martinikerk-in-Sneek-is-een-omvangrijke-en-veelzijdige-schildersopdracht-1024x819.jpg)
De restauratie van de Martinikerk in Sneek is een omvangrijke en veelzijdige schildersopdracht
Visser: “Bij reconstructie van dergelijk oud imitatiewerk moet je je als vakschilder verdiepen in de ‘bekwaamheden’ van jouw voorganger om het oorspronkelijke werk te kunnen imiteren, exact zoals het in het verleden is uitgevoerd. Wij zetten daarom altijd een representatief groot oppervlak als proefvlak op om te beoordelen of wij kunnen voldoen aan de eisen en het uiterlijk die worden gesteld.”
Momenteel zijn de schilders van Sluyter bezig met het schilderen van de sacristie en de centrale ontmoetingsruimte met onder meer enkele zalen. Het schildersbedrijf hoopt deze zomer het onderhoudswerk buiten uit te voeren. Visser: “Wij werken graag in zo’n inspirerende werkomgeving. Hier kunnen wij vakwerk leveren.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Jacob-Hofstra-bezig-met-schilderwerk-in-de-consistoriekamer-van-de-Martinikerk-te-Sneek-819x1024.jpg)
Jacob Hofstra bezig met schilderwerk in de consistoriekamer van de Martinikerk te Sneek
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/00-Naast-schilderwerk-wordt-in-toenemende-mate-glas-geplaatst-1024x768.jpg)
Naast schilderwerk wordt in toenemende mate glas geplaatst door Sluyter
——————————————————————————————————————————–
Historie
Sluyter Schilderwerken werd in 1924 opgericht door Hielke Sluyter. Het bedrijf had een afdeling schilderwerken en een afdeling autoschadeherstel. In 1994 nam Langhout Leeuwarden Beheer, Sluyter Schilderwerken over. Na het faillissement van Langhout in 1999 zette Dirk Volkers, de toenmalige locatiedirecteur van Langhout-vestiging Drachten de onderneming Sluyter Sneek voort als zelfstandig bedrijf.
Dirk gaf leiding aan het bedrijf tot 2016. Hij moest toen om medische redenen een stap terug doen. Volkers zocht samenwerking met een collega-onderneming in Sneek, namelijk Schildersbedrijf Visser. Vanaf 2016 werden de werkzaamheden van beide ondernemingen samengevoegd. Dirk en Henk vormden samen de directie van Sluyter. In 2021 overleed Dirk Volkers. Vanaf die tijd voert Henk Visser de leiding over het bedrijf.
———————————————————————————————————————————
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Het-interieur-van-de-Martinikerk-in-Sneek-bestaat-uit-verschillende-bijzonder-historische-schildertechnieken-819x1024.jpg)
Het interieur van de Martinikerk in Sneek bestaat uit verschillende bijzonder historische schildertechnieken
———————————————————————————————————————————-
Project Tanzania
Naast het werk bij Sluyter is Henk Visser nauw betrokken bij PUM (Programma Uitzending Managers) een zelfstandige stichting die nauwe banden heeft met de werkgeversorganisatie VNO-NCW. De organisatie wordt gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Visser: “Het principe van deze organisatie is heel simpel. Deskundigen – in ons geval de schilderbranche – die hun kennis graag willen overdragen aan anderen, kunnen zich als vrijwilliger opgeven en worden na gebleken geschiktheid uitgezonden om over de hele wereld adviezen te geven en projecten op te starten en te begeleiden. Zo ben ik bij een project in Tanzania betrokken geweest om Tanzanianen op te leiden voor het beroep ‘schilder’. Het was indrukwekkend. Daarbij stel ik mij voortdurend de vraag: op welke wijze kan ik daadwerkelijk iets betekenen voor mijn omgeving, kortom de maatschappij om mij heen? Mijn streven is bovenal mijn medemens een doel of visie in het leven te geven zodat ze het leven echt leven. Het is een reis geworden om nooit te vergeten.”
———————————————————————————————————————————–
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2023/05/0-Het-bedrijfspand-van-Sluyter-Schilderwerken-Sneek-1024x1024.jpg)
Auteur: Gerard Scholten