Ga naar hoofdinhoud

De kleuronderzoeker als detective


Specialist Claudia Junge deed op veel plaatsen kleurhistorisch onderzoek, zoals onlangs in het Cuypershuis in Roermond. Hoe gaat zij te werk?

Claudia Junge voelt zich soms net een detective. Na het bezoeken van de ‘plaats delict’ – in haar geval vaak een historische binnenruimte waar een klassieke muurschildering moet worden hersteld – probeert ze in haar atelier de verschillende puzzelstukjes in elkaar te passen.

Zoals bij het Cuypershuis in Roermond, waar het originele gedecoreerde plafond van architect Pierre Cuypers weer zichtbaar moet worden. Dit plafond, met Keltische en middeleeuwse motieven, is in de jaren zeventig verloren gegaan omdat het in slechte staat was. Wat rest is een stukje pleister met verflagen van een zogeheten koof, plus een tekening van het oude plafond, zwartwit-foto’s ervan en de schoorsteenmantel. Soms schraapte ze het met een mesje terug tot oude lagen.

Junge werkt voor Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL), maar woont in Utrecht en heeft daar ook haar atelier. Ze komt uit Rostock, genoot haar opleiding in Potsdam en legde in de DDR een degelijke basis onder haar latere loopbaan. Ze deed in 2003, vanwege de liefde inmiddels verhuisd naar Nederland, kleuronderzoek naar decoraties van Cuypers in het Rijksmuseum. Wat haar bijzonder maakt is dat ze ook zelf reconstructies vervaardigt.

Behulpzaam bij het Cuypershuis was dat in de plafondtekening de namen van de kleuren waren geschreven die op bepaalde delen – cassettes – waren toegepast. Op papier maakte Junge tussentijds proeven. Hiervoor mengde ze zelf de kleuren; deels naar voorbeeld van de originele kleuren, deels op basis van aanduidingen. Soms bleken kleuren met elkaar te vloeken of gevoelsmatig niet te kloppen. ‘Pas als je gaat uitproberen, merk je waar het wringt.’ Dan viel ze terug op andere elementen, of probeerde nieuwe puzzelstukjes te ontdekken, om uit te vogelen welke kleur het wél moest zijn. ‘Je kunt niet zomaar afgaan op één voorbeeld.’

Met acrylverf op stevig papier en traditionele schildertechnieken is ze tot een ontwerp gekomen dat volgens eigen inschatting 95 procent waarheidsgetrouw is. Deze reconstructieproef, met veel grijs-beige, maar ook roze-beige, roze en petroleumgroen, vormt de leidraad voor de daadwerkelijke schildering in het Cuypershuis. Die gaat ze samen met studenten van het Sint Lucas uit Boxtel maken. Crowdfunding om de laatste financiële middelen op te halen, is nu bezig. ‘Grondig onderzoek, goed kijken, kennis en ervaring: op die manier kom ik zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp.’


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan