Ga naar hoofdinhoud

De schilder doet het zelf wel


Kleine gebreken verhelpen en aanpassingen doen aan houtwerk in de gevel, komen steeds meer naar de schilder toe. Waar de grote onderhoudsbedrijven gewoon zelf timmermannen in dienst nemen, komt het bij de kleine schildersbedrijven vaker in het eigen portfolio terecht. Zeker omdat een timmerman voor kleine klusjes tegenwoordig onmogelijk te vinden lijkt, doen steeds meer kleine schildersbedrijven het zelf. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je baas blijft over eigen ondergrond.

Bij elke serieuze onderhoudsklus komt de zaag uit de bus

Kleine gebreken aan houten kozijnen zijn bij uitstek het terrein van de schilder. Zaken als kleine schades aan de stijlen, bijvoorbeeld van de trapper van een fiets, of een kleine houtrotreparatie in de hoek. Dit zijn veelvoorkomende beschadigingen die standaard in het pakket van de schilder zitten. Daar hoef je geen timmerman voor te laten komen. Het wordt een ander verhaal als de draairichting van de deur of raam veranderd moet worden. Of mensen hebben pas de tuin opgehoogd en de houten onderdorpel ligt onder het maaiveld. Dan zit je al snel op het terrein van de timmerman.

Aanlopend hout

Een raam of deur die aanloopt schilderen heeft geen enkele zin; de verf wordt er in no-time weer af geveegd door het contact met het kozijn. Het is dus aan de schilder om de deur of het raam weer goed lopend te maken. Als het draaiende deel iets is uitgezet, dan is het aanlopen zo verholpen met de schaaf. Een andere oorzaak is een gebrek aan het hang- en sluitwerk. Te weinig of kapotte scharnieren, of slecht hout bij het slot of de scharnieren.

Deze gebreken zijn ingrijpender, maar goed te doen voor een handige schilder. Met het aanpassen, vervangen of het bijplaatsen van een nieuw scharnier zijn veel van deze problemen vlot verholpen. Nog even de omtrekspeling controleren en de ondergrond is weer klaar voor schilderwerk. Omtrekspeling is heel belangrijk, want bij te weinig omtrekspeling ontstaat er een capillair tussen het draaiende deel en het vaste kozijn. Hierdoor blijft vuil makkelijk zitten en treedt vocht naar binnen door de capillaire (aanzuigende) werking.

De schaaf erlangs

Langdurige vochtbelasting is een van de grote veroorzakers van houtrot en kan door de juiste omtrekspeling voorkomen worden. Bij het aanpassen van de omtrekspeling kies je liever voor een millimeter te veel dan een twijfelgeval. Dus even de schaaf erlangs halen is aan te raden. Zeker omdat je daardoor weer een mooie, egale ondergrond creëert, namelijk kaal hout. Ideaal voor de opbouw van een nieuw verfsysteem. En door het kale hout is de kwaliteit van de ondergrond goed in te schatten. Dit geldt zeker voor de onderzijde van achter- en schuurdeuren. Hierbij neem je een omtrekspeling van 6 mm aan de onderzijde als een goed gemiddelde voor naar buiten draaiende deuren.

Ook zijn bewoners vaak heel dankbaar als een deur die slecht sluit, na het schilderen weer goed loopt. En mochten er nog niet meer gebruikte inkepingen zitten van oude scharnieren of slotplaten, deze werk je eenvoudig weg op de manier die je gewend bent met houtrot. Ligt aanfrezen, fixeren en dichtzetten met tweecomponenten epoxy vulmiddel. Na uitharden goed schuren en meenemen in het verfsysteem. Onzichtbaar en duurzaam weggewerkt. Je bepaalt zo zelf de kwaliteit van de ondergrond en zo blijft jouw schilderwerk langer goed.

Ingegraven onderdorpel

Een ander probleem met houten kozijnen komt door het ophogen of opnieuw bestraten van de tuin van de opdrachtgever. Door het ophogen van de tuin komen de dorpels van de achterdeur, maar vooral van de schuurdeur, diep in het zand te liggen. Vaak hebben bewoners geen benul van het risico van een ingegraven onderdorpel. Er is geen enkele houtsoort die langdurig ingegraven zijn overleeft. De vochtbelasting is simpelweg te groot. Dus garantie geven op zo’n dorpel kan je niet doen. En goed in de verf zetten is ook geen optie want je kunt er niet bij.

Wel kun je de oorzaak aanpakken en dat betekend de dorpel uitgraven en weer vrij zetten, zodat hij weer kan ademen. Maar dat past vaak niet in het idee van de tuin of is sowieso onmogelijk. De enige andere oplossing is dat het plaatsen van een kunststof onderdorpel die wel in het maaiveld kan blijven. In de volksmond heet dit een DTS-dorpel. Hard, zwart kunststof dat echt tegen een stootje kan. Dit wordt geplaatst met twee kleine opstaande stukjes stijl, ongeveer 20 cm, die ook wel neutjes genoemd worden. Een schilder die regelmatig dorpels vervangt in verband met houtrot zal zich ook wel redden met deze dorpels. Een zeer duurzame oplossing voor de klant, ziet er goed uit en garantie geven is geen probleem. Het is een beproefd systeem. Zo wordt het schildersvak steeds breder, ontzorgen we de opdrachtgever en houdt deze maar één aanspreekpunt.

Omtrekspeling aangepast. Het is zo gebeurd
FOTO’S: RICHARD HOOGSTRATEN EN GERCO RIDDERMAN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet