Ga naar hoofdinhoud

‘Denk eens out-of-the-box’


speciale beschermingstechnieken voor staal die onbekend kunnen zijn bij de schilder

Veel schilders doen al jaren hun kunstje naar grote tevredenheid van hun opdrachtgevers. Vaak haalt een schilder zijn favoriete blik verf bij de groothandel waar hij ook komt voor een kopje koffie en voor wat technisch advies. Graag nodigt Serviel Smolders jr., metaalonderhoudsspecialist van Smolders SSO, deze groep schilders uit om zich eens te oriënteren op mogelijke andere producten die zij toe kunnen passen.

Producten specifiek voor metaalbescherming

Het is heel gemakkelijk om een hekje poortje of een prachtig Frans balkon een beetje op te schuren, eventueel wat te ontroesten, een laagje grondverf erop, eventueel nog een voor wat extra bescherming en vervolgens een laagje lakverf als afwerking. Wellicht helemaal geen verkeerd systeem en in sommige gevallen ook een voldoende oplossing. Maar ook bij het schilderen kun je out-of-the-box denken. Er zijn natuurlijk meerdere producten die specifiek voor metaalbescherming ontwikkeld zijn. In de regel zijn dit geen kant-en-klare blikjes om op te roeren, of te schudden, en schilderen maar, neen, dit zijn 2-componenten producten met eventueel toevoegingen om de corrosiewering nog meer te optimaliseren. Deze producten zijn vaak gewoon via dezelfde groothandel te verkrijgen als waar je je ‘normale’ verf haalt. Men zal ze alleen moeten bestellen. De hoeveelheden van deze producten zijn er ook in acceptabele hoeveelheden; 4- of 5-literblikken zijn voor veel verfsoorten gewoon beschikbaar.

 

Voorbehandeling

De voorbehandeling vraagt om enige uitleg. Dat begint natuurlijk met het wegbikken van de dikke roest. Elke schilder beseft dat je niet over roest kan schilderen. Deze zul je dus eerst moeten verwijderen. De volgende stap is echter cruciaal voor je kwaliteit van de metaalbescherming, ongeacht je gekozen product. Als je de laatste fijne roest wil verwijderen, gebruik dan geen staalborstel maar grof schuurpapier (P80 of P60). Alle verven hebben namelijk een grove ondergrond nodig om te hechten. Met een staal borstel wordt de ondergrond echter gepolijst en daardoor is je ondergrond te glad.

 

Keuze verfsoort

Vanzelfsprekend is de gekozen verf bepalend voor de mate van bescherming. Er bestaat geen ‘heilig’ verfje dat voor alle toepassingen geschikt is. De keuze is aan de schilder. Die zal de afweging moeten maken wat hij zelf kan en wat het gekozen systeem met de ondergrond doet. Ik zou willen adviseren om een oppervlaktolerante epoxy te gebruiken als eerste laag. Hoe goed je je oppervlak ook schoonmaakt, schuurt of slijpt, er zal altijd wat corrosie achterblijven. De oppervlaktolerante primer is speciaal doorontwikkeld om op een niet volledig schone ondergrond te zetten (ST2 of ST3). Er mag dus best een restje vliegroest op het oppervlak blijven zitten. Het is in sommige gevallen verstandig om een verf te kiezen waarbij door de fabrikant zink of aluminium deeltjes aan toegevoegd zijn. Deze beschermen actief tegen de corrosie als de bovenliggende lagen beschadigd zijn. Dit in combinatie met de dichtere structuur en de meestal hogere laagdikte geeft een vele malen betere bescherming dan een laagje normale grondverf. De hogere laagdikte geeft een barrièrewerking die vloeibaar water buitenhoudt en dus ook de corrosie tegenhoudt.

 

Het aanbrengen van de gekozen verf

De meeste producten kan je gewoon met de kwast aanbrengen. Dit geeft vaak ook een net iets hogere laagdikte als met een roller en dus een betere bescherming. Het aanbrengen van laagdikte heeft natuurlijk ook zijn beperkingen. Elke verf heeft een ideale laagdikte. Te dik is ook niet goed. Als je besluit om voor de lange termijn corrosiebescherming te gaan en gebruik te maken van dergelijke 2-componentenproducten, is het aan te raden om ook de bijbehorende verdunning te bestellen. Veel van deze 2-componentenproducten kun je niet gewoon met terpentine of wasbenzine verdunnen. Ook een aantal maatbekertjes is geen overbodige luxe. Het helpt je de verhoudingen optimaal te mengen zodat het product technisch het beste is en je niet elke keer een heel blik aan moeten maken.

Juiste verhouding bij de juiste verf

Let wel goed op wat de verhoudingen zijn van de verschillende verven. Sommige zijn 1:3 andere zijn weer 1:6 of 2:3. De verhoudingen kun je vinden op het TDS (Technical Data Sheet).
Om het systeem af te werken zal je meestal 2 lagen primer aan moeten brengen en 1 of 2 lagen alkydhars aflak; of je kunt ook kiezen voor een 2-componenten industriële topcoat. Deze hebben vaak een hele lange levensduur en zijn beter bestand tegen mechanische beschadigingen.
Kortom, probeer eens breder te denken in termen van oplossingen dan altijd met het standaard product wat in het schap staat. Je zal minder vaak bij de betreffende klant komen voor het hekje of de garagedeur. Maar je zal alom geprezen worden door de lange levensduur. Kwaliteit is een keuze en geen toevalligheid.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >