Ga naar hoofdinhoud

Dorpskerk Sleen in de Keimverf


De smoezelige aanblik van de muren en het plafond in de rijksmonumentale, driebeukige Dorpskerk in Sleen (Dr.) is verdwenen dankzij schilder Henk van Goor. De zzp’er voerde onderhoudsschilderwerk uit, waardoor het geheel een frisse uitstraling kreeg en weer jaren mee kan. “Ik schilder wel vaker in kerkgebouwen, maar dit was tot dusver mijn grootste klus op dat gebied.”

Zichtbaar trots loopt Henk van Goor door Dorpskerk in Sleen om het door hem uitgevoerde schilderwerk te laten zien. “Het staat er allemaal weer mooi bij, hè?” Het protestantse godshuis aan de Brink in Sleen (vlakbij Emmen) is in het begin van de 15e eeuw gebouwd en daarmee een van de oudste Drentse kerken.

De kerktoren, met zijn hoogte van 68 meter, is de hoogste in de provincie. Zo’n 25 jaar geleden waren de gestuukte muren en het plafond in het gebouw voor de laatste maal geschilderd door vrijwilligers. “We wilden het ditmaal grondig laten aanpakken door een professional”, zegt kerkrentmeester Piet Mulder van de Protestantse Gemeente Sleen. Als opdrachtgever benaderde men drie Drentse schildersbedrijven die een offerte mochten maken.

Het godshuis aan de Brink in Sleen is in het begin van de 15e eeuw gebouwd en daarmee een van de oudste Drentse kerken

Historische waarde
De keus viel uiteindelijk op zzp’er Henk van Goor uit De Wijk. “Hij heeft eerder al eens een gemeenschapsgebouw van ons in het dorp geschilderd. Zodoende kenden we zijn kwaliteiten”, zegt Mulder.

Van Goor deed van tevoren een beroep op buitendienstmedewerker Jeroen van Looij van groothandel Verf van der Feer uit Meppel om samen het uit te voeren schilderwerk nauwkeurig in kaart te brengen. “Je praat hier toch over een bijzonder project met historische waarde dat je niet even snel gaat sauzen”, stelt Van Goor.

Vervolgens besloten beide te kiezen voor verfproducten van Keim. Technisch adviseur Eric van Duiven van deze fabrikant maakte daarop, in nauwe samenspraak met de Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland, het verftechnische advies.

Scheuren in het stucwerk werden gerepareerd

“Het schilderwerk had door de jaren heen – onder andere vanwege vocht en vuil- en stofaanhechting – een grauwe, smoezelige aanblik gekregen. Ook trof ik veel scheurvorming, kale plekken en zoutuitbloei aan. Onderhoud was dan ook hard nodig”, kijkt Van Goor terug.

Half oktober vorig jaar begon hij aan het project. De opdrachtgever wilde graag dat het schilderwerk voor de kerstdagen zou zijn afgerond, zodat er dan weer kerkdiensten plaats konden vinden. “Voor deze flinke schilderklus had ik dan ook extra handen nodig. Gelukkig kon ik Chris van Egmond, een schilder die ik al enige tijd inleen via Faber Personeelsdiensten, inschakelen. Daarnaast heb ik collega-zzp’er Leenart Dummer nog ingehuurd om mee te helpen.”

Van Goor bij zijn verfvoorraad in de kerk

Rolsteigers
Van Goor had voor de werkzaamheden op hoogte in de kerk graag een hoogwerker ingezet, maar hij durfde dat niet aan vanwege de aanwezigheid van de tegelvloer op zand. “Het risico dat deze tegels door het gewicht beschadigd zouden raken, vond ik te groot. Ik koos daarom voor drie rolsteigers. Het hoogste punt waar moest worden geschilderd, zat op 9,5 meter.”

Het hoogste punt waar moest worden geschilderd, zat op 9,5 meter

Het historische Vollebregt-orgel werd van tevoren ingepakt met afdekfolie, om het te beschermen tegen stofoverlast van het schilderwerk. Op de vloer legden de schilders stucloper. Ook dekte men de grote hanglampen in de kerk af.

Het trio maakte alle te schilderen oppervlakken eerst goed schoon met Universol. Scheuren in het stucwerk werden door hen gerepareerd. Voor het dichtmaken van kleine haarscheuren in de ondergrond pasten zij de silicaat muurverf Keim Biosil toe.

In totaal werd met rollers, kwasten en blokwitters circa 300 liter Keim Innostar in de kerk aangebracht

Als afwerking brachten de schilders op de muren en het plafond de minerale sol-silicaatverf Keim Innostar aan. “Ik had er nog nooit eerder mee gewerkt, maar het is mij goed bevallen. De verf heeft een matte, zachte structuur, een mooie witgraad, is strijklichtongevoelig en dekt prima in één laag”, zegt Van Goor.

De schilders werkten zo’n vier weken aan het project. In totaal werd met rollers, kwasten en blokwitters circa 300 liter Keim Innostar aangebracht.

Zonlicht
De bij het gesprek aanwezige kerkrentmeesters Piet Mulder en Jans Weuring zijn erg te spreken over het eindresultaat. “De muren en het plafond hebben een frisse look gekregen. Sommige kerkbezoekers viel de mond bijna open van verbazing over het mooie eindresultaat. Bijzonder wat verf kan doen”, zeggen ze.

De kerkrentmeesters Weuring (links) en Mulder met schilder Van Goor. Op de achtergrond het Letse, gebrandschilderde raam dat door het schilderwerk extra goed tot zijn recht komt

“Het schilderwerk ziet er nu veel beter uit dan bij de vorige schilderbeurt door vrijwilligers, zo’n 25 jaar geleden. Toen oogde het geheel nogal bont, omdat de verf niet overal goed dekte en je ook veel streepvorming zag. Dat is niet onlogisch, aangezien je met goedwillende amateurs werkt. Nu is het schilderwerk een mooi, egaal geheel geworden.”

Van Goor hoort het met zichtbaar genoegen aan en vult aan: “Als de zon in de kerk schijnt, komt het nieuw aangebrachte schilderwerk het allermooist tot zijn recht!”

Raam
Van Goor leverde het project medio december op, zodat het kerkgebouw tijdens de kerstdagen weer in gebruik genomen kon worden. De kosten van het schilderwerk worden grotendeels gefinancierd door de plaatselijke stichting Behoud Monumentale Kerk Sleen.” Verder betalen we zelf mee”, zegt Weuring.

Strak schilderwerk

“Eenmaal in de twee weken vinden hier nog kerkdiensten plaats”, zegt Mulder. “De Dorpskerk vervult een belangrijke functie in Sleen. Naast de kerkdiensten worden er onder meer concerten en tentoonstellingen in gehouden. Het Pieterpad loopt precies voor onze kerk langs.

Veel wandelaars lopen graag even de kerk binnen voor een moment van rust. Een andere bezienswaardigheid aldaar is een gebrandschilderd raam achter in het koor, in 2001 ontworpen en gemaakt door de Letse glazeniers Aigars Rozins en Viesturs Berzins. Door het schilderwerk komt dit kleurrijke raam nu ook extra goed tot zijn recht.”

Allrounder
Schilder Henk van Goor is nu 12 jaar zzp’er. Hij begon ooit in loondienst als jachtschilder en ontpopte zich later tot allround schilder bij een ander bedrijf. Daarna begon de Drent voor zichzelf. “Mijn werkgebied omvat hoofdzakelijk De Wijk en omstreken en ik ben vooral actief in de particuliere sector. Daarnaast doe ik klussen voor onder andere gemeenten, bedrijven en kerkelijke organisaties. Verder heb ik De Wijker Molen in mijn woonplaats al jarenlang in onderhoud”, zegt hij. “Ik beperk me overigens niet louter tot schilderen, maar draai mijn hand ook niet om voor kleinschalig stuc- en timmerwerk, houtrotreparaties en glaszetten. Over opdrachten heb ik niet te klagen.”

Door het schilderwerk heeft het kerkinterieur een frisse uitstraling gekregen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan