Dorpsschilder klinkt klein en kneuterig, maar niets is minder waar. ‘Ze noemen ons de dorpsschilder van Bergen omdat we aan beeldbepalende gebouwen hebben gewerkt. De Ruïnekerk (1597), het pand Restaurant Duinvermaak (1913) en de burgemeesterswoning Peeck in Groet (1825)’, licht Jan Wouter Kamp toe. Familiebedrijf Kamp Schilders bestaat meer dan honderd jaar; Jan Wouter is de vierde generatie en heeft zich gespecialiseerd in historisch schilderwerk. Dat hij dit najaar de rijksmonumentale villa van Landgoed Het Hof gegund kreeg, is dan ook niet raar.
In het bos
De villa staat er bijna vierhonderd jaar. Anthonis Studler van Zurck, makelaar in aandelen van de Oost-Indische Compagnie, liet in 1642 de Heerlijkheid Bergen aanleggen. Met een neoclassicistische villa met grachten, een tuin en twee kattenbergen. De aanleg is streng symmetrisch langs een middenas, de Sparrenlaan. Op het voorplein van het huis staan oude lindenbomen die dateren uit de tijd van de aanleg.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/2.-rechtsboven_bomen-schaduw_135122-1024x768.jpg)
Het pand doet nu dienst als conferentie- en evenementenlocatie en staat dus in een lommerrijk gebied. Juist dat laatste gegeven maakte dit project even interessant als uitdagend. Interessant vanwege de zoektocht naar een passend verfsysteem dat bestand is tegen de invloeden van een bomenrijke omgeving: door vochtbelasting kan mos- en algaangroei op het schilderwerk ontstaan. Uitdagend vanwege de steeds korter wordende dagen, beperkte lichtinval tussen de bomen en vochtig najaarsweer.
Om meters te kunnen maken, werden de zestig luiken van de villa in de werkplaats van Kamp onder handen genomen. ‘In de donkere ochtenduren werkten we binnen. Na tien uur, als het lichter was, gingen we naar buiten’, legt Jan Wouter Kamp uit. ‘Op deze manier konden we ook bij slecht weer doorwerken. We hebben de handen vol gehad aan de luiken in lengtes van twee tot vier meter.
Houtrot en kleuronderzoek
Kamp besteedde veel tijd aan het voortraject, waarbij met name de kleurkeuze zwaar woog voor opdrachtgever Blooming. Kees de Groot, facility manager bij Blooming en beheerder van de villa: ‘Voor ons was belangrijk dat de kleuren van de villa authentiek zouden worden; daar is in het verleden niet genoeg op gelet.’ Kamp vond die authentieke kleuren met behulp van de Monumentenkleurenwaaier exterieur: grachtengroen in combinatie met wit-beige. Maar voordat de verfpotten opengingen, zat er aardig wat werk in de ondergronden.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/onder-1_Afwerking-vensterbanken.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/onder-3_Luiken-in-eigen-werkplaats-afgewerkt.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/onder-2_Werkzaamheden-kozijnen-en-vensterbank.jpg)
Kamp: ‘Bij het vooronderzoek kwamen we houtrot tegen bij eiken onderdorpels en vensterbanken. Er was een speciale behandeling noodzakelijk, waarvoor we Repair Care gebruikten. Lengtescheuren hebben we degelijk aangepakt door ze te schuren en te voorzien van een toplaag epoxyprimer. Ten slotte is een soort vlies aangebracht.’
Doordacht verfsysteem
Voor wat betreft het verfsysteem ging Jan Wouter Kamp niet over één nacht ijs. Hij dacht goed na over het type verf voor de verschillende onderdelen. ‘In eerste instantie was mij een siloxanverf geadviseerd; dat wordt vaak gebruikt voor monumenten. Maar omdat dit waterdampdoorlatend is en gezien de vele bomen in de omgeving – en dus vocht – leek mij dat niet het juiste verfsysteem. De verf moet prima bescherming bieden tegen de weerselementen. Omdat ik een tijd als adviseur bij een verffabrikant heb gewerkt, kwam ik uit op Climate Coating Thermoprotect. Deze verf beschikt over extra positieve eigenschappen voor de gevel (zie kader). Voor de houten onderdelen kozen we Sikkens Rubbol SB; deze verf kun je het hele jaar door gebruiken en heeft een lange levensduur. De sierroosters spoten we met Sigma Nova Spray Gloss. En de zonbelaste zijde van de villa is tweemaal geschilderd.’
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/12/onder-4_Team-Kamp-Schilders-vlnr-Michel-Kramer-Mark-Weeland-Jan-Wouter-Kamp-Stephan-Stoop.jpg)
(FOTO’S: FVW & KAMP SCHILDERS)
Blooming is blij
Half december zijn de werkzaamheden afgerond en konden de vaste steigers en rolsteigers worden afgebroken. Overigens heeft Kamp Schilders die zelf in bezit; redelijk uniek voor een klein schildersbedrijf. Het was allemaal net op tijd voor de geplande decemberactiviteiten van Blooming. Kamp Schilders klaarde een prachtige klus en leverde met de keuze voor het verfsysteem een bijdrage aan de verduurzaming van de villa. Opdrachtgever Blooming is meer dan tevreden met het resultaat. Kees de Groot: ‘De kleuren zijn weer origineel: grachtengroen en de bijbehorend wit-beige. Als beheerder-opdrachtgever zijn we daar natuurlijk blij mee.’
Duurzame keuze
Climate Coating Thermoprotect is een Greenguard-gecertificeerd milieuvriendelijk verfsysteem met lange levensduur. Het heeft isolerende en vochtwerende eigenschappen met een hightech keramisch filter. De waterdampdiffusieweerstand (Sd-waarde) is laag, evenals de wateropname (w-waarde). Het filter heeft positieve invloed op de temperatuur, vochthuishouding, lichtbeleving en akoestiek. Het verfsysteem verlaagt de energiekosten van een gebouw.