Zo’n veertig decoratie- en kunstschilders uit elf verschillende landen reisden naar Salon 2022 in Bergen om hier van 19 tot en met 21 mei te exposeren, demonstreren en elkaar weer te ontmoeten, na twee lastige jaren met Covidbeperkingen.
Zo moest in 2020 Salon in Shanghai worden afgelast en vorig jaar waren het alleen de Amerikanen die het evenement in St. Louis konden meemaken. Voor de Japanse deelneemster Yaeko Kurimata (organisator van Salon 2013) was het een flinke toer om Bergen te bereiken. Zij ondervond namelijk de effecten van de globale sancties tegen Rusland. Vanuit Tokio moest Kurimata eerst naar Alaska vliegen en over de Noordpool naar Helsinki, met een vertraging van elf uur naar Noorwegen, het Russisch luchtruim vermijdend.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-impressie-1024x768.jpeg)
Het grootste deel van de deelnemers arriveerde al enkele dagen voor Salon 2022 in Bergen om een gezamenlijke boottrip te maken en de Nationale feestdag in Noorwegen mee te vieren. Een flinke teleurstelling was dat de organisator van Salon 2022, decoratieschilder Inge Visnes uit Måløy, zelf niet bij zijn gasten en op het event aanwezig kon zijn vanwege een coronabesmetting.
Gelukkig nam zijn broer vervolgens de honneurs waar als gastheer. Een belangrijke missie van Salon is jeugd aantrekken en enthousiasmeren voor het decoratieve schildersvak. Diverse jonge decoratieschilders in opleiding uit onder andere Noorwegen en Nederland namen de moeite om het evenement in Bergen te bezoeken en de geëxposeerde werken te bewonderen. Sommige van hen deelden uit visitekaartjes uit om in contact te komen met mogelijke werkgevers.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-Inge-Visnes-691x1024.jpeg)
Thomas Kershaw
Een verrassende deelnemer aan Salon was decoratieschilder Paul Bailey uit Portsmouth, Engeland, die voor het eerst sinds jaren weer acte de presénce gaf op het event. Hij demonstreerde hoe je snel en effectief houtimitaties maakt.
Een belangrijke inspiratiebron voor hem daarbij is de laat 19e-eeuwse decoratieschilder en ondernemer Thomas Kershaw, die sublieme hout-en marmerimitaties naliet (zie het V&A museum in Londen en het Bolton Museum). Hij ontwierp vooral houtpatronen, uitgesneden en gedrukt in leder, waardoor seriematig werk, snel met gepigmenteerde olie- of watermengsels op deuren, panelen of wanden kon worden ‘geprint’ met een ‘graining roller’. Bailey liet enkele van deze technieken zien.
Ook opvallend op Salon was de Noor Bjorn Anderson, van de Painters History Club. Hij is de schatbewaarder van een museale collectie antieke schildersbenodigdheden en boeken in Oslo en trok de aandacht met het exposeren van een deel van deze collectie en gaf hierbij nadere tekst en uitleg. Noorwegen kent namelijk een rijke traditie in decoratieve afwerkingen.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-Arvids-Ploksta-uit-Letland-gaat-door-de-boeken-uit-Oslo-1024x761.jpeg)
De Fransman Julien Gautier, specialist in decoratieve verftechnieken, maakte indruk met een paneel zien waaraan hij werkt om het examen van ‘Beste Vakman van Frankrijk’ te kunnen behalen. Daarop was een combinatie van trompe l’oeil en een potoro marmerimitatie te zien.
Een hoge graad van perfectie. Salon biedt ook jonge talenten een podium. Zoals Kristoffer Hermansson uit Zweden. Opgeleid in de school van Mats Carlson, ging hij eerst werken voor Pierre Finkelstein in New York, specialist in decoratieschilderwerk. Momenteel werkt de Zweed bij branchegenoot Henry van der Vijver in Londen.
Nederlanders
De Nederlandse vertegenwoordiging van decoratieschilders was dit jaar niet zo groot als anders. Om uiteenlopende redenen konden een aantal vaste Salon-gangers niet aanwezig zijn in Bergen. Inge Modderkolk woonde Salon bij als bezoeker.
Eerder bezocht zij al het event al eens in 2019 te Chamonix. Inmiddels is deze decoratieschilder afgestudeerd aan Nimeto Utrecht. Ze ziet Salon als een geweldige bron van inspiratie, met het doel ooit deelnemer te kunnen zijn. Modderkolk werkte in Bergen – bij wijze van spreken – al aan haar Proeve van Bekwaamheid door mee te schilderen aan het gezamenlijke kunstwerk van alle Salon-deelnemers.
Dit zogenoemde ‘Common Mural’ is een traditie. Thema was ditmaal ‘Onderwaterwereld’.
Salon 2023 zal plaatsvinden in San Francisco (Californië) en dan waarschijnlijk in april. Deelnemers hebben hier straks een mooi uitzicht op de Golden Gate Bridge. Lynne Rutter is de organisator. Volgens haar is San Francisco een stad met veel historische en hedendaagse decoratie. In 2024 vindt Salon plaats in Dublin en over twee jaar staat Kopenhagen op de agenda.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-Inge-Modderkolk-mag-invoegen....-577x1024.jpg)
Historie Salon
Om de impact van Salon enigszins te kunnen plaatsen, even een duik in de historie van dit decoratieve treffen. Die begon in 1992 met een ‘open stal’ in Kuurne, waar Belgische decoratieschilders een aantal Nederlandse collega’s hadden uitgenodigd om samen te schilderen. Dat waren Jan Berghuis, Frans de Ruiter, Gert-Jan Nijsse en Randolph Algera. Een beetje houten en marmeren voor publiek en ondertussen sta je bij elkaar in verf te roeren met suggesties hoe het ook kan, zo omschreven zij dat destijds.
De eerste echte Salon, waar ook andere buitenlanders – onder andere uit Amerika – kwamen, werd in 1996 georganiseerd door Yannik Guegan in het Franse Bretagne, en in 1997 haalde Jan Berghuis de Salon voor de eerste keer naar Nederland (Utrecht). Zo groeide het event uit tot een jaarlijks treffen van ’s werelds beste decoratie- en kunstschilders die het vak op een hoog niveau mondiaal willen uitdragen. Naast een expositie, lezingen en workshops staat het demonstreren voor publiek nog steeds centraal. In 2018 organiseerden Randolph Algera en Gabriëlle Westra Salon in Leeuwarden.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-Noorse-studenten-voor-de-Common-Mural-1024x712.jpeg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2022/07/0-Brede-belangstelling-voor-Pascal-Amblards-werk-727x1024.jpeg)
Foto’s en Tekst: Lori Wilson