Ga naar hoofdinhoud

Hardhout okan is sterk en goed schilderbaar


Okan is een tropische hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika. Vooral Nigeria en Ghana zijn leveranciers van dit bijzondere hout, dat prima schilderbaar maar daarentegen slecht te lijmen is. Zowel met watergedragen verven als met de traditionele, oplosmiddelhoudende verven zijn goede resultaten te bereiken.

Omdat okan enorm duurzaam is, kan het goed worden gebruikt voor buitenwerk

Omdat okan enorm duurzaam is, kan het goed worden gebruikt voor buitenwerk. In de grond-, weg- en waterbouw heeft het hout zijn weg gevonden bij objecten zoals damwandpalen, onderbouwen van bruggen, sluisdeuren, palen, havenwerken, steigers, grondconstructies en andere zout- en zoetwaterconstructies.

Het hout biedt namelijk een sterke weerstand tegen bijvoorbeeld paalworm. Ook wordt het hout volop gebruikt in de bouw en met name op plaatsen waar hoge eisen gesteld worden aan sterkte en duurzaamheid. Bijvoorbeeld bij zware constructies zoals bij dwarsliggers.

Ook wordt okan gebruikt voor terrassen, vlonders en betimmeringen. Het hout wordt gezien als een goed alternatief voor Azobé.

Schilderen
Het kernhout van okan is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een diepe koperkleurige gloed. Op het kopse vlak zijn de brede groeiringgrenzen door de donkere kleur duidelijk te herkennen.

Het spint is lichtroze en 50-75 mm breed met een duidelijk kleurverschil tussen kernhout en spint. Het kernhout van okan is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I). Daarentegen is het spint niet duurzaam: natuurlijke duurzaamheidsklasse V. De duurzaamheid tegen schimmels is 1 en tegen termieten D (zeer goed).

Als okan moet worden geschilderd, dan eerst licht schuren, gronden en heel licht naschuren en vervolgens dit kaal hout afwerken met een standaard verfsysteem. Eigenlijk is het behandelen van het hout uit technisch oogpunt niet nodig, schilderwerk wordt dan ook uit esthetisch oogpunt gedaan.

Het hout is overigens lastig te bewerken. Dit komt door het wisselend draadverloop en de hoge volumieke massa. Gereedschap wordt bij bijvoorbeeld schaven snel stomp. Voor een glad oppervlak bij het schaven is een snijhoek van 10 graden vereist.

Okan laat zich wel goed draaien en ook voldoende glad afwerken. Voorboren is bij dit hout noodzakelijk. Het hout wordt overigens vrijwel niet voor geveltimmerwerk gebruikt. Met name omdat het niet te lijmen is.

Kopse einden

Okan heeft nat een onaangename geur; droog is het hout zonder geur. Het hout droogt erg langzaam en heeft hierbij de neiging tot splijten en scheuren. Desondanks treedt er bijna geen vervorming op. Om eindscheuren te voorkomen, moeten kopse einden goed worden behandeld.

Door zijn mooie warme kleur is okan vooral ook een decoratieve houtsoort en goed bruikbaar voor bijvoorbeeld decoratieve, gedraaide artikelen. In Groot-Brittannië wordt de houtsoort vaak als vervanger van Demerara groenhart (hout voor zwaar constructiewerk) gebruikt.

De Afrikaanse okan boom kan tussen de 40 en de 60 meter hoog worden. De rechte, cilindrische stam is takvrij tot ongeveer 30 meter en heeft een diameter tussen 90 en 300 cm.

Bij de artikelreeks houtsoorten is gebruikgemaakt van verschillende bronnen, waaronder het Hout Vademecum van Centrum Hout en vele specifieke publicaties over verschillende houtsoorten van Centrum Hout (www.centrumhout.nl).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet