De woning in kwestie was voorzien van bijna vijfentwintig jaar oud dubbelglas zonder neuslatten. De opdrachtgever vroeg of het glas door een upgrade naar modern HR++ glas een betere isolerende werking zou hebben. Daar kon volmondig met ‘ja’ op worden geantwoord. En dan konden er ook meteen neuslatten gemonteerd worden, want de oudere ventilatielatten waren van slechte kwaliteit en lang niet overal goed meer.
Nu staat deze woning prachtig tussen de bomen, maar werpen deze bomen veel schaduw op de woonkamer. Erg mooi, maar het is precies deze woonkamerpui waar heel veel glas in zit. Om toch zo veel mogelijk daglicht te behouden is gekozen voor zeer helder dubbel glas van Saint Gobain. Met het nieuwe Eclaz One profiteer je maximaal van lichtinval en hou je toch je hoge isolatiewaarde van het dubbelglas. Als extra zijn deze ruiten voorzien van geïsoleerde afstandshouders. Hierbij wordt de aluminium afstandshouder voorzien van een polypropeenlaag, waardoor er een verminderde koudebrug is. De afstandhouder in het glas is dan ook zwart, en niet aluminiumkleurig. Dit helpt om vochtneerslag in de hoeken van het kozijn tegen te gaan en geeft een nog iets betere isolatie.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/10/FOTO-2-Sauswerk-1024x768.jpg)
FOTO’S: RICHARD HOOGSTRATEN
Lange levensduur
Zoals gezegd bestaat deze pui in de woonkamer voornamelijk uit glas en is er door het toepassen van modern dubbelglas een flinke isolatiestap genomen. Dat gaat de opdrachtgever merken in zowel wooncomfort als in de gasrekening. En door de lange levensduur van modern dubbelglas zal dit over de volledige levensduur van het glas een flinke reductie van de CO2-uitstoot betekenen.
Na dertig nieuwe ruiten volgt het schilderwerk. Om daar ook flink de footprint te beperken, wordt er gewerkt met een watergedragen systeem. Zeker omdat de nieuwe glaslatten al gegrond zijn met grondverf op waterbasis is een volledig watergedragen systeem een prima optie. Op de goten en de grofhouten betimmering is hoogglans niet mooi, dus kon er een zijdeglanzende Demidekk op. Demidekk is een watergedragen hybride verf die zich voor buitenwerk jaren geleden al bewezen heeft. Het bijzondere hier is dat de goten en delen niet met de kwast geschilderd zijn, maar gespoten met de airless accuspuit. Na afplakken en met mooi weer kan je met de spuit mooi twee rondjes achter elkaar om de woning doen. Dit komt de laagdikte zeker ten goede en met spuiten pakt de zijdeglans uitstraling mooi uit, juist met deze donkere kleur.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/10/FOTO-3-Nieuwglas-768x1024.jpg)
De kozijnen zijn glanzend uitgevoerd, maar de heel hoge glans die de huidige oplosmiddelhoudende aflakken hebben zou hier niet op zijn plaats zijn. Dat kwam mooi uit, want met watergedragen hoogglans heb je wel een mooi glanzend oppervlak, maar niet overdreven protserig. De glansverf was in dit geval de Aqua Hoogglans van Wijzonol. Dit is een alkyd emulsie aflak. Uiteindelijk met een glansgraad van rond de 75 procent GU. Perfect voor deze situatie. Ook van de aflak zijn twee lagen aangebracht voor een langdurige bescherming.
Muurverf met grafeen
Dan de minerale ondergrond, de buitenmuren. Wil je het echt duurzaam doen en geen uitstoot hebben, dan ben je gebonden aan een minerale muurverf op basis van waterglas zoals die van Keim of Rigo. Maar in dit geval is het Graphclean van Graphenstone geworden. Dit is een matte, volledig oplosmiddelvrije muurverf met grafeen voor binnen en buiten. Zeer goed reinigbaar en ademend. Heel geschikt voor deze situatie, door de rijke tuin met de begroeiing tegen de gevel aan. Door de goede dekking was er maar één laag nodig voor een heel mooi resultaat. Ook zijn de emmers gemaakt van gerecycled plastic, wat ook weer een iets lage milieubelasting geeft ten opzichte van nieuw kunststof. Alle beetjes helpen, tenslotte.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/10/FOTO-4-Huiskamerpui-1024x768.jpg)
Door zo’n voorbeeldproject uit te lichten willen we heel praktisch en voor de schilder herkenbaar laten zien dat duurzamer schilderen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En al helemaal niet van mindere kwaliteit. De huidige duurzame alternatieven zijn minimaal gelijkwaardig aan hun oplosmiddelrijke varianten. De voor dit project gebruikte producten zijn gewoon verkrijgbaar bij de reguliere verfgroothandel, dus dat hoeft geen drempel te zijn. Als je alles op een rijtje zet is er met 6 liter Demidekk en 4 liter watergedragen grond- en aflak op een woning twee liter puur oplosmiddel-uitstoot bespaard ten opzichte van regulier, oplosmiddelhoudend schilderwerk.
Ook zijn de meeste reiskilometers naar deze klus elektrisch afgelegd en dus ook daar zit een bijdrage aan het verkleinen van de uitstoot van het schilderwerk. Met goede, bewust genomen keuzes is er dus nog best wat te halen wat betreft de footprint van schilderwerk.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/10/FOTO-5-WijzonolAqHg-1024x768.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/10/Achtergevel-1024x768.jpg)