Het is in onze hoofdstad, het wordt gebruikt door jonge, ‘urban’ huishoudens, het heeft iets met duurzaamheid én bedrijven verdringen elkaar om mee te mogen bouwen aan Blijburg, het horecaproject van Stanja van Mierlo. Wijzonol levert de verf.
Waar anders dan in Amsterdam zou een duurzaam geïnspireerde ondernemer die een commerciële onderneming begint, zó op allerlei manieren gesponsord en geholpen worden? IJburg is de nieuwe stad die Amsterdam in oostelijke richting aan het bouwen is op kunstmatige eilanden in het IJ. In de oorspronkelijke plannen zou het gaan om 45.000 inwoners. Dat zijn er tijdelijk wat minder geworden door de economische recessie. Maar ruim 15.000 zijn het er zeker al wel. En al die mensen, veelal werkend in Amsterdam, meestal met jonge gezinnen, willen allemaal hun woningen schilderen en inrichten en ze willen ook graag recreëren.
Voor dat laatste is er het opgespoten schiereiland Blijburg, dat mogelijk ooit een doorgaande weg gaat krijgen richting nieuwe stadswijken, maar nu een fijn zandstrand heeft, met vrij uitzicht over het IJ, waar onder andere fort Pampus verderop in het water ligt. Hier realiseert Stanja van Mierlo haar horecadroom: een nederzettinkje van zo ecologisch en duurzaam mogelijke gebouwen, met alle comfort en faciliteiten die moderne consumenten wensen.
Wat daar nu van staat is ‘De Kapel’, een bouwsel dat er op het eerste gezicht als een tweedehands standaard, stalen halfronde loods uitziet (en dat ook is), maar voorzien is van oude originele kerkramen (uit een afgebroken Gronings kerkje), van binnen extreem goed geïsoleerd is, en betimmerd en bekleed met allerhande bijzondere materialen. De strak gestuukte metalstud wanden zijn geschilderd met Wijzonol-muurverf.
Technisch adviseur van Wijzonol Dave Zijderhand: ‘Die verf hebben we ter beschikking gesteld. Zoals alle verf die hier gebruikt gaat worden. Stanja wilde onze verf graag hebben. Het traditionele bindmiddel in onze binnenmuurverven is vervangen door een bindmiddel op basis van zetmeel, gemaakt uit resten uit de aardappelindustrie. En ook met onze lijnolieverven willen ze hier graag aan de slag. Dit is voor ons een heel goede testomgeving voor ons huidige assortiment en toekomstige producten. De omstandigheden zijn zwaar, met al dat zand, de wind, en het doorlopend in- en uitlopen van gasten.’
Van Mierlo: ‘De Kapel is bedoeld voor bijeenkomsten, trouwerijen – het is een officiële trouwlocatie – en andere besloten feesten. Sponsors als Wijzonol mogen er natuurlijk ook presentaties en bijeenkomsten houden. Deze evenementruimte willen we gescheiden houden van het restaurant- en strandpaviljoen.’ Dat bouwsel, waarvan nu alleen nog de van duurzaam beton gemaakte vloer gestort is, moet ook iets bijzonders worden. Van Mierlo: We bouwen het van doorgezaagde, oude schaftketen. Die worden aan de binnenzijde zeer goed geïsoleerd. Ik ken de discussies over dat je soms beter nieuwe bouwproducten kunt nemen dan oude hergebruiken, maar wij hebben nu eenmaal de filosofie dat je beter kunt hergebruiken. Op het gebied van duurzame innovatieve bouwmaterialen werken we samen met groothandel CRH Bouwmaterialen.’
Het nieuwe gebouw moet op de benedenverdieping een strandtent worden met de gebruikelijke voorzieningen, terwijl op de verdieping een restaurant komt, dat het hele jaar door en ook met de lunch klandizie moet trekken. ‘We zitten vlak bij de snelweg, dus ik reken ook op zakelijke gasten’, aldus Van Mierlo. In samenwerking met Eneco wordt geëxperimenteerd met zonnecollectoren waarvan de energie in mega batterijen opgeslagen kan worden, Tele2 plaatst een straalverbinding bij het paviljoen en Wijzonol levert ook hier de verf. Die wordt bij het nieuwe gebouw door een schildersbedrijf, maar verder vooral door personeel, familie en bekenden van Van Mierlo aangebracht. ‘Binnenkort gaan we, in samenwerking met Mooij Verf, de mensen wat tips geven over hoe ze het beste kunnen schilderen’, glimlacht Zijderhand.
Van Mierlo: ‘Het is, met al die hergebruikte materialen doorlopend een keuze van wat we wel zullen schilderen en wat niet. Veel oude materialen zien er ook ongeschilderd mooi uit.’ Zijderhand: ‘Die verschillende ondergronden en materialen zijn voor ons natuurlijk ook steeds een uitdaging. We zien veel mogelijkheden in deze samenwerking met Blijburg.’