Het bevorderen van een duurzame samenleving gaat niet altijd hand in hand met snel economisch gewin. En toch hoeft het inslaan op de weg naar duurzaam ondernemen niet moeilijk te zijn. Het is vaak een kwestie van beginnen en bij elke fase in het bedrijfsproces een afweging maken of er duurzamere alternatieven bestaan. Een kwestie van een schakelaar omzetten of, in goed en populair Engels, kiezen voor een andere ‘mindset’.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is onder andere bewust met het milieu en grondstoffen omgaan, duurzaam inkopen, oog hebben voor goede arbeidsomstandigheden, kortom je als ondernemer bewust zijn van je verantwoordelijke rol in de samenleving en stilstaan bij elke bedrijfsbeslissing. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen hype. Zo ondersteunt de overheid maatschappelijk verantwoord ondernemen met uiteenlopende vergunningen en subsidies en adviseert zij ondernemers via organisaties en websites van MVO Nederland, Agentschap NL en de Kamers van Koophandel en Antwoordvoorbedrijven.nl.
Hulpmiddelen
Voor je bedrijfsvoering kun je ISO-normen zoals 9001 en 26000 gebruiken als referentiehulpmiddel, een INK-model hanteren om je bedrijfsvoering te verbeteren of de CO2-Prestatieladder hanteren, een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van de uitstoot van CO2. Goed? Natuurlijk, maar voor de zich oriënterende ondernemer soms erg abstract, ver weg, groot, complex, alles omvattend. Je kunt het echter ook omdraaien en klein denken, gezond verstand gebruiken en gewoon beginnen.
Duurzaam schilderen
Zo schrijft bedrijfsadviseur Jop Timmers van Design for Good in de discussie in de LinkedIn-groep ‘Schilderwerk, onderhoud, innovatie’ over de stappen naar een duurzaam schildersbedrijf: ‘Denk klein, zorg ervoor dat elk stapje dat je neemt er één in de goede richting is. Je zult versteld staan van wat je bereikt hebt over een jaar of twee. Denk aan je kwasten door ze niet meer onder de kraan schoon te spoelen maar verantwoord te reinigen, door blikken zo goed mogelijk leeg te maken, restjes overgieten in kleinere (schone) blikken en goed afsluiten, zo min mogelijk oplosmiddelen bijmengen. Dit zijn stappen die geen geld kosten, maar geld opleveren, dus dat steek je meteen in je zak. Bovendien is de groenere keuze vaak ook de gezondere keuze en daar profiteer je ook van. En als het even kan, overstappen naar biobased verf, en een schonere bedrijfsauto. Blijf vooral positief denken en zie het niet als een last, maar als een sport om schoner te zijn en je kwaliteit verder op te krikken.’ In dezelfde discussie veel schilders over het gebruik van biobased verf, verwarmde verfpotten in plaats van ‘peut’, de toepassing van recyclebare plakfolie of de gedachtengang achter de vergelijkbare hoeveelheid energie die nodig is voor de winning van aardolie uit de aardbodem en voor lijnolie uit lijnzaad.
MVO-verantwoord
Als ondernemer kun je daarin steeds verder gaan. Richard Hoogstraten van Blauw Vlas Ecologisch Schilderwerk merkt in dezelfde discussie op: ‘Zelf doe ik mijn best zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Ik werk het gehele jaar door met oplosmiddelvrije (zo veel mogelijk), plantaardige lakken en muurverven. Even goed nadenken over je project en het is prima te doen met dezelfde garanties en prijs. Mijn werkkleding is mvo-verantwoord, van biocotton, mijn website draait op een server die uitsluitend eigen groene stroom gebruikt en ik bankier bij een groene bank zonder bonussen en vreemde beleggingen. En in mijn pauze drink ik biologische melk! Alle beetjes helpen. Steeds ben ik elke dag bezig om verbeteringen door te voeren in mijn bedrijfsvoering. De producten en diensten zijn er gewoon en er komen er steeds meer. Nu de “mindset” van de schilder nog.’