Ga naar hoofdinhoud

‘Eens in de paar jaar andere kleur’


Of een professionele schilder bij een particuliere opdrachtgever op mag komen draven, hangt af van veel factoren. Wat voor ene bewoner nog prima schilderwerk lijkt, kan volgens een andere koper of huurder hard aan vernieuwing toe zijn. Maar dan nog, pakt de bewoner de klus zelf op of laat die het over aan de schilder? En hoe gevoelig is de woonconsument voor kleur, ook al is de staat van onderhoud nog prima?

 

Onderzoeken geven in algemeenheid aan dat veel bewoners, zowel huiseigenaren als huurders, ook wel woonconsumenten genoemd, zelf veel klussen. Allemaal waar. Ook dit onderzoek bevestigt dit. SchildersVakkrant wilde graag aanvullend weten waar kopers en huurders zelf mee worstelen en waarvoor ze een professionele schilder in (willen) schakelen. USP Marketing Consultancy voerde het onderzoek uit.

 

Onder de meest voor de hand liggende vraag in dit onderzoek kwamen we dus niet uit: Hoe vaak schakelt u een professionele schilder/behanger in voor binnenwerk? Gemiddeld tweederde (65%) van alle woonconsumenten geeft aan dat nooit te doen. Het zijn vooral de huurders (73%) die dit aangeven vergeleken met de kopers (59%). Let wel, het gaat in dit onderzoek over binnenschilder- en behangwerk waarvoor geen verantwoordelijkheid bij de woningcorporaties ligt. Omgekeerd, één op de vier schakelt wel degelijk een schilder in. Gemiddeld 4% geeft aan dit regelmatig te doen (kopers 5%; huurders 2%); gemiddeld 2% schakelt jaarlijks een schilder in en gemiddeld 19% van alle kopers en huurders neemt ‘eens in de paar jaar’ contact op met de professionele schilder (kopers 25%; huurders 12%).  Gemiddeld 9% geeft aan geen mening te hebben of het niet te weten.

 

In dit onderzoek hebben we niet de vraag gesteld waarvoor de schilder moet komen maar de vraag enigszins omgedraaid: ‘zijn er schilder- en/of behangklussen waar u zelf niet aan zult beginnen?’ Meerdere antwoorden waren mogelijk. Zoals bekend is een fiks gedeelte zelf aan het klussen geslagen en gemiddeld 55% van de respondenten geeftdan ook aan deze klussen zelf ter hand te nemen (kopers 58%; huurders 52%). Gemiddeld 18% geeft aan zowel niet aan het behangen van de woonkamer te beginnen (kopers 17%; huurders 19%) als aan het schilderen van de trap (kopers 18%: huurders 17%). Ietsjes minder, gemiddeld 17% van alle ondervraagden, begint ook niet aan het behangen van de slaapkamer. Gemiddeld 18% voelt zich niet geroepen om aan het schilderwerk van de deuren en kozijnen in de woonkamer te beginnen (kopers 19%; huurders 18%). Dat geldt in iets minder mate (16%) voor het schilderwerk van de deuren en kozijnen in de slaapkamers. Voor het schilderen van de muren van de slaapkamers hoeft de professionele schilders minder vaak aan te treden en wordt waarschijnlijk vaker zelf uitgevoerd . Daar geeft namelijk gemiddeld 13% aan het schilderwerk aan de schilder over te laten (kopers 12%; huurders 15%).

 

Het veranderen van kleur kan aanleiding zijn om zelf te gaan schilderen dan wel het schilderwerk aan de schilder over te laten. Op de vraag ‘hoe vaak verandert u de kleur van uw muren?’ geeft gemiddeld de helft (50%) van alle ondervraagde bewoners aan dat eens in de paar jaar te doen (kopers 53%; huurders 47%). Gemiddeld 39% zegt behoorlijk kleurvast te zijn en dit nooit te doen (kopers 39%; huurders 37%). Zelfs 2% verandert jaarlijks van kleur en hoewel het nauwelijks voorstelbaar is, zegt 1% van de woonconsumenten elk seizoen de kleuren te veranderen.

 

Een andere insteek is de vraag ‘wanneer is voor het laatst het houtwerk binnen in de woning (trap, kozijnen, deuren) geschilderd?’ Dat is gemiddeld bij 28% van de woonconsumenten 5 tot 10 jaar geleden (kopers 26%; huurders 30%) en gemiddeld bij 41% van de ondervraagden 1 tot 5 jaar geleden (kopers 44%; huurders 38%). Bij gemiddeld 9% is dat ongeveer een jaar geleden gebeurd en voor een gelijk percentage (9%) zelfs het afgelopen half jaar. Bij gemiddeld 6% van de ondervraagden nog nooit.

 

Wanneer het houtwerk toe is aan schilderwerk is erg afhankelijk van het belang dat de bewoner er aan geeft. En dat blijkt uit de antwoorden. Op de vraag ‘hoe belangrijk is het voor u dat de deuren, kozijnen en andere binnenbetimmering goed is geschilderd? Gemiddeld 19% van de woonconsumenten geeft aan het heel belangrijk te vinden (kopers 22%; huurders 15%). Gemiddeld 22% ziet het belang ervan in omdat het schilderwerk niet te vuil of beschadigd mag zijn (kopers 23%; huurders 20%). Gemiddeld ruim vier op de tien bewoners (42%) stelt minder hoge eisen en vindt goed schilderwerk best belangrijk omdat het er netjes uit moet zien (kopers 44%; huurders 41%). Het zijn blijkbaar de huiseigenaren die hogere eisen stellen aan het schilderwerk dan de huurders, zo blijkt uit de antwoorden op deze vraag. Want gemiddeld 9% vindt het niet zo belangrijk en vindt ‘een beetje rommelig’ wel leuk (kopers 8%; huurders 11%). Gemiddeld 3% vindt het allemaal niet belangrijk en let daar niet zo op (kopers 1%; huurders 6%).


Tekort aan vakkrachten onder de loep

FNV nodigt schilders uit tot actie

Veelbelovende resultaten warmtewerende coatings

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Wijzonol steunt bos- en bodemonderzoek