Ga naar hoofdinhoud

‘En weg is die grijze regenpijp’


De schilder waagt zich aan allerlei vormen van decoratieve wandafwerking en brengt folie aan op deuren, deurstijlen en op glas. Waarom dan niet op een regenpijp? Ook daar bestaat een speciale folie voor. Met allerlei dessins. Je zult er maar een klant blij mee kunnen maken.  

 

Hemelwaterafvoer heten ze volgens de bouwterminologie, in de volksmond gewoon ‘regenpijp’. Initiatiefnemer van RegenpijpDesign, Ed Straatman, ergert zich nog steeds aan de onderbelichte aandacht voor de waterafvoer: ‘Alle aandacht gaat uit naar het huisontwerp, naar prachtige materialen en interesse voor allerlei details. Dat geldt ook voor tuinen. Opdrachtgevers besteden er flink wat budget aan. En let eens op de waterafvoer, op de regenpijp. Die komt er heel karig vanaf. In de meeste gevallen is het een kunststof grijze pijp, zo nu en dan in een iets meer luxe en degelijke uitvoering.’

 

Straatman constatering is terecht. De huidige regenpijp is ondergewaardeerd. En toch blijft het een niet onbelangrijk element in het aanzicht van een gevel. En vooral… zichtbaar.

Een paar jaar geleden startte Straatman zijn RegenpijpDesign. Het bestaat dus al even, maar de redactie van SchildersVakkrant was het nog niet eerder tegengekomen. Je zult als schilder maar een klant tegenkomen die klaagt over die lelijke grijze streep over die prachtige egale gevel. Daar heb je dus nu een antwoord op. En wedden dat je dat probleem als schilder op mag lossen?

 

RegenpijpDesign levert soepele, stevige kunststof sheets op maat die heel simpel aan te brengen zijn. Het standaardformaat van de aan te brengen sheets is afgestemd op de meeste voorkomende diameter van 8 cm. De prints hebben een afmeting van 100 bij 25 centimeter. Afwijkende formaten zijn op aanvraag te bestellen.

 

Motieven zijn er in allerlei ‘smaken’. Voor wie zich wil onderscheiden zijn er heel kleurrijke dessins. Wie een wat meer ingetogen motief zoekt, passend bij de omgeving, komt ook aan zijn of haar trekken. Maar ook een motief dat opgaat in de gevel. In alle gevallen niet meer die verguisde grijze regenpijp, en daar gaat het om.

 

‘Aanbrengen kan iedereen’, weet Straatman, ‘Een kwestie van goed reinigen en vetvrij maken. Vervolgens de achterzijde van de sheet en de regenpijp nat maken met water waaraan een beetje afwasmiddel is toegevoegd. Breng daarna de sheet aan om de regenpijp. Er is ruimschoots tijd om de sheet op zijn plaats te schuiven en eventuele lucht weg te strijken. Zelfs na 10 minuten zijn de sheets nog te verwijderen om het een en ander te corrigeren. Even bijsnijden en klaar is Kees. De smalle montagebeugels worden in de regel niet beplakt, maar die vallen daarna nauwelijks meer op.’

 

Foto:

Ed Straatman ergert zich nog dagelijks aan de onderbelichte aandacht voor de regenpijp

Foto: HvG

 

 


De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024