Ga naar hoofdinhoud

EOSN begeleidt statushouders naar ondernemerschap


De schilders- en vastgoedonderhoudsbranche kampt met een flink tekort aan handjes. Tegelijk zitten in de bijstand statushouders die dolgraag als zelfstandige aan het werk willen, maar vastlopen in de Nederlandse regelgeving. Daarom richtten de broers Abdel (55) en Rachid (44) Harchaoui vorig jaar het landelijk Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders op. Een loket dat statushouders begeleidt naar een bestaan als zelfstandig ondernemer. “Zo ontstaat een nieuwe bron waaruit het bedrijfsleven arbeidskrachten kan putten.”

Schilder Ehab Almasri (midden) uit Syrië kon dankzij goede begeleiding van Rachid (links) en Abdel Harchaoui een eigen bedrijf in Uitrecht beginnen

Het landelijk Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders (EOSN) heeft Utrecht als thuisbasis. Mede-oprichter Abdel Harchaoui legt uit dat hun bedrijf in een behoefte voorziet. “Door de krapte op de arbeidsmarkt zitten veel bedrijven in onder andere de schildersbranche te springen om ‘handjes’. Statushouders zijn voor hen een doelgroep. Deze vluchtelingen met een verblijfsvergunning willen graag deelnemen aan de maatschappij én het economische verkeer en niet meer afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. We ervaren dat een groot deel van hen het liefst kiest voor het zelfstandig ondernemerschap. Vaak hadden ze in hun land een eigen bedrijf. Ze willen – net als voorheen – graag ondernemen en kunnen als zelfstandige het arbeidstekort bij bedrijven oplossen.”

Harchaoui constateert dat veel statushouders in de bijstand blijven hangen, omdat ze niet goed weten hoe ze een eigen bedrijf moeten opzetten. “Vakkundig kunnen schilderen of timmeren is één ding, je weg vinden in het woud aan regels en voorschriften voor het ondernemerschap is iets heel anders. Voor de gemiddelde Nederlander al lastig, dus zeker voor iemand die hier niet geboren is en de taal nog niet goed spreekt.”

“Daarnaast missen veel gemeenten vaak kennis van de doelgroep en hun ambities. Wij merken dat er een te weinig gerichte aanpak is om statushouders bij te staan in hun wens zelfstandig ondernemer te worden. Als EOSN zijn we in dat gat gesprongen”, zegt hij. “We bieden daarmee niet alleen statushouders de helpende hand, maar zijn nu ook een loket voor gemeenten die deze doelgroep aan een eigen bedrijf willen helpen.”

Als EOSN hebben de broers Harchaoui al vele nieuwkomers begeleid naar een zelfstandig bestaan in onder andere de schildersbranche

Ondernemersplan

De statushouders die de gebroeders Harchaoui begeleiden naar een bestaan als ondernemer, komen veelal uit politiek onrustige landen als Irak, Iran, Syrië en Afghanistan. “Daarbij is onze Marokkaanse afkomst een troef. Wij spreken de taal, kennen hun cultuur, geloof en achtergrond”, zegt Harchaoui. “Hiermee zorgen we voor wederzijds begrip en slaan een brug tussen de twee werelden.”

Het EOSN helpt de statushouders onder andere met het maken van een ondernemersplan, het aanvragen van de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)-regeling, de KvK-inschrijving, belastingaangifte, marketing, boekhouding, administratie, het maken van een website, offertes en facturen. Kortom: ze worden wegwijs gemaakt in het ondernemerschap.

“Daarnaast houden wij altijd rekening met de leefgebieden en de letterlijke en figuurlijke reis die deze mensen hebben gemaakt. Als er geen rust is in hun privé-situatie, kunnen ze zich niet optimaal focussen op de volgende stap in hun leven: het zelfstandig ondernemerschap. Mede daarom helpen we hen ook met privé-zaken zoals kinderopvang regelen, kindgebonden budget of huursubsidie aanvragen”, zegt Harchaoui.

Syrische schilder

Het EOSN heeft al vele nieuwkomers begeleid naar een zelfstandig bestaan in de schildersbranche. “Vaak zijn het mensen dit werk al in hun geboorteland deden en daar in Nederland mee door willen gaan. Zij hebben dus al de nodige basiskennis”, legt Harchaoui uit.

Ehab Almasri (40) is daar een goed voorbeeld van. Hij ontvluchtte acht jaar geleden het oorlogsgeweld in Syrië en kwam als vluchteling in Nederland terecht. “Ik ben geboren in Damascus en voerde al op 14-jarige leeftijd schilderwerk uit. Na een studie economie en handel begon ik in 2008 een eigen schildersbedrijf. Al snel had ik elf werknemers in dienst. Tijdens de felle strijd in het land werd mijn bedrijfspand in 2011 verwoest, was ik mijn leven niet meer zeker en ben ik uiteindelijk met m’n gezin gevlucht”, vertelt hij.

Als statushouder wilde Almasri, na een jaar in de bijstand en via gemeente Utrecht een korte schildersopleiding bij Bouwmensen te hebben gevolgd, graag weer als schilder aan de slag. Liever niet in loondienst, omdat hij het zelfstandig ondernemerschap gewend was.

Het viel hem niet mee zijn weg te vinden in de ‘jungle’ van regels en voorschriften om een eigen bedrijf op te zetten. Mede omdat Almasri de Nederlandse taal nog niet goed sprak en verstond. “Ik kreeg toen het advies bij het EOSN aan te kloppen. Zij hebben mij onder andere geholpen een ondernemersplan op te stellen en wegwijs gemaakt in de Bbz-regeling. Sinds november 2021 heb ik een eigen zaak: EM Klusbedrijf, met schilderwerk als hoofdspecialisme”, zegt Almasri.

De Syriër Ehab Almasri heeft, na op weg te zijn geholpen door EOSN, nu een eigen schildersbedrijf in Utrecht

Klantenkring

Als zzp’er werkt Almasri nu veel voor het in renovatie- en (totaal)onderhoud gespecialiseerde bedrijf QBuild, dat landelijk acht vestigingen heeft. “Daarnaast probeer ik een eigen klantenkring op te bouwen in mijn woonplaats Utrecht en omstreken, maar dat gaat nog moeizaam. Zo zit ik deze winterperiode zonder werk. Ik sta open voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Daarnaast mogen schildersbedrijven die extra handjes nodig hebben, altijd bij mij aankloppen.”

Tot slot wil Harchaoui benadrukken dat het EOSN geen doorgeefluik of uitzendbureau is. “Als een schildersbedrijf een of twee arbeidskrachten nodig heeft, moeten ze niet bij ons zijn, maar rechtstreeks contact opnemen met de schilder. Onze focus ligt op duurzame samenwerkingsverbanden. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een groot ICT-bedrijf dat voor drie jaar commitment wil, zodat we structureel zzp’ers voor hen kunnen opleiden.”

————————————

‘Job ready’ maken
Abdel Harchaoui stelt dat veel bedrijven bij het werven van nieuwe arbeidskrachten graag werknemers in loondienst willen hebben, maar hij vindt dat niet meer van deze tijd. “Vooral de jongere generatie wil flexibiliteit, vrijheid. Het zzp-schap is voor hen dan een logische keuze. Gelukkig is dat in de bouw- en schildersbranche al meer geaccepteerd. Veel bedrijven kampen met personeelstekort, ook de categorie die werkt met zzp’ers. Wij kunnen met EOSN in dit tekort voorzien door binnen de doelgroep van nieuwkomers naar personen met potentie, deskundigheid, ervaring en kwaliteit te kijken. Ons expertisecentrum maakt statushouders – door middel van een kort scholingstraject – graag ‘job ready’ als zzp’er en zo kunnen we bedrijven maatwerk leveren. Gemeenten helpen we graag een goede route op te zetten om statushouders een eigen bedrijf te laten beginnen. Ook voor het optuigen van beleid en trainen van medewerkers die met de doelgroep aan de slag gaan, kunnen ze bij ons terecht.” Voor meer informatie zie www.eosn.nl

De gebroeders Harchaoui voor hun bedrijfspand: We bieden niet alleen statushouders de helpende hand, maar zijn nu ook een loket voor gemeenten die deze doelgroep aan een eigen bedrijf willen helpen.”


Foto’s: Herbert Wiggerman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet