Ga naar hoofdinhoud

Faber opent in Harderwijk tweede eigen Vakschool


Faber Personeelsdiensten opende op donderdag 20 april officieel haar tweede eigen Vakschool in Harderwijk, die sinds 1 maart operationeel is. Deze opleiding richt zich specifiek op zij-instromers. Ad de Bruijne, een ervaren rot in het vak die voorheen onder andere les gaf op het Deltion College in Zwolle en ook enige tijd zzp’er was, is als docent aangesteld. “Door een kwalitatief goede schildersopleiding te bieden, helpen we graag mee het tekort aan personeel in de branche weg te werken”, zegt algemeen directeur René Hammen.

Docent Ad de Bruijne en algemeen directeur René Hammen van Faber: “Door een kwalitatief goede schildersopleiding te bieden, helpen we mee het tekort aan personeel in de branche weg te werken.”

‘s Lands tweede eigen Vakschool van Faber is gehuisvest in een ruim pand op de Van Leeuwenhoekstraat 19 in Harderwijk. Op de begane grond vind je een praktijklokaal waar de leerlingen de handen uit de mouwen kunnen steken, een etage hoger is zowel kantoor- als lesruimte aanwezig.

Per leergang is er plek voor maximaal acht cursisten. Twee jaar geleden opende Faber al een Vakschool voor zij-instromers in Helmond. “Daar loopt onze school goed en we hopen dat uiteraard ook hier in Harderwijk voor elkaar te krijgen”, zegt algemeen directeur René Hammen van Faber.

Naast de twee eigen Vakscholen werkt het bedrijf nauw samen met de Schildersvakopleiding in Breda, Rosmalen en Tilburg, waar zij-instromers ook terecht kunnen om zich tot schilder om te laten scholen. “In maart zijn we een vergelijkbare samenwerking aangegaan met de GAP Academy in Drachten. In totaal hebben we nu dus zes scholingslocaties en kunnen daarmee op jaarbasis 250 opleidingsplekken bieden. Als 60 procent daarvan uiteindelijk schilder wordt, zijn we tevreden”, zegt Hammen.

René Hammen houdt zijn openingstoespraak te midden van aanwezigen

Landelijke dekking
De directeur benadrukt het grote belang van nieuwe instroom in de schildersbranche. “Er staan in ons land grofweg dertigduizend schilders aan de kwast, maar die groep vergrijst. “Naast dat wij bestaande vakkrachten proberen vast te houden, is het noodzaak om nieuwe te werven.”

“De vraag vanuit de branche is momenteel namelijk groter dan het aanbod. Onze vakscholen voor zij-instromers moeten dat tekort mede helpen wegwerken. Eén van onze doelstellingen is om een landelijk dekkend netwerk van opleidingen te bieden. Als je een verticale lijn over de landkaart trekt, is dat inmiddels gelukt. Vanuit horizontaal oogpunt zijn er echter nog blinde vlekken op de kaart in Oost- en West-Nederland. Daar gaan we de komende tijd zeker aan werken.”

Hammen vervolgt: “We hebben een recruitment-team om zij-instromers te werven. Zij staan onder andere nauw in contact met het UWV. Mensen kunnen zich ook zelf aanmelden via onze site en daarnaast komen via enthousiaste leerlingen ook nieuwe kandidaten binnen. Wij bieden hen baangarantie en mikken vooral op de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar, personen die graag een carrière-switch willen maken.”

“Kandidaten moeten echt de drive hebben om schilder te worden, anders beginnen we er niet aan. In de eerste gesprekken wordt dat vaak al duidelijk. Desgewenst bieden we kandidaten meeloopdagen aan bij onze Vakschool om hen definitief over de streep te trekken voor onze opleiding te kiezen. We zien de laatste tijd tevens een toenemend aantal vrouwen dat een bestaan als schilder ziet zitten.”

In het ruime praktijklokaal van de Vakschool kunnen de leerlingen hun handen flink de handen uit de mouwen steken

Ervaringsdeskundige
Als manager is Kevin Ritico verantwoordelijk voor alle zes Faber-opleidingslocaties. Voor de Vakschool in Harderwijk nam hij Ad de Bruijne in dienst als docent. Een ervaren rot in het vak die voorheen onder andere les gaf op het Deltion College in Zwolle, het ROC Amsterdam, vmbo’s en de Schildersvakopleiding Nieuwegein en ook zestien jaar lang zijn brood verdiende als zzp’er in de schildersbranche.

“Ik denk dat mijn huidige baan bij Faber mij op het lijf is geschreven”, zegt De Bruijne. “Op 1 maart ben ik hier in Harderwijk begonnen met een eerste groep zij-instromers en dat is me prima bevallen. De deelnemers waren gemotiveerd en dat is voor mij prettig lesgeven.”

De Bruijne legt kort uit hoe het Faber-opleidingstraject eruit ziet. “Eerst krijgen ze hier een introductie van vier weken waarin ze dagelijks van 8.00 tot 16.30 uur de basisbeginselen van het schildersvak leren. Hier gaan theorie en praktijk hand in hand. In de lessen vormt het lesboek ‘Kennismaking met het schildersvak’ van Savantis de rode draad. De focus in de lessen is uitsluitend schilderen en bijbehorend schuurwerk. Behangen, spuitapplicatie en houtrotsanering slaan we in dat aanvangstraject bewust over.”

“Na twee weken les voeren we met iedere deelnemer een voortgangsgesprek. Hoe bevalt het? Waar liggen je competenties? En op welk soort schilderklus pas jij in de toekomst het best? Daarbij speelt iemands karakter ook een rol. Iemand die introvert is en niet zo nodig onder de mensen hoeft te zijn, kan prima meters maken bij een vastgoedonderhoudsbedrijf. Een leerling die juist graag onder de mensen is, kan goed bij een particuliere klant aan de slag. Zo krijgen we gedurende het traject al een helder beeld wie we in de nabije toekomst met welke opdrachtgevers van ons kunnen matchen.”

Docent Ad de Bruijne knipt het lint door, waarmee de Vakschool in Harderwijk officieel is geopend

Tien weken stage
Na vier weken interne opleiding beginnen de deelnemers aan hun tien weken durende stage bij één van de opdrachtgevers van Faber. “Na die periode beheersen ze in principe de basis van het schildersvak. Daarna kunnen ze aan de slag en zullen ze hun skills verder perfectioneren in de praktijk. Tijdens de winterperiode kunnen ál onze vakkrachten zich verder bekwamen. Wij bieden onze vakkrachten jaarlijks twee gratis cursussen aan, bijvoorbeeld houtrotsanering, glaszetten, spuitapplicatie, kitten of werken met een hoogwerker. Ze worden daardoor breder inzetbaar, een win-win situatie. Het zorgt voor meer mogelijkheden en kansen voor zowel de medewerker, onze partner en Faber”, legt Hammen uit.

Het zij-instroomtraject op de Faber-opleidingen loopt jaarlijks van februari tot begin oktober. In die periode worden meerdere groepen in vier weken tijd geschoold en de praktijk in geholpen. Is er sprake van een hoog uitvalspercentage? “Gelukkig valt dat mee”, zegt Hammen.

“Van de zij-instromers die enthousiast aan de opleiding beginnen, neemt gemiddeld 80 procent deel aan de stageperiode. Uiteindelijk maakt 60 procent het vakschooltraject af en gaat daadwerkelijk zijn of haar brood verdienen als schilder. Dat is geen slecht gemiddelde.”

Statushouders
In de zoektocht naar zij-instromers zouden statushouders (voormalige asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) een potentiële doelgroep voor de Faber-Vakscholen kunnen zijn. “Jazeker”, zegt Hammen. “We hebben daarover contact met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.”

“Het grote probleem is echter dat wij onze cursus in het Nederlands geven en dat maakt de drempel voor statushouders meteen hoog omdat ze onze taal nog niet machtig zijn. Vanuit die hoek komt daarom tot dusver helaas weinig aanwas. Voor vluchtelingen uit Oekraïne geldt hetzelfde.”

Volgens Hammen heeft Faber tot dusver over het aantal aanmeldingen voor de Vakschool in Harderwijk niet te klagen. “Onze recruiters zijn druk aan het werven. Deze maand start de tweede groep cursisten. Als Faber vinden we het belangrijk dat we een kwalitatief goede schildersopleiding kunnen bieden.”

De Bruijne knikt. “Hier, op school, mogen de zij-instromers nog fouten bij het schilderen maken, maar bij de opdrachtgever moet het straks goed zijn. Sommige leerlingen hebben wat langer de tijd nodig dan vier weken en deze zij-instromers kunnen we eventueel nog twee extra lesweken bieden.”

———————————————————————————————————————————–
Het bedrijf
Faber Personeelsdiensten, detacheerder in de schilders- en bouwbranche, werd in 2005 opgericht. Het bedrijf heeft inmiddels een landelijke dekking met vijftien schilder- en bouwvestigingen. “Op jaarbasis hebben we 2.000 vakkrachten in dienst, verdeeld over de schilders- en bouwsector. In totaal bedient ons bedrijf een kleine vijfhonderd partners”, vertelt directeur René Hammen. “Tot dusver lukt het ons nog steeds om hen van voldoende personeel te voorzien, maar de spoeling is dun. Sommige bedrijven hebben specifieke verzoeken, bijvoorbeeld dat ze een allround schilder willen met een rijbewijs. Om daarin maatwerk te kunnen leveren, is het handig om een grotere arbeidspool te hebben. Via de Vakscholen willen we die aanwas vergroten. We hopen dit jaar nog een zevende opleidingslocatie te openen. Waar dat is, kan ik nu nog niet zeggen.”
———————————————————————————————————————————

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn