Ooit begon Graard Ketelaars als manusje-van-alles bij Burgers Verhuur. Sinds een paar jaar bekleedt hij er de functie van accountmanager. Burgers verhuurt machines. Met name hun hoogwerkers zijn gewild onder schildersbedrijven.
Als veertienjarige voerde hij veelal kleine klusjes uit, zoals het vegen van het magazijn bij Burgers Verhuur. Vervelend vond Graard Ketelaars dat geenszins. Dat het bedrijf in zijn woonplaats Moergestel ligt is, qua reistijd, mooi meegenomen. Maar bovenal de fascinatie voor machines bracht hem bij deze onderneming. “In de werkplaats maakte ik op die zaterdagen kennis met al die apparaten van het bedrijf, zoals minigravers, hoogwerkers, verreikers, heftrucks en bouwdrogers”, somt hij op. “Die belangstelling voor de techniek is nooit weggegaan.” Na de middelbare school volgde hij de hbo-opleiding Small Business & Retail Management. Eerst voltijd en later deeltijd. En in die deeltijdperiode was het noodzakelijk om een praktijkadres te hebben. Dat diende zich in 2010 op een presenteerblaadje aan: Burgers Verhuur. “Ik bleef voor hen werken. Bovendien ging het bedrijf zich naast de handel in machines ook bezighouden met de verhuur. Voor mij was het de kans om me daar op te richten. Vandaar dat er nu twee bedrijven zijn: Burgers Verhuur en Burgers Equipment.”
Ondernemen
Het opzetten van het klantenbestand en het varen van een nieuwe koers, was een kolfje naar de hand van Ketelaars. “In de hbo-opleiding Small Business & Retail Management ligt de focus veelal op het ondernemen van kleine bedrijven en werknemers laten ondernemen. Ofwel kansen zien en deze benutten en dat doe je met het opzetten van een verhuurtak. Bijzonder interessant om de theorie in de praktijk toe te passen.” In totaal werken er 12 fte’s.
Schilders
Van de vijf werkdagen zit Ketelaars er gemiddeld drie op kantoor, twee daarvan is hij op een bouwplaats of op een andere locatie. Ook schildersbedrijven behoren tot zijn klantenkring. Sterker nog; die weten steeds meer de weg te vinden voor het huren van hoogwerkers van merken als Genie, JLG en Manitou. Zo’n tien tot vijftien procent van de omzet wordt gerealiseerd door bedrijven uit de schildersbranche. Bovenaan het lijstje van verhuur van hoogwerkers staan de schaar- en telescoophoogwerkers, gevolgd door de knikarmtelescopen. De hoogwerkers kunnen vanaf elke hoogte worden ingezet; het kleinste model dat het Brabantse bedrijf biedt, is de 8 meter schaarhoogwerker. Ondanks dat het klantenbestand vanuit de schildersbranche toeneemt, merkt Ketelaars op: “Schildersbedrijven beseffen onvoldoende dat het lucratiever kan zijn om een hoogwerker te huren dan een steiger aan te laten brengen. De geldbesparing ligt in de tijdwinst door het plaatsen van een hoogwerker.” Overheden, en ook organisaties en bedrijven vragen bij uitvoering van een project steeds vaker om een hoogwerkercertificaat. “Met het volgen van een eendaagse cursus heb je het certificaat al in huis en deze is maar liefst vijf jaar geldig.”